[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 12. oktobar 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

11. Oct 2000 17:20 (GMT+01:00)

Ko je ovaj čovek?

Miodrag - Miki Savićević

(Povratak "otpisanih")

Početak - rođen je 1935. u Beogradu. Otac Kosta bio je predratni finansijski stručnjak (prosto rečeno bankar), majka Lela domaćica. Savićevići (poreklom iz Crne Gore, naravno,) uvek su bili porodica koja zna šta i koliko ima i može. "Nekoliko porodica sam izdržavao, pomagao, jedan sin se školovao, drugi radio ovde, roditelji... žena neće u inostranstvo... ne podnosi... pa sam pet porodica izdržavao. Tako da se u privatnom poslu nešto stekne, ali se i troši", obelodanio je familijarno-materijalno stanje g. Savićević.

Detinjstvo - bio je pametno dete (onima koji su sumnjali u staru narodnu "da se po jutru dan poznaje", ličnim primerom je dokazao da narod nikad ne greši).

Nacionalnost - Srbin. "Najveće zavere protiv Srba bile su naše sopstvene zavere protiv nas samih. Ta svest o ekonomskom biću, odnosno srpskom ekonomskom interesu, i dan-danas je najveći nedostatak svih mogućih srpskih političkih teorija. Ceo vek nam je prošao u tom neposvećivanju, nepoznavanju svog pravog mesta u svetu ekonomskih veza", dao je tačnu dijagnozu pre mnogo godina.

Verska opredeljenost - pravoslavna, slavi Svetog Arhanđela.

Obrazovanje - osnovnu školu, gimnaziju i pravni fakultet završio je u Beogradu. Mnogi misle da je doktorirao uspešno poslovanje.

Karijera - počeo je kao student u "Geneksu" daleke 1956. godine. Radio je kao pomoćni referent kad je firma bila vrlo mala, s pedesetak radnika. Godine 1962. obreo se u Saveznom izvršnom veću, osam godina je radio na raznim reformama (sarađivao je s Kirom Gligorovim), onda se vratio u "Geneks" (1970). Kad je njegov prethodnik, Vladimir Višnjić (čovek koji je započeo geneksovski uspeh, najzaslužniji što se nekad govorilo da Srbija i srbovanje počivaju na trouglu: "Geneks", kafana "Madera" i Srpska pravoslavna crkva), političkom odlukom nateran da 1973. da ostavku (u 53. godini života, baš kao Miki 16 godina kasnije), on je postao glava moćnog kompleksa. Sve najbolje godine života posvetio je "Geneksu" a to se, tvrdilo je pet hiljada zaposlenih, i te kako osećalo na njihovom standardu. Onda se sukobio sa Slobodanom Miloševićem, bivšim predsednikom SRJ.

"Došlo je do neslaganja oko licenci za digitalne telefonske centrale. On se zalagao da se uzme francuska licenca "Alkatel", a ja sam, jer je "Geneks" predstavljao "Simens", bio za to da mi sačuvamo "Simenes" u Beogradu, kao daleko perspektivniju stvar. Ali, Milošević je hteo Francuze, uz objašnjenje, 'da ne budu sva jaja u jednoj korpi'", ispričao je Savićević razloge svoje ostavke napisane iz bolesničke postelje (lečio se u zemunskom KBC-u). Upućeni pamte da to nije bio jedini razlog zbog kojeg je Milošević po Radošu Smiljkoviću(ambasadoru u Bugarskoj) poslao Savićeviću svilen gajtan. Jer, Savićević se nije baš pretrgao u sakupljanju zajma za preporod, a nije hteo ni da "pomogne" onda mlađanom, sad pokojnom, Zoranu Todoroviću Kundaku da sedne u jednu od direktorskih fotelja u "Geneksu". (O tome da nije svim snagama usmerio srce na levu stranu kako bi i ono podržavalo velike misli dedinjskog bračnog para, da i ne govorimo).

Posle odlaska iz "Geneksa" latio se politike, prvo u reformskim snagama, potom i u DEPOS-u. Zatim je otišao iz zemlje, radio u Italiji i Švajcarskoj, pravio (nikšićki rečeno) "metar para". "Ja nisam bio ribolovac, a samo da čitam knjige... Uvek sam bio bio vrlo aktivan, 16 sati rada dnevno nije mi bio problem, ali hoću da kažem - uvek sam voleo izazove, bitke. Ovo što radim napolju je zapadnjački život, miran. Nema izazova", požalio se i vratio se u Jugoslaviju kad su "njegovom Geneksu" davali dvogodišnji pomen. U početku je krckao parice, onda se ozbiljno posvetio politici.

Sad je ponovo kormilar "Geneksa", kako kaže, dok se situacija ne raščisti. Da je dobrodošao i na duže staze pokazale su suze radosnice zaposlenih pedesetogodišnjaka koje pamte "kako je to bilo u Mikijevo vreme".

Stranački angažman - bio je član Saveta DEPOS-a, njegov suosnivač. "Odlučio sam da vratim, posle boravka u inostranstvu i prebrođene bolesti, i da vidim koje je još opstao od nesalomljivih. Tu sam prepoznao DHSS. Hrišćanska komponenta te stranke zaslužuje ozbiljnu društvenu i političku valorizaciju. Mi smo previše olako i brzo izgubili iz vida tu duhovnu komponentu kao i porodicu, a kompromitovali smo crkvu, odrekli se mnogih vrednosti", objasnio je zašto je postao član DHSS-a.

Zanimljivosti - i malo dete kad se spomene Miki Savićević kaže: "Je l' to onaj čika "Geneks". On lično, radije, citira Crnjanskog: "U Beogradu se vrlo brzo zaboravlja".

Oženjen je Oliverom, imaju Vuka Konstantina i Igora.

ZORICA VULIĆ


vesti po rubrikama

^politika

15:10h Saopštenje DOS-a o situaciji u Srbiji: Ne postavljamo krizne štabove
15:20h "Glas" saznaje: Krizni štab DOS-a i na Kosmetu
15:30h Koalicija DAN: Red i mir uz prelaznu vladu
15:40h Đurović tvrdi da Koštunica ne zna Ustav Crne Gore
15:55h Predsednik SRJ: Složena bezbednosna situacija
16:10h Posle prekida razgovora predstavnika četiri najveće političke grupacije, blokada pregovora o prelaznoj vladi
16:20h Drašković: SPS zaoštrava situaciju
16:15h PDS o imenovanju načelnika Generalštaba
16:40h "Glas" istražuje: Da li elementi starog sistema vode bitku za vreme?
17:05h Nemački ministar odbrane Rudolf Šarping o Jugoslaviji
17:20h Ko je ovaj čovek: Miodrag - Miki Savićević
17:30h Red za prijem kod predsednika Koštunice
19:00h Poseta poglavara SPC austrijskoj prestonici
19:20h Državni tužilac SRJ Jokanović službeno u Pekingu
19:35h Vlada Srbije ocenila da dogovor predstavnika svih partija, DOS ne poštuje
19:45h Predlog DOS-a strankama u Vladi Srbije: Zajedno u četiri resora
19:50h Hombah posle sastanka s Koštunicom: Ulazak SRJ u Pakt - formalnost
23:30h Juče doputovao Vilijem Montgomeri: Za odnose "kao nekad"
23:42h Ponovo diplomatske veze
23:43h JUL na izbore samostalno
     


     


FastCounter by LinkExchange