[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 6. oktobar 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

05. Oct 2000 15:15 (GMT+01:00)

Predsednik SUS-a Srdić izjavio za Slobodnu Evropu

Ustavni sud poništio izbore za predsednika

Novo glasanje tek sredinom iduće godine. Za opoziciju odluka ništavna

BEOGRAD - Predsednik Saveznog ustavnog suda Milutin Srdić izjavio je za Radio Slobodna Evropa, kako prenosi Beta, da je ovaj sud poništio prvi krug predsedničkih izbora što znači da su izbori za predsednika SRJ poništeni i da postupak za izbor predsednika SRJ ide od početka.

- To je poslednja odluka i ne može biti promenjena - rekao je Srdić. - Posle ove odluke mora da se ide na nove izbore, što znači da je prvi krug poništen, ističući da bi izbori za predsednika SRJ trebalo da budu održani pre isteka mandata sadašnjeg predsednika SRJ, krajem juna 2001. godine.

Politička odluka
Borivoje Borović, funkcioner SPO-a, izjavio je da je "odluka Saveznog ustavnog suda politička odluka u funkciji aktuelnog režima, koju DOS ne sme da prihvati". Prema njegovim rečima, to je samo jedna od varijanti otimanja izbornih rezultata DOS i njihovom predsedničkom kandidatu Vojislavu Koštunici. "Ovo je politička odluka i mislim da ona neće proizvesti nikakvo pravno dejstvo" rekao je Borović.

Predstavnik SIK-a, koji je želeo da bude anoniman, na molbu da prokomentariše odluku Saveznog ustavnog suda rekao je "Glasu" da SIK nije dobila zvanično pisanu odluku Saveznog ustavnog suda te da bi svaki njihov komentar na vesti o toj odluci bio paušalan.

Profesor Dragor Hiber za "Glas" kaže da je odluka Saveznog ustavnog suda "nezakonita po dva osnova". Prvo, po Zakonu Savezni ustavni sud bio je ovlašćen da odlučuje samo o odluci SIK-a na prigovor DOS-a. Drugo, po zakonu, za poništavanje izbora ovlašćena je samo Savezna izborna komisija, a i ona bi morala ponovo da zakaže glasanje i to najkasnije petnaest dana od održavanja izbora, objašnjava Hiber.

- To nije učinjeno. Stoga je odluka Saveznog ustavnog suda pravno nepostojeća. - Za DOS ona znači priznanje da je Vojislav Koštunica pobedio na predsedničkim izborima, zaključio je profesor Hiber.

Ovlašćeni predstavnik DOS Nebojša Bakarec ocenio je odluku Saveznog ustavnog suda kao"vrlo opasnu klopku", ali je dodao da je time Sud praktično okrivio SIK i Savezni zavod za statistiku za katastrofalan rad."Bakarec je napomenuo da odluka još nije napisana."Odluku moraju prvo meni da uruče. Dok ne budem znao šta tamo tačno piše, ne mogu detaljno da je komentarišem. Ja sam se raspitao, oni još samu odluku nisu sasvim napisali do kraja, znači da je znaju, ali je još pišu", naglasio je Bakarec.

- Nećemo pristati na ponavljanje prvog kruga predsedničkih izbora jer su izbori završeni 24. septembra - rekao je Milan Protić, jedan od čelnika DOS-a. Presuda Saveznog ustavnog suda znači da će biti ponovljeni celokupni predsednički izbori, ali da njena nedorečenost ostavlja mogućnost i za drugačija tumačenja.

- Oni možda čekaju da vide šta će se danas desiti pa da je preinače - kazao je on. Savezni ustavni sud je, prema Protićevoj oceni, "priznao da su izbori pokradeni i da je Savezna izborna komisija katastrofalno obavila posao, ali je doneo odluku kojom je kaznio pobednika, a ne onog koji je učestvovao u izbornoj blamaži".

- Ne dolazi u obzir poništavanje izbora jer to znači da priznajemo krađu. Za nas su izbori završeni i Koštunica je novi predsednik. Sve drugo ne dolazi u obzir - kategoričano je za "Glas" prokomentarisao Goran Svilanović, predsednik GSS.

Dragoljub Mićunović, predsednik Demokratskog centra, kaže da je odluka Saveznog ustavnog suda "novi Miloševićev trik, kojim pokušava da dobije vreme i ostane na vlasti do juna iduće godine". - I ova odluka pokazuje da je naša pobeda velika, i da je bilo manipulacija i neregularnosti, a posebno da smo mi u pravu, ističe Mićunović dodajući da nema drugog kruga.

S. Jovović
B. Vojnić
V. Đorđević


vesti po rubrikama

^politika

15:15h Predsednik SUS-a Srdić: Ustavni sud poništio izbore za predsednika

15:30h

G17 predao krivičnu prijavu protiv Miloševića i SIK-a

15:40h Obradović poručio Pavkoviću: Neka ti je bog u pomoći
15:50h SPO predložio Skupštini Srbije: Priznajte Koštunicu
15:55h Zahtev kikindskog odbora SPS-a članovima: Obezbedite glasače
16:00h Vuksanović o zloupotrebama na izborima
16:05h Privođenja i hapšenja
16:00h Kilometarske kolone građana iz unutrašnjosti stigle oko podneva u Beograd
16:15h Hiljade ljudi iz unutrašnjosti probilo blokade i stiglo u prestonicu
16:25h U Nišu, Pirotu, Aleksincu i Požarevcu policajci odbili poslušnost
16:30h Testerom na šetače u Zaječaru
16:50h Beogradski studenti prošetali centrom grada i Vračarem
17:10h Đinđić apelovao na policiju: Jeste li na strani naroda ili režima?
17:15h Demonstranti ušli u TV Leskovac
17:35h Rudari pozvali građane da ih podrže i apeluju: Dođite u "Kolubaru"!
17:45h Poruka patrijarha Pavla vojsci i policiji: Sačuvajte obraz
19:40h U četvrtak popodne u Beogradu došlo do teških okršaja građana i policije: Narod pobedio!
20:00h Novinar Marko Janković objavio: Studio B slobodan
20:20h Na beogradskom asfaltu u četvrtak u prvi sumrak: Godina opasnog življenja
20:30h Koštunica, izabrani predsednik SRJ, obratio se narodu ispred Skupštine grada Beograda: Srbija je od danas deo Evrope i sveta
23:55h Na površinskom kopu "Tamnava" rudari slave pobedu
00:33h Urgentni centar Kliničkog centra Srbije: Jedna devojka poginula,na stotine povređenih

00:36h

Dinkić na TV Pinku pozvao na toleranciju prema oponentima
00:37h Demonstranti upali u zgradu GO SPS
00:49h Sinoć u Skupštini Beograda: Formirana gradska vlast
01:58h Đinđić: Milošević u okolini Bora
   


     


FastCounter by LinkExchange