[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 21. septembar 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

20. Sep 2000 22:00 (GMT+01:00)

Davanjem završnih reči završeno suđenje protiv 14 čelnika NATO-a

Osiromašen uranijum bačen na 84 lokacije

Tužilac tražio kaznu od po 20 godina zatvora. Gospodin Klinton potiče iz nekompletne porodice, što je verovatno ostavilo traga na njegovo ukupno ponašanje, rekao njegov branilac

BEOGRAD - Suđenje Bilu Klintonu i još 13 čelnika SAD-a, Velike Britanije, Francuske, Nemačke i NATO-a koji su optuženi za pet krivičnih dela počinjenih tokom prošlogodišnjeg bombardovanja SRJ završeno je kasno sinoć u Okružnom sudu u Beogradu davanjem završnih reči tužiocu i braniocima.
Okružni tužilac mr Andrija Milutinović rekao je da je dokazano da su optuženi krivi, predloživši poroti da ih osudi na maksimalnu kaznu od po 20 godina zatvora. Kad su branioci uzeli reč, u sudnici je došlo do neočekivane promene atmosfere.

stražar čuvao branioce

Najveća sudnica u Palati pravde bila je puna publike, uglavnom zaposlenih u pravosuđu, advokata i sudskih pripravnika. Pripadnik sudske straže stajao je kao i prethodna dva dana kraj branilaca optuženih, verovatno da bi sprečio eventualni incident. Predstavnici političkog vrha SRJ nisu prisustvovali suđenju. U kasnim poslepodnevnim satima u Palatu pravde je došla i ekipa Hitne pomoći.

- Gospodin Klinton potiče iz nekompletne porodice, živeo je s očuhom i to je verovatno ostavilo traga na njegovo ukupno ponašanje - rekao je između ostalog njegov advokat Tomislav Vojnović, navodeći ovu činjenicu kao olakšavaju okolnost za svoga branjenika.

Branilac Madlen Olbrajtove, advokat Ana Nikolić, ubedljivo argumentujući tvrdnje analizom strukture američke administracije, tražila je od Suda da se Olbrajtova oslobodi za prvu od četiri tačke optužbe, što je izazvalo negodovanje u publici. Kao olakšavajuće okolnosti ona je navela stanje psihičke prinude uslovljene položajem Madlen Olbrajt u administraciji (u smislu potčinjenosti predsedniku SAD-a), kao i činjenicu da žene do sada nisu osuđivane za ratne zločine, što navodi na zaključak da nisu sklone izvršenju tog krivičnog dela i njenu neosuđivanost.

Najubedljiviji bio je branilac francuskog predsednika Žaka Širaka, advokat Slaviša Mrdaković, čijoj su se završnoj reči većim delom pridružili i branici ostalih francuskih državnika i britanskog premijera Entonija Blera.
Izjednačujući ovaj proces s ninberškim, Mrdaković je krivicu pripisao Klintonu i američkim generalima, detaljno obrazlažući strukturu komandovanja u NATO-u. Napominjući da je Širak sprečio bombardovanje Brankovog mosta u Beogradu, on je dodao.

- Odbrana je stala na stanovište da tamo gde nema dokaza kažemo da optuženi nisu krivi i da ne treba da ih osudimo.
U jutarnjem delu suđenja kome je prisustvovalo desetak novinara pročitane su lokacije na koje su bačene kasetne bombe i projektili s osiromašenim uranijumom. Saslušani su i sudski veštaci Dragan Radmilac iz MUP-a Srbije i Radojko Pavlović, iz Instituta "Vinča". Govoreći o karakteristikama kasetnih bombi, Radmilac je rekao da se teško otkrivaju i da je pre sedam dana jedan bik uginuo od povreda zadobijenih od njihove eksplozije. Advokat Mrdaković upitao je veštaka čije su proizvodnje kasetne bombe, a kada je dobio odgovor da su one američke, veštak Pavlović je rekao da je samo jedan projektil, korišćen u bombardovanju, imao 300 grama osiromašenog uranijuma i da je prema proceni VJ bačeno 500.000 takvih projektila, to jest oko 10 tona ovog radioaktivnog elementa. U optužnici piše da su bombe s osiromašenim uranijumom bačene na 77 lokacija na Kosmetu i na sedam na jugu Srbije i Crne Gore.
Posle izlaganja veštaka, prikazani su video-snimci ruševina rezidencija predsednika SRJ i nekoliko kasarni i objekata MUP-a Srbije.

S. Stanimirović


vesti po rubrikama

^hronika

18:05h Završen dokazni postupak protiv 14 čelnika NATO-a u Beogradu

18:18h

Niš: Počelo suđenje braći Mazreku zbog masakra u Klečki

18:38h Šef misije UN u BiH Žak Klajn potvrdio: Andabak osumnjičen za ubistvo Leutara

18:51h

Osuđen Slađan Ivković iz Pančeva

22:52h Jokiću 20 godina zatvora
   


     


FastCounter by LinkExchange