[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 25. septembar 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

24. Sep 2000 16:30 (GMT+01:00)

Strana reagovanja i očekivanja od jugoslovenskih izbora

Malo nade, mnogo strepnji

Zapadna štampa gotovo jedinstvena u proceni da će izbori, bez obzira na ishod, da promene političku mapu Jugoslavije. Proteran veliki broj stranih novinara. Vlade uverene u Miloševićevu "pobedu" bez obzira na stvarnu volju birača

BEOGRAD - Izbore u Jugoslaviji u nedelju, zapadna štampa je jednoglasno ocenila kao "sudbonosne", objavljujući na izborni dan analize u kojima je izneto više straha od novih komplikacija na Balkanu nego nade da će očekivano masovni izlazak na birališta doneti priželjkivani politički zaokret.

Zapadne vlade, uključujući tu i Klintonovu administraciju, na neki način su se pomirile sa Miloševićevom "pobedom", bez obzira na stvarnu volju birača. S tim u vezi iznete su slabašne nade da bi, ako izbori budu pokradeni, opozicija mogla da se mobiliše, prevaru iznese na videlo i time Miloševića, čak i ako zadrži vlast, delegitimiše u očima većine Srba.

Neregularnosti

Asošijeted pres, u izveštaju poslatom posle početka glasanja, navodi da je jedna nezavisna posmatračka grupa navela mnoge neregularnosti, počev od izbacivanja predstavnika opozicije sa biračkih mesta, pa do onemogućavanja uvida u biračke spiskove, provere glasačkih kutija i listića.

Stejt department je kasno u subotu, kako je prenela agencija AFP, negirao da postoji bilo kakva inostrana zavera u cilju sabotiranja izbora, demantujući time zvanične optužbe Beograda da su "zapadni faktori" pripremili poseban plan "sabotaže i kompromitovanja predsedničkih izbora". Po oceni spoksmena američke diplomatije Ričarda Bučera, ovakvim optužbama "režim je celom svetu i narodu u SRJ dokazao da se oseća slabim i da se plaši".

Londonski "Sandej telegraf", uz ocenu da su izbori "najveće Miloševićevo kockanje", objavio je u nedelju da postoji detaljan plan izborne krađe od strane režima, a kao dokaz za to navodi informacije koje su do britanskih zvaničnika došle od "jedne razočarane osobe iz Miloševićevog bližeg okruženja".

Navodeći načine za manipulaciju izbora, list je istakao glasanje u kasarnama, gde se pripadnicima VJ daju po najmanje dva listića, kao i glasanje pristalica jugoslovenskog predsednika na više mesta.

Spoljnopolitički urednik Bi-Bi-Sija Džon Simpson, u svojoj redovnoj nedeljnoj kolumni u "Sandej telegrafu" izneo je ocenu da će ovi izbori, bez obzira na ishod, promeniti sve - i budućnost Srbije i Crne Gore i ličnu sudbinu Slobodana Miloševića. Simpson inače izbore prati iz Podgorice, pošto mu, kako kaže, jugoslovenska vlada ne dozvoljava da ih prati iz Beograda.

Izvan Beograda izbore je u nedelju pratilo i dvadesetak drugih stranih novinara, koji su u petak prošli kroz "poseban tretman": iako su u zemlju ušli sa urednim vizama, policija im je naredila da odmah napuste zemlju. Prema Polu Vatsonu, dopisniku "Los Anđeles tajmsa", to je najveći udar na stranu štampu u Beogradu od onog sprovedenog kada je NATO počeo bombardovanje Jugoslavije.

U specijalnom izveštaju londonskog "Gardijana" iz Beograda, novinarka Megi O Kejn sa velikom dozom ironije piše o tome kako među Miloševićevim pristalicama ima "mnogo blizanaca", skrećući pažnju čitaocima na foto-montažu sa mitinga u Beranama, koju je objavio prorežimski beogradski list. Britanska novinarka ovo ocenjuju kao "beznadežni potez" Miloševića i njegove partije.

"Tajms" pak navodi procenu većine analitičara koji poznaju Miloševića i njegovu taktiku, da će biti "čudo" ako se Koštunica provuče. U izveštaju iz Podgorice, nekadašnji dopisnik lista iz Beograda Tom Voker, piše kako se očekuje da "Milošević preduzme najveću kocku svog života".

Pominjući mogućnost da jugoslovenski predsednik spasava svoju kožu izazivanjem građanskog rata u Crnoj Gori, ovaj izveštač navodi da je prisustvo anglo-američke glote u regionu u funkciji upozorenja da bi udar na prozapadnu Crnu Goru izazvao intervenciju.

"Planovi NATO za vanrednu situaciju mogli bi da podrazumevaju razaranje male jugoslovenske mornarice čija su baze u Baru i ograničene vazdušne udare kako bi se snagama lojalnim Đukanoviću omogućilo da preuzmu kontrolu barem nad jugom zemlje".

Po "Gardijanu", znak da je Milošević zabrinut bio je jezik koji je koristio u kampanji. Podsećajući da se u svojim govorima on sve donedavno obuzdavao, možda i u nastojanju da sačuva predsednički dignitet, on je na poslednjim mitinzima protivnike nazvao menažerijom zečeva, pasa i hijena".

"Režim je nervozan kao nikad dosad", ocenio je u prilogu za vikend broj "Internešenel herald tribjuna" Bodo Hombah, bivši nemački ministar, a sada specijalni koordinator Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope. Po njegovoj proceni, "šta god da se dogodi", to će "politički označiti početak kraja za g. Miloševića i početak demokratske promene u Srbiji".

Profesor Holm Zundhauzen, poznati nemački ekspert za Balkan sa Instituta za Istočnu Evropu na Slobodnom univerzitetu (FU) u Berlinu, procenjuje da je Milošević iscrpeo sve mogućnosti, ali da će današnji izbori pokazati koliko će trajati njegov odlazak i hoće li biti krvav.

M. M.


vesti po rubrikama

^politika

15:10h

Vojislav Koštunica glasao: Vlast nespremna da izgubi privilegije

15:15h

Aktuelni predsednik SRJ Slobodan Milošević glasao u Mesnoj zajednici "4 jul"

15:25h

Nikolić: Izbori će da izraze volju građana

15:30h

Vojislav Mihailović: Narod će da prepozna ko je za promene

15:40h

Skoro svi savezni i republički funkcioneri glasali u prepodnevnim satima

15:45h

Glasali i naši olimpijci u Sidneju

16:30h

Strana reagovanja i očekivanja od jugoslovenskih izbora

16:45h

U Crnoj Gori slabije interesovanje za izbore

17:00h

U nedelju tokom dana RTS pripremao binu za proslavu SPS-a

17:10h

CeSID: Mnoge nepravilnosti u prva tri sata glasanja

17:15h

Vojska obezbeđivala birališta u Crnoj Gori

17:30h

Na Kosovu se glasalo na 300 mesta

17:35h

Ko je ovaj čovek: Ivan Radosavljević

19:00h

Prvi izborni rezultat: U Dragosincima kod Kraljeva Koštunica pobedio

22:15h

Redovi za glasanje kao za ulje u Srbiji

23:19h

Upozorenje premijera Italije i Portugala: Izborna krađa produžava sankcije EU

23:30h

"Pomagao" starici da zaokruži Miloševića

23:35h

Štab DOS-a u Crnoj Gori optužio predstavnike SNP-a za izborne manipulacije

23:41h

Valjevo: Glasaju i mrtvi i Amerikanci

23:45h

Beograd: Kordon policije pregradio Kolarčevu ulicu

23:52h

Odziv Beograđana prevazišao sva očekivanja organizatora

23:56h

Grocka: Radikali lomili glasačke kutije, tukli članove izborne komisije

00:30h

U svim većim gradovima pristalice levice i DOS-a okupljali se na ulicama

00:40h

Nepravilnosti na biralištima zabeležene širom SR Jugoslavije

00:52h

Rezultati pristigli u nedelju do ponoći

      


FastCounter by LinkExchange