[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 27. oktobar 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

26. Oct 2000 16:07 (GMT+01:00)

SANU u četvrtak izabrala nove akademike

Mnoga poznata imena nisu prošla

Milovan Bojić, Mira Alečković, ali i Jovan Ćirilov i Radmilo Rončević bez dovoljno glasova. U dopisne se upisali i Duško Kovačević i Ivan Klajn

BEOGRAD - Na izbornoj Skupštini SANU u četvrtak je status akademika dobio 41 kandidat. Od 95 predloga za članove SANU tajnim glasanjem je izabrano 14 novih akademika iz sastava redovnih članova, 13 iz redova dopisnih , 11 inostranih i troje je izabrano za članove van radnog sastava SANU. Mnoga poznata imena sa spiska kandidata nisu dobila poverenje akademika. Od 122 prisutna člana SANU juče je glasalo 120.

Redovni članovi
Status redovnog člana Akademije dobili su Fedor Mesinger (68 glasova), Aleksandar Ivić (67), Vojislav Marić(68), Božidar Vujanović (54), Bela Ribar(54), Aleksandar Marinčić (64), Ilija Stojanović (60), Pantelija Nikolić(57), Vladimir Bošnjaković (70), Vladeta Jerotić (56), Mihailo Đurić (67), Nikola Tasić (62), Slobodan Dušanić (61) i Enriko Josif (57).

Dopisni
Za dopisne članove SANU izabrani su Marko Ercegovac, Nikola Konjević, Živorad Čeković, Teodor Atanacković, Zoran Petrović, Vladimir Bumbaširević, Vladimir Kostić, Milosav Tešić, Ivan Klajn, Dušan Kovačević, Miloš Blagojević, Dinko Davidov i Vlastimir Trajković. Za članove van radnog sastava izabrani su Slobodan Macura, Stojanka Aleksić i Milovan Danojlić.

Tek posle troipočasovnog brojanja glasova predsednik Izborne komisije, akademik Dragoš Cvetković, saopštio je imena novoizabranih akademika i onih koji će morati da sačekaju drugu šansu, na sledećim izborima koji se u Akademiji održavaju svake treće godine u oktobru.

Iako su mnogi očekivali da će se na izbornom skupu pokrenuti i debata o minulim događajima u Srbiji i određenje Akademije prema njima, posle prihvatanja predloženog dnevnog reda, u kome nije bilo ni pomena tema izvan "lokalnih" izbora za nacionalne besmrtnike- bilo je jasno da se ta osetljiva rasprava odlaže za neka druga vremena.

U višečasovnoj pauzi koja je iskorišćena za brojanje glasova, pojedini akademici su objasnili da se na Izbornoj Skupštini ne očekuju disonantni tonovi. Prema nezvaničnim informacijama uskoro bi trebalo da se održi sednica članova Predsedništva SANU na kojoj će se razgovarati i o ulozi rukovodstva SANU u oktobarskim događajima, s tim što se kategorički odbija bilo kakvo pravljenje kriznih štabova u SANU.

Skup Predsedništva bi trebalo da se održi za mesec ili dva, a postoji ideja da se tada predloži sazivanje vanredne Skupštine SANU ili da se pomeri datum održavanja redovne Skupštine, koja se tradicionalno održava svake godine krajem maja.

Prema izbornoj proceduri za status redovnog akademika bilo je potrebno minimum 50 glasova, a za dopisnog 65.

Od 15 predloženih kandidata za redovne članove SANU "bonus" nije dobio samo dr Fedor Herbut, kandidat za Odeljenje za matematiku, fiziku i geo nauke. Svi kandidati za inostrane članove, dobili su podršku, za razliku od predloga za Odeljenje društvenih nauka, gde nijedan od 10 kandidata za dopisne članove nije dobio potreban broj glasova. Među njima su Mirko Zurovac, Dragan Simeunović, Oskar Kovač i Slobodan Žunjić, koji nisu izabrani, iako su bili kandidati tog Odeljenja i imali podršku većine članova. Nasuprot tome, Mihailo Đurić, postao je redovni član SANU iako nije dobio podršku Odeljenja društvenih nauka. Na Izbornu Skupštinu dospeo je zahvaljujući kandidaturi Predsedništva Akademije.

Bez poverenja
Među kandidatima koji (ovog puta) nisu dobili poverenje su i 19 kandidata za dopisne članove Odeljenja medicinskih nauka. To su, pord ostalih, dr Vaso Antunović, Jovan Hadži Đokić, Milovan Bojić (on je dobio 10 glasova za članstvo u SANU), Radmilo Rončević... Bez članstva u Akademiji ostali su i Jovan Ćirilov, Mira Alečković, Petar Volk (dobio svega devet glasova), Mihailo Vojvodić, negdašnji dekan Filozofskog fakulteta.

Za razmišljanje
Komentarišući rezultate izbora, predsednik SANU, Dejan Medaković je nakon završetka Skupštine rekao da su izabrani sjajni kandidati, a da oni koji se ljute što nijedan od njihovih predloga nije prošao, moraju da razmisle zašto se to desilo.

Obrazloženja
Kandidatura Milovana Bojića izazvala je reakcije u javnosti, pa je zanimljivo znati da su ga za člana u SANU predložili Medicinski Fakultet i Upravni odbor Jugoslovenskog udruženja protiv arterioskleroze. Kandidaturu za Mirka Zurovca, potpisali su akademici Miahilo Marković, Ljubomir Tadić i Ivan Maksimović, uz obrazloženje da je on "sjajan govornik i predavač, istinski angažovan u ostvarenju univerzalnih ljudskih vrednsoti i na očuivanju i razvijanju naše nacionalne tradicije... "Ovaj kandidat se stalno i sve impresivnije razvija, pa se i druga njegova vredna dela mogu očekivati u budućnosti". Predlog za Oskara Kovača potpisalo je samo dvojica akademika, Kosta Mihajlović i Ivan Maksimović, uz obrazloženje da je on "čovek koji je neprekidno bio angažovan u pripremanju privrednih reformi".

O. Nikolić


vesti po rubrikama

^društvo

16:07h

SANU u četvrtak izabrala nove akademike

16:18h

Kako novine obaveštavaju o događanjima na političkoj sceni

16:43h Petar Jojić, savezni ministar pravde Vlade u ostavci: SPS, JUL i policija stopirali zakone
18:18h Neće biti zajedničke skupštine NUNS-a i UNS-a
21:00h EDB uveo selektivno isključivanje struje potrošačima
23:10h Glas istražuje: Zašto ne radi termoelektrana u Novom Beogradu?
   


     


FastCounter by LinkExchange