[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 26. oktobar 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

25. Oct 2000 16:25 (GMT+01:00)

Ko je ovaj čovek

Zvonimir Trajković

(Svedok vremena)

Početak - rođen je 20. septembra 1948. u Prištini. Otac Dragoljub bio je dugogodišnji prvi čovek u drvnoj industriji Kosova. Majka Katarina, poreklom Crnogorka, radila je kao službenica. Trajkovići su izvorni Kosovci, slove za staru građansku porodicu koja u Prištini živi poslednjih dvesta godina. Pardon, živela je, dok se na Kosovu nije desilo ono što se desilo. Elem, Trajkovići sve nešto misle da je da se deda Trifun (nabijen na kolac 1915.) vrati s onog sveta sa svojim puškarima, i kao onda što je "stavi stvari na svoje mesto". Unuk je dobro zapamtio da je deda bio komita (a zna se šta su oni radili), i da je tu svoju hajdučiju glavom platio.

Detinjstvo - bio je radoznalo dete, pomalo nestašno. Kad je on bio školarac, u modi su bili takozvani padobrani (uzmeš maramče i metneš kamen u njega, pa zaaaavrljačiš nebu pod oblake). Tako je on jednom zaaaavrljačio - pravo u školski luster. Onda je učiteljica, gospođa Jaketić, zvala gospodina oca i sve mu ispričala. Čuj, ispričala - more pokazala.

Nacionalnost - Srbin. "Ako se ja išta budem pitao u ovoj državi, vratićemo se na Kosovo, na trijumfalan način. I ne samo na Kosovo, već u sve srpske zemlje koje je rasprodao Slobodan Milošević", ubeđen je.

Verska opredeljenost - pravoslavna.

Obrazovanje - osnovnu i srednju Tehničku školu, kao i Elektrotehnički fakultet završio je u rodnom gradu.

Karijera - kao mlad inženjer počeo je da radi u multinacionalnoj, američkoj kompaniji za kompjutere, skraćeno ABM. "Nisam imao vezu, kod njih to i ne prolazi. Jer, pre nego što vas zaposle, lepo i detaljno istestiraju vaše znanje", kaže i setno se priseti da je imao "nepristojno veliku platu". Sledećih 14 godina radio je sa i na kompjuterima, a lova je kapala. Celih 30.000 maraka.

Onda je upoznao Slobodana Miloševića. "Bio sam siva eminencija srpskog pokreta na Kosovu. Čovek iz pozadine, koji je od 1986. razgovarao sa rukovodstvom u Beogradu. Tako sam i upoznao Miloševića, onda potpuno drugu ličnost. Došao sam 1990. da mu budem savetnik, misleći kako ima sve šanse da napravi moćnu srpsku državu. Verovao sam da će to i da uradi", navodi Trajković. Ali... Umesto da savetuje predsednika, predsednik je od kuće donosio gotova rešenja, prethodno neproverena na valjan način, a savetnicima je izdavao naređenja šta da rade. "Upozoravao sam ga da tako ne valja, da mora iz korena da promeni politiku", ističe i dodaje: "Miloševićev savetnik bio sam od 1990. do 29. novembra 1993. godine. Radio sam to iz patriotizma. Plata je bila mizerna. Kad sam se požalio Slobodanu, ubeđivao me je da se strpim, da ne budem materijalista, da je sad najvažnije da napravimo državu. Međutim, ubrzo sam video kuda sve to ide i uradio jedino što sam mogao - dao ostavku".

Potom je osnovao privatnu firmu i vratio se kompjuterima. "Kad sam napustio Miloševića, imao sam 100 maraka u džepu", pamti.

Godine 1997. bio je na moru sa porodicom. Kad je čuo da je Milošević uveo sankcije Republici Srpskoj, pobunio se, i uz komentar: "Pa to su Srbi, Slobodane, nisu to Kinezi, šta radiš čoveče?", svoje usluge ponudio Radovanu Karadžiću."Karadžić me i pre tražio, i kako je ponuda još važila, postao sam njegov savetnik. To sam bio od avgusta 1994. do maja 1997. godine", objašnjava. Mnogi znaju da nije savetovao samo srpske vođe "s ove i one strane Drine", već i mnoge koji su još uvek "top likovi" na domaćoj političkoj, ju- sceni. Ali, o tome neki drugi put.

Stranački angažman - nije bio član SK. "Bio sam u 17. kandidat za člana SK, ali su umesto mene primili nekog Šiptara - Agima Zatrićija. Naljutio sam se, rekao da to nema smisla ako hoćemo da budemo neka ozbiljna partija, a oni meni: 'Nemoj više ni da dolaziš na sastanke', zapamtio je sve detalje. Posle nije hteo da bude član. Ali je, onako sa strane, simpatisao dr Vojislava Koštunicu, za kojeg veli da je politički najzreliji i programski njemu najbliži političar.

Zanimljivosti - javnost je imala priliku da vidi da je svedok mnogih pogrešnih poteza bivšeg "gospodara života, smrti i svega, poslednjih dvanaest leta gospodnjih u Srbiji". "Najveća greška mu je što nijedan posao nije završio do kraja. Ona se nije mešala, u početku, u državne poslove i uglavnom je uticala na decu. On nije imao vremena za njih", ukratko izjavljuje o njima. Kad je došao Koštunica, našao mu se pri ruci da mu pomogne "da kabinet predsednika u Palati federacije prohoda". Zato se nekima učinilo da je s novim predsednikom zauzimao "kancelarije". Nije, samo je pomagao. Baš kao što je obećao da će i novog predsednika i vlast, ako bude trebalo, prvo kritikovati u "četiri oka", onda i javno.

Oženjen je Ljiljanom, ekonomistom, imaju Ivanu i Jugoslava.

ZORICA VULIĆ


vesti po rubrikama

^politika

15:15h

Prvi utisci ministara Prelazne republičke vlade: Rasprava samo o RTS

15:25h

Održan susret Milutinovića sa članovima Prelazne vlade

15:30h

DOS počeo raspodelu kandidatura za izbore

15:40h

Velja Ilić vidi sebe kao prvog čoveka Srbije

15:50h

Perišić o republičkim izborima: DOS opet zajedno

16:00h

Pred lokalne izbore na Kosovu i Metohiji: Albanci ne znaju na čemu su

16:10h

"Glas" istražuje: Čime se sve bavi Služba bezbednosti VJ

16:15h

Uoči posete Vojislava Koštunice Kremlju: Neokrnjen oslonac?

16:25h

Ko je ovaj čovek: Zvonimir Trajković

16:35h

Samit lidera jugoistočne Evrope u sredu u Skoplju, Jugoslavija prvi put učesnik

16:45h

Marović: Verujem u mogućnost zajednice Srbije i Crne Gore

17:00h

NATO o opstanku višenacionalnog Kosova

17:15h

Čanak, predsednik Skupštine Vojvodine i lider LSV: Stranački programi za sada "ad akta"

17:30h

Glas saznaje: Ministar iz Crne Gore, načelnik GŠ iz Srbije

17:45h

Performansi Otpora u centru Kruševca: Obucite Miru

23:10h

Koštunica u Skoplju: Glavne teme

23:18h

Borislav Milošević nije uključen u pripremu posete predsednika SRJ

23:25h

GO SNP Crne Gore odlučio: SNP u političkom savezu sa DOS - om

      


FastCounter by LinkExchange