[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 3. oktobar 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

02. Oct 2000 18:01 (GMT+01:00)

Ćorave kutije u Srbiji (16)

Žandari postali strah i trepet

Piše: Ivan Miladinović

A Srbijom su "krenuli babo, niz polje sejmeni" da "sejmenske pesme pevaju". Sejmeni su osnovani 22. juna 1882, prema posebnom zakonu o ustanovljenju "čuvara za javnu bezbednost". Čuvari javne bezbednosti bili su leteća konjička žandarmerija, koja je krstarila po celoj zemlji.

Naprednjačka vlada tvrdila je kako su ti konjički žandari potrebni radi reda i bezbednosti a naročito radi "ćeranja hajduka". Radikali su dokazivali da ta žandarmerija nije ustanovljena radi gonjenja hajduka, nego da bi gonila radikale.

- Žandar, koji se dotle nije pojavljivao na selu, doći će sada i na selo, naoružan i besan, šireći oko sebe strah i trepet - i ono malo slobodnog duha, što je radikalizam probudio u narodu, biće ugušen u začetku - piše Slobodan Jovanović.

Gotovo istog dana kada je proglašen zakon o čuvarima javne bezbednosti, novinar Pera Todorović, jedan od osnivača Radikalne stranke, nadenuo im je ime: on ih je krstio nazivom "sejmeni" i to im je ime ostalo. Sejmeni su bili turska konjica, koja je krstarila kroz narod, globeći sirotinju, i čineći grdne zulume.

Srbijom je vladao Milutin Garašanin, u fotelji ministra unutrašnjih dela. Sin slavnog Ilije Garašanina, kako ga opisuju "imao je neku nasleđenu tvrdoću" a zbog "vojničke prirode" nije baš obraćao pažnju na pravne finese i zakone. Kažu da nije bio ni rđav, ni svirep, ali da je imao mnogo oficirske prekosti, i kad bi mu neko stao na put, uništavao ga je, kao da je u pitanju stvar a ne čovek.

Pred izbore Garašanin se bio sasvim povukao u Ministarstvo, tamo je i spavao, svaki čas buđen depešama, bio je smršao, sav potamneo... Ništa nije hteo da prepusti slučaju, i u svakom trenutku želeo je da zna šta se radi u čitavoj Srbiji, a što su se izbori bližili, bivao je sve mračniji i mračniji, odajući izgled "čoveka spremnog na sve".

Osim ministra policije, u kažnjavanju i progonima radikala, isticao se i ministar prosvete Stojan Novaković. On je kažnjavao, premeštao i otpuštao učitelje - radikale.

- Bio je metodična, profesorska priroda, i čistio je prosvetnu struku od radikala, istina sa manje srdžbe, ali sa više istrajnosti nego Garašanin policijsku službu - piše S. Jovanović.

Zbog Novakovićeve sistematičnosti, bez učitelja je ostalo čak pedesetak škola. Nema veze, ići će deca u školu dogodine!

Teške udarce trpela je slobodna štampa. Urednici opozicionih listova imali su svaki po par krivica na vratu, i većina ih je izbore dočekala, ili u apsu, ili u bekstvu preko granice.

Cenzura je bila ukinuta, a zakon je predviđao kao jedinu "štamparsku krivicu" uvredu Njegovog Veličanstva. Vlada je tu uredbu rastegljivo primenila i na samu sebe, pa se odgovaralo i za "uvredu vlade" što nije bilo po zakonu, ali "zar da se držimo zakona kao pijan plota?"

A opozicija kao da je rekla - hoćete rat, imaćete rat! I uzvraćala je svim merama i sredstvima: klevećući, podmećući, preuveličavajući, objavljujući lažne vesti... Kada je sa ripanjskog tunela otpalo par cigala i zarušio se jedan zid, radikali su objavili kako je srušen čitav tunel, za šta je, naravno, bila kriva vlada!

Kada je vlada iz veterinarskih razloga, da bi osigurala izvoz marve u Austriju naredila žigosanje stoke, radikali proglase kako se žigosanje vrši - zbog uvođenja novih poreza!


vesti po rubrikama

^feljton

18:01h Ćorave kutije u Srbiji (16): Žandari postali strah i trepet
18:22h

Poslednji rat u dvadesetom veku (16): Jugoslavija je veliki izazov

19:19h

Podmlađivanje organizma (50): Istegnuće tetive

   


     


FastCounter by LinkExchange