[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 11. oktobar 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

10. Oct 2000 17:20 (GMT+01:00)

Ko je ovaj čovek?

Milena Arežina

(K'o smrt na babu)

Početak - rođena je 17. aprila 1955. u Mrkonjić Gradu. "Moj otac bio je vozač u sudu, njegova želja a i moja jedina bila je da jednog dana postanem sudija" seća se, baš kao i činjenice da potiče iz siromašne, radničke porodice. "Po cenu da me ubijete morate da znate nešto o meni. Poštovani radnici, shvatite me kao čoveka koji potiče iz radničke porodice. Nisam uzela ništa ni od koga, lokal kao što se priča. Neka vaši predstavnici dođu kod mene u stan da vide kako sa svojim detetom jedem na improvizovanom stolu", izjadala se grupi radnika "Elektrotehne".

Detinjstvo - rasla je u jednom, starila u sasvim drugom socijalizmu, ali kao da nije primetila razliku. Ili joj nije bilo ni bitno.

Nacionalnost - Srpkinja, valjda.

Verska opredeljenost - drugarice to nemaju.

Obrazovanje - osnovnu školu završila je u rodnom Mrkonjiću, gimnaziju je učila u Jajcu. U Beogradu je studirala pravo, kolege kažu poništavala je osmice - htela je sve desetke. Diplomirala je 1974, pravosudni ispit položila 1990. godine.

Karijera - da blagovremeno nije formiran JUL, da Milena nije upoznala prave ljude, na pravom mestu, na pravi način, verovatno bi i dalje bila neki saradnik u sudu. Jer je za 21 godinu radnog staža - 14 bila saradnik. Prvu platu primila je 1979, kao sudijski pripravnik, sekretar veća u Osnovnom sudu udruženog rada u Beogradu. Sama, čvrsto, veruje da je tako bilo zato što: "Nisam želela da me bilo ko protežira i daje podršku. Duboko sam verovala da rezultati i vera u sopstvene sposobnosti moraju na kraju dati i rezultate". (Pa, kad nije, što bi rekli zli jezici, narodna pevačica da je neko probije i da sve krene nabolje - njoj naravno).

Dve godine bila je stručni saradnik u Privrednom sudu u Beogradu. Upućeni vele da se tad intimno sprijateljila s Aranđelom Markićevićem, sad bivšim ministrom pravde, da je to prijateljstvo imalo sve šanse da se pretvori i u nešto značajnije za oboje, ali da je Slovenija pokvarila račune. Navodno, trebalo je da Markićević bude novi jugoslovenski ambasador u Sloveniji, gde bi njih dvoje živeli srećno do kraja života. Ali, zlobnici dodaju, Slovenija nije uspostavila bilateralne odnose sa SRJ, pa je cela "stvar" pala u vodu. U međuvremenu, izabrana je za sudiju Privrednog suda, kolege se sećaju da je "u brk" kresala šta je htela tadašnjem predsedniku ove ustanove Radivoju Lazareviću (koga je i zamenila, malo kasnije).

Poznavaoci sudstva tvrde da je za predsednika Privrednog suda birana tako što se niko drugi nije kandidovao za ovu funkciju (jer je nju obavljao v. d. predsednik - sudija koji je to radio veoma dobro i za koga se pretpostavljalo da će tu ostati). Nije ni ona sve dok joj iz JUL-a nije stiglo uputstvo da preda svoja dokumenta komisiji, koja je samo potvrdila njeno imenovanje. Kako je sela na šefovsko mesto u Privrednom sudu, tako su bez imovine ostajali svi oni koji su se suprotstavljali njenim šefovima - Slobodanu Miloševiću i Miri Marković.

Njenu "pravdu" prvi je osetio biznismen Milan Panić - ostao je bez "Galenike". Potom je "kao smrt na babu" navalila na ABC Produkt, "Elektrotehnu", "Jugoslovensku izvozno-kreditnu banku", DP "Udarnik"... Svi spomenuti znaju da je predsednica bila iznad Zakona, da je nisu zanimali fakti i argumenti već samo interes - njene partije i drugova iz nje. Ona je tvrdila: "Moja obaveza je da kolegama vratim poljuljano poverenje u posao, od kojeg svi živimo, raskidajući s lošim primerima iz stare prakse koji su ovaj sud ponekad stavljali u direktnu funkciju pojedinaca željnih moći i nedodirljivosti".

Na početku predsednikovanja obećala je: "Ako se radi o privatizaciji društvenog kapitala, daću sve od sebe da on ipak ode u prave ruke, a ne da bude samo maska za razna mešetarenja i poslovne marifetluke". Ipak, tek njenom smenom (na silu, jer je koliko juče izjavila: "Neću da idem, nek' me ovde linčuju"), mnogi su odahnuli dušom sigurni da se nešto poput Arežinine pravde neće više nikad deliti. Ni krivim, ni pravim.

Karijeru je okončala (bar zasad) kao član SIK-a, po krađi glasova čuvenog tela. "Jedva čekam da ovi koji su zapalili Saveznu skupštinu, znajući da je u njoj izborni materijal, izađu na sud i da mi se sudi po njihovoj prijavi. Ne postoji sud koji će u ponašanju SIK-a naći bilo kakvu krivicu", navodi, mada nikog previše ne plaši jer - desilo se nekoliko puta da nešto obeća i to ne ispuni.

Stranački angažman - JUL-u je dala više nego on njoj. Nije se obogatila, ginula je za ideale, spremna da se razračunava do kraja (kad je sređivala medije, Studio B, posebno Radio B2 92, pohvalila se: "Zatvorila sam onaj govnarski radio").

Zanimljivosti - u životu je štošta imala, baš kao u onoj narodnoj: "Rodi me majko lepu, pa me baci na đubrište". Ima sina, mnogo joj je stalo do njega, bio je bolešljiv, sad mu je bolje.

ZORICA VULIĆ


vesti po rubrikama

^politika

15:20h Dr Stevan Lilić o mogućoj "bežaniji" bivših funkcionera
15:10h Velja Ilić i dalje tvrdi: Milošević u ponedeljak uveče odleteo za Moskvu!
15:25h Kosmetski Šiptari nezadovoljni Koštuničinim izborom
15:35h Konstituisan novi saziv SO Čačak: Ilić opet gradonačelnik
15:45h Veselinov o ubedljivoj pobedi DOS-a u Vojvodini
15:50h "Vašington post" iznosi nepoznate detalje o planiranom kontraudaru snaga vernih Miloševiću
16:00h Zbog povrede crnogorskog predsednika, odložena sednica VSO
16:10h Vuković o dolasku Đukanovića na sednicu VSO
16:15h Krivokapić: VJ mora da bude u nadležnosti Crne Gore
16:20h Reformisti Vojvodine o prvom zadatku Pokrajinske skupštine
16:45h Vedrin predao Koštunici dokument o ukidanju sankcija
16:55h Glas istražuje: Zašto je zgrada RTS-u bila na meti narodnog gneva
17:10h Zašto su 72. specijalna, 63. padobranska i 46. zaštitna brigada u stanju najvišeg stepena borbene gotovosti
17:20h Ko je ovaj čovek: Milena Arežina
17:35h Pregovori DOS-a, SPO-a i SPS-a u Skupštini Srbije
17:40h Drecun: Imamo poverenje u Koštunicu
17:45h Predrag Bulatović o formiranju Savezne vlade: Za dijalog o svim pitanjima
17:55h Ivan Kovačević o republičkim izborima
18:00h Predsednik SRJ Vojislav Koštunica: Ne dolazi u obzir nezavisnost Crne Gore i Kosmeta
18:30h Kinezi nisu potvrdili ni demantovali vesti: Gde je Marko Milošević?
19:10h Novi apel patrijarha Pavla državnim organima: Sprečite samovolju
19:00h Policija vratila materijal Otporu u Nišu
23:07h SPS prekinula pregovore
23:09h Rumunski ministar Roman razgovarao s Koštunicom
23:10h Stiže Klintonov savetnik
     


     


FastCounter by LinkExchange