[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 20. oktobar 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

19. Oct 2000 17:11 (GMT+01:00)

Literatura dokazuje da je Staljin naložio ubistvo Majakovskog i Jesenjina (3)

Oproštajno pismo bez stila

Neslaganje mnogih detalja iz istrage ukazuje da veliki pesnik nije digao ruku na sebe zbog ljubavnih jada

Nekoliko godina ranije, partijski propagandisti su uvideli da je Jesenjin neupotrebljiv za njihove planove. Uz to je i dalje održavao prijateljske odnose sa Trockim, najvećim Staljinovim neprijateljem. U krug Jesenjinovih prijatelja infiltriralo se sve više saradnika GPU. Delom su to bili isti ljudi koje je Lili Brik kasnije predstavila svom "medi" Majakovskom kao dobre prijatelje. Informacije o prisustvu GPU u okruženju pesnika nije doduše dokaz za političko ubistvo.

Majakovski

Zato su bile neophodne analize postojećih dosijea da bi se rasvetlila zagonetna samoubistva. U Jesenjinovom slučaju pada u oči neslaganje između zvaničnog istražnog izveštaja i fotografija koje su snimljene samo nekoliko časova posle njegove smrti. Tako se na slikama jasno vidi rana na obrvi i hematom na čelu - dok se oni u lekarskim izveštajima uopšte ne pominju.

Nekoliko autora, među kojima istaknuti naučnici, zaključuju na osnovu toga da je Sergej Jesenjin udarcima onesposobljen i potom namešteno kao da je izvršio samoubistvo - kao što se događalo i drugim osobama za koje je Staljin smatrao da pripadaju krugu koji je blizak Trockom. Iz dokumenata takođe proizlazi da je tajna policija vodila istražni postupak, što je krajnje neobično za samoubistvo koje navodno nije imalo političku pozadinu.

Još drastičnije su protivurečnosti u istrazi smrti Majakovskog pet godina kasnije, koju je takođe vodio GPU. Prema GPU, on se ubio pištoljem marke brauning. U policijskom zapisniku, zabeleženom na licu mesta, navodi se da je po sredi oružje marke mauzer.

Još više pitanja nameće i bliža analiza rimovanog oproštajnog pisma čiji tekst ukazuje na ljubavne jade. Stručnjaci su ustanovili da su potpis i datum napisani znatno kasnije od pesme. Osim toga, napisana je olovkom, a Majakovski je uvek pisao stilom. Filolozi su isto tako ustanovili da nedostaju tipični stilski elementi.

Međutim, po svemu sudeći ove dve zagonetke zauvek će ostati nerešene. Naime, GPU pod kontrolom Staljina izbegavao je da ostavi pisane tragove o naručenim ubistvima. Pa ipak je poznato zašto je Majakovski i dalje ostao heroj sovjetske književnosti, dok je Jesenjin mnoge decenije potpuno prećutkivan. Trocki je napisao veličajuće posmrtno slovo "plavom anđelu" - a kada je osnivač Crvene armije pao u nemilost, povukao je za sobom u ponor ćutanja po nalogu države sve pristalice, bilo da su već umrle ili još bile žive.

Verovatno bi i delo Majakovskog, koji je postao neprijatelj partijske birokratije, prošlo na isti način. Ali, nekoliko godina posle njegove smrti njegova dugogodišnja muza i lična uhoda iz GPU Lili Brik u jednom pismu Staljinu molila za rehabilitaciju bivšeg ljubavnika. Staljin je prosledio pismi rukovodstvu GPU. Pre toga je na margini napisao crvenim mastilom: "Majakovski je bio i ostao najdarovitiji pesnik našeg sovjetskog doba".

MVP


vesti po rubrikama

^reportaža

16:22h Najbolji jugoslovenski odbojkaš još ne zna da je postao "Euro star": Vanji Grbiću draže pecanje
16:57h U Izbornoj jedinici 24 Prokuplje "demokratska revolucija" još teče
17:11h Literatura dokazuje da je Staljin naložio ubistvo Majakovskog i Jesenjina (3)
17:38h Međunarodni sajam lova, ribolova, sporta i turizma "Lorist" u Novom Sadu: Tigrasti piton za 350 maraka
18:18h Povodom prekida 115. derbija oglasile se i "Delije": "Marakana" je naša kuća
     


     


FastCounter by LinkExchange