[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 29. oktobar 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

28. Oct 2000 18:45 (GMT+01:00)

Tajne Belog dvora (12)

Grčke skulpture iz četvrtog veka

Ispred srednjih staklenih vrata, koja vode u intimnu baštu postavljene su dve stare dekorativne vaze od glazirane majolike, sa ručkama u obliku zmije. Osnovna boja vaza je svetlosiva sa oslikanim motivima i grbovima kobalt boje. Obe vaze su signirane od istog autora a izrađene su, jedna 1716. a druga 1762. godine.

Iz trpezarije vode troja dvokrilna vrata preko nekoliko stepenica u intimnu baštu. Desno i levo od centralnih vrata postavljene su dve bronzane replike, skulpture "Rvači", čiji je original izradio grčki vajar iz 4 veka Lizip, a čija se jedina kopija u bronzi nalazi u Nacionalnom muzeju u Napulju.

Intimnu baštu zatvara sa tri strane trem sa stubovima. U centru otvorenog prostora, popločanog kamenim pločama, nalazi se kamena posuda - vaza, čija je spoljna strana ukrašena reljefnim granama i četiri sokola raširenih krila. U desnom uglu nalazi se veliki bunarski kamen sa reljefnim grbom. Ovde se još nalazi i ljupka bronzana skulptura "Igračica", rad Frane Kršinića.

Velika i mala biblioteka. Posle trpezarije i intimne bašte, vraćamo se ponovo u Plavi salon. Na desnom zidu ovog salona, dvoja vrata vode u malu i veliku biblioteku.

Drvenu tavanicu velike biblioteke nosi šest poprečnih greda na koje se po dužini oslanjaju grede tavanice. Grede tavanice i međuprostori ukrašeni su slikama dekorativnim šarama i cvetovima u boji u stilu renesanse.

Desni i levi zid po celoj širini zatvaraju ormani sa zatvorenim vitrinama za knjige. Stakla vitrina zaštićena su dekorativnom mrežom od kovanog gvožđa. U sredini veliki sto sa dve bogato izrezbarene noge, stare izrade, a oko stola osam polufotelja sa kožnim sedištima i naslonima. Između troja staklena vrata koja vode na terasu parka na severnoj strani dvorca potavljena su dva poluokrugla stola uz drvenu masku radijatora. Na desnom stolu, postavljena je bronzana bista, autoportret Ivana Meštrovića, a s leve strne bronzana bista "NJegoš", rad Tome Rosandića. U levom uglu, na podu je veliki globus-zodiak - na drvenom postolju, astronomski globus, venecianski rad iz 17. veka O. Goronelia. Desno od kamina stoji stara renesansna škrinja, preko koje je prebačen zidni svileni tepih-staza - Khotan, istočni Turbkestan. Na škrinji je model b roda stare dubrovačke "Nave", 15. vek.

U maloj biblioteci tavanica je zasvodena razvučenim lucima a u sredini je udubljena ovalna rozeta. Svodovi tavanice oslanjaju se u uglovima na kamene konzole i dvostruke stubiće, koji prividno dele prostor na dva dela.

Sprat i suteren

Iz vestibila svečanog hola s leve strne kameno stepenište sa parapetnom ogradom vodi na prvi sprat. Posle stepeništa ulazi se u jedan p redivan centrlani hol iz kojeg se ulazi u šest apartmana i u intimnu trpezariju. Pored apartmanskog dela na prvom spratu, postoji i manasarda sa osam soba i drugim tehničkim prostorom.

Vrlo zanimljiv prostor u ovom kraljevskom dvorcu, nalazi se u suterenu. U Suterenu se nalazi više prostorija: ulazni salon, čarobni salon, vinarija, biskopska sala i salon za pušenje. Ovaj prostor, po zahtevu Monarha, uređen je po uzoru na neke odaje u Kremlju.

Kraljevski dvorac na Dedinju, Stari dvor, ima korisnu površinu od oko 4.300 m2. Iz dvorca se posebnim tunelom - dužine od oko 80 metara - dolazi do dvorske kuhinje - površine oko 1.000m2.

Deo kruga i Ekonomska zgrada

U krug oko Starog dvora može se ući i na jednu drugu kapiju. Između zgrade bivšeg Maršalata i glavne dvorske kapije, ulicom Ive Voinovića (u dužini od oko 150 metara) dolazi se do jedne kapije, kapije za personal. Levo u ulici Voinovića, oko 50 metara od poslovne kapije, postoji veliki parking, na kojem sada parkiraju vozila oficiri i službenici. Taj parking, uz male adaptacije i uz dodatne potrebne sadržaje, može se preurediti za javni parking za posetioce u slučaju otvaranja dvorskog kompleksa. Sa leve strane poslovne kapije u sklopu gradnje Starog dvorca, izgrađena je tzv. Ekonomska zgrada. Zgrada je izgrađena kao i dvor, u srpsko-vizantijskom stilu. Arhitektonski je rešena u obliku razvučenog slova P (ćirilice).

Sa spoljne strane, od poslovne kapije ulazi se u kancelarije i magacinski prostor. Sa unutrašnje strane iz dvorskog parka, dolazi se na jedan veliki plato, u prostor razvučenog slova P (ćirilica). U tom prostoru je više boksova za dvorske garaže. U ovoj zgradi, za vreme Kraljevine Jugoslavije, bila je uprava dvorskih imanja, kao i dvorska skladišta, dvorske garaže, i drugi tehnički prostori. Zgrada ima površinu oko 4.000m2 i veoma je pogodna za razne izložbene sadržaje ili neke druge promotivne i ugostiteljske namene (davan je i predlog da se ovde uradi postavka istorije Srba, Istorijskog muzeja Srbije).

Piše: Milovan Ivanović
Nastavlja se


vesti po rubrikama

^feljton

17:02h

Naučnici i rodoljubi (2): Rodoljubivi arhijerej

18:01h

Tibetanska medicina (9): Kada je poremećen puls

18:45h

Tajne Belog dvora (12): Grčke skulpture iz četvrtog veka

      


FastCounter by LinkExchange