[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 25. septembar 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

25. Sep 2000 00:30 (GMT+01:00)

U svim većim gradovima pristalice levice i DOS-a okupljali se na ulicama

Izborno bdenije

Nije bilo većih čarki. Toni Montano prekinuo koncert u Leskovcu - jer se publika razišla. Policija zabranila okupljanje u Valjevu

U Beogradu je oko ponoći na Terazijama oko 10.000 pristalica opozicije čekalo obraćanje Zorana Đinđića koji bi trebalo da im saopšti prve rezultate koji su stigli u DOS.

Na Trgu republike je u isto vreme grupa od nekoliko desetina pristalica koalicije levice, koji su slušali koncert PGP RTS-a, a razišla se pre ponoći. Kordon koji ih je delio od početka okupljanja ostao je tako "opkoljen" pristalicama DOS-a.

Više od 30.000 ljudi okupilo se na Trgu slobode u Novom Sadu da u organizaciji Izbornog štaba DOS-a zajednički prati vesti o nezvaničnim izbornim rezultatima. Paralelno s ovim skupom na Keju uz Dunav, neposredno kod novog mosta Varadinska duga, tzv. Patriotski savez Novog Sada organizovao je koncert estradnih umetnika "Moja Srbijo, moja Jugoslavijo", na kojem se okupilo spočetka koncerta jedva oko 2.000 građana, među kojima su organizovano došli zaposleni iz nekoliko novosadskih firmi. Negde pre ponoći ispred bine stajalo je samo oko 150 građana.

Na biralištima 4.700.000 glasača

BEOGRAD - CeSID je saopštio da je u Srbiji izišlo oko 74,6 odsto građana. Kako je rekao ekspert CeSID-a Marko Blagojević koji je saopštio procenu odziva ove organizacije, u Srbiji je na birališta izišlo oko 4.700.000 građana. Na Kosmetu je, prema proceni CeSID-a, izašlo oko 4,4 odsto birača odnosno 44.169 građana. CeSID je, uz pomoć nekih partnerskih agencija, izvršio procenu odziva i u Crnoj Gori prema kojoj je u ovoj republici izišlo 23,6 odsto, odnosno 106.000 birača.

Na centralnom gradskom trgu u Nišu okupilo se oko 8.000 građana. Na Trgu Svetog Save gde Radio-televizija Srbije organizuje koncert okupilo se stotinak građana.

Ispred sedišta niških socijalista stajala su tri policajca u maskirnim uniformama i nekoliko civila.

Na užičkom glavnom Trgu, trubači su svirali za stotinak pristalica vladajućih stranaka, a kod Crkve je bilo oko 5.000 glasača opozicije. Malobrojne kragujevačke socijaliste i julovce koji su izašli na ulicu zabavljali su Knez i Romana, dok su se brojni opozicionari sami zabavljali kod "Krsta".

DOS-ovi simpatizeri masovno su se okupili na Trgu kosovskih junaka u Kruševcu, dok je na leskovačkoj Širokoj čaršiji pristalice vlasti zabavljao Toni Montano koji je prekinuo svirku negde oko 23 sata jer se većina slušalaca razišla.

Ispred sedišta leskovačkog DS oko 2.000 opozicionara čekalo je rezultate.

Oko 300 pristalica DOS okupilo se u Čačku oko 20 sati na glavnom gradskom trgu, gde se putem razglasa emituje program ANEM-a . Na udaljenosti od 50 metara, Patriotski savez Moravičkog okruga s razglasa emituje muziku. Oko bine Patriotskog saveza okupilo se nekoliko desetina pristalica koalicije levice. Članovi tamošnjeg Otpora popeli su se na binu koju je postavio SPS. Mahali su zastavama ovog pokreta.

Šef Izbornog štaba DOS u Valjevu Milorad Belić izjavio je da je policija zabranila skup u centru grada na kojem je DOS nameravao da obaveštava građane o izbornim rezultatima. Belić je novinarima rekao da je pukovnik Miloš Pantelić, načelnik SUP-a u Valjevu, upozorio predstavnike DOS-a da će policija zapleniti svu opremu, ukoliko zabrana skupa bude prekršena.

Omladinska zadruga "Kontakt" koja radi pri opštinskom odboru SPS-a organizovala je koncert na Trgu pirotskih ratnika na kome su nastupile lokalne muzičke grupe koje su svirale za 50 posetilaca. Improvizovana bina, odnosno kamionska prikolica, bila je oblepljena plakatima SPS i JUL. Demokratska opozicija Srbije zakazala je miting na Trgu pirotskih ratnika.

Oko 2.000 simpatizera DOS-a okupilo se i na kraljevačkom na centralnom gradskom trgu u Kraljevu, mada je policija prethodno zabranila to ranije najavljeno okupljanje.

Opozicione stranke instalirale su na glavnom gradskom trgu i ozvučenje umesto najavljenog video-bima, koji je premešten u jednu obližnju prodavnicu. Istovremeno, iz kraljevačkog odbora JUL-a čuju se trubači.

Grupa "Piloti" shvativši da treba da sviraju na proslavi SPS-a i JUL-a odbila je da nastupi i vratila se u Beograd, javio je Radio Sombor. Na gradskom Trgu u Gornjem Milanovcu veselilo se 7.000 glasača DOS-a.

Ekipa "Glasa"


vesti po rubrikama

^politika

15:10h

Vojislav Koštunica glasao: Vlast nespremna da izgubi privilegije

15:15h

Aktuelni predsednik SRJ Slobodan Milošević glasao u Mesnoj zajednici "4 jul"

15:25h

Nikolić: Izbori će da izraze volju građana

15:30h

Vojislav Mihailović: Narod će da prepozna ko je za promene

15:40h

Skoro svi savezni i republički funkcioneri glasali u prepodnevnim satima

15:45h

Glasali i naši olimpijci u Sidneju

16:30h

Strana reagovanja i očekivanja od jugoslovenskih izbora

16:45h

U Crnoj Gori slabije interesovanje za izbore

17:00h

U nedelju tokom dana RTS pripremao binu za proslavu SPS-a

17:10h

CeSID: Mnoge nepravilnosti u prva tri sata glasanja

17:15h

Vojska obezbeđivala birališta u Crnoj Gori

17:30h

Na Kosovu se glasalo na 300 mesta

17:35h

Ko je ovaj čovek: Ivan Radosavljević

19:00h

Prvi izborni rezultat: U Dragosincima kod Kraljeva Koštunica pobedio

22:15h

Redovi za glasanje kao za ulje u Srbiji

23:19h

Upozorenje premijera Italije i Portugala: Izborna krađa produžava sankcije EU

23:30h

"Pomagao" starici da zaokruži Miloševića

23:35h

Štab DOS-a u Crnoj Gori optužio predstavnike SNP-a za izborne manipulacije

23:41h

Valjevo: Glasaju i mrtvi i Amerikanci

23:45h

Beograd: Kordon policije pregradio Kolarčevu ulicu

23:52h

Odziv Beograđana prevazišao sva očekivanja organizatora

23:56h

Grocka: Radikali lomili glasačke kutije, tukli članove izborne komisije

00:30h

U svim većim gradovima pristalice levice i DOS-a okupljali se na ulicama

00:40h

Nepravilnosti na biralištima zabeležene širom SR Jugoslavije

00:52h

Rezultati pristigli u nedelju do ponoći

      


FastCounter by LinkExchange