[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 21. septembar 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

20. Sep 2000 17:32 (GMT+01:00)

Istraživanje među maturantima pokazuje

Vlast loša za 87 odsto maturanata

Odgovornost za stanje u Srbiji je na vlasti, smatra 64 odsto maturanata. Poslednja stranka po rejtingu JUL.

BEOGRAD - Grupa mladih istraživača "Ljudski" napravila je ispitivanje u kojem je učestvovalo 1.000 maturanta iz 30 gradova u Srbiji.

Ovim istraživanjem su, kako kažu, želeli su da dopru do osnovnih egzistencijalnih i političkih dilema generacije koja će prvi put ove godine učestvovati na izborima.

Prema ovim podacima, 60 odsto ispitanih maturanata izjašnjava se kao delimično informisano, dok je samo njih 20 posto reklo da su potpuno upućeni. Na toj listi najbolje stoji štampa, zatim televizija i na kraju radio koji je samo u 15 procenata izvor informacija.

Protestovalo bi 55 odsto maturanata
Maturanti su uglavnom spremni da protestuju - 38 odsto sigurno bi učestvovalo u studentskom a 36 u građanskom protestu. Za odgovor "verovatno bih učestvovao" rešilo se 20 odsto ispitanih a za varijantu "sigurno ne bih učestvovao" odlučilo se nešto više od 16 ispitanika. Ipak, znači da bi 55 maturanata izašlo na ulični proteste.

Svi političari su isti
Konstataciju "Svi političari su isti" tačna je prema 50 odsto ispitanih. Sa njom se ne slaže 31 odsto a neodlučno je 18 odsto maturanata.

Zanimljivo je da preko 62 odsto za sebe kaže da ne gleda televiziju, ne sluša radio i ne čita novine.

Kad je u pitanju praćenje provladinih medija - čak 10 odsto gleda državne kanale, štampu čita pet a radio svega dva posto.

Satelitom i Internetom informiše se svega 3,74 odsto ispitanih maturanata.

Globalna procena ovogodišnje političke situacije izuzetno je nepovoljna. Odgovor "veoma loša" dalo je 65 odsto maturanata, "loša"- 23, dok se za odgovor "dobra" opredelilo svega 0,87 procenata. S međunarodnim položajem Srbije stvar je još gora - veoma su nezadovoljna 73 posto ispitanika, a zadovoljno je 2,5 posto.

Maturanti su za odgovornost za stanje u Srbiji najpre prozvali vlast (64 posto), zatim građane Srbije (13,5 odsto), potom SAD i na kraju Međunarodnu zajednicu.

Za vlast u Srbiji 70 posto ispitanih smatra da je veoma loša, 17 da je loša, dobra je za 4,5 odsto maturanata a veoma dobra za 1 posto. Opozicija je, prema 33 odsto ispitanih, ocenjena kao veoma loša a u 31 odsto kao loša. Dobra je i veoma dobra za deset odsto maturanata.

Čak 83 procenata srednjoškolaca na završnim godinama smatra da je neophodna smena vlasti a sedam odsto tvrdi da nije. Preko 70 odsto mladih najverovatnije izlazi na predstojeće izbore što je drastično veći procenat u odnosu na ranije izbore. Na prethodne je, recimo, 23 odsto mladih iskoristilo glasačko pravo. Sad je, prema istraživanju grupe "Ljudski" stanje sledeće: sigurno će učestvovati 60 mladih, verovatno 11 odsto a za odgovor "sigurno ne bih učestvovao na izborima" opredelilo se svega sedam odsto mladića i devojaka.

Mladi se u većini od 62 odsto odlučuju za DOS, 16 procenata za SPO, 10 za SPS i JUL i 4 odsto za SRS. To znači da bi DOS i SPO odneli čak 78 glasova mladih.

Mladi su, ipak, u odnosu na političke stranke, izuzetno ravnodušni. Najbolje stoji DSS sa 2,5 procenata podrške, potom SPO, pa DS, GSS, DC, SD, DHSS, a na kraju liste su SRS sa 1,34, SPS sa 1,32. Na dnu liste je JUL sa 1,27 odsto podrške mladih.

M. Bjelovuk


vesti po rubrikama

^društvo

17:32h

Istraživanje među maturantima pokazuje: Vlast loša za 87 odsto maturanata

18:54h Istraživanje CESID-a o medijima: RTS u državi vidi samo med i mleko
18:19h GSPRS "Nezavisnost" o plakatima JUL i SPS izlepljenim po školama: Zloupotreba bez osude
18:41h Zamena brojki posećenosti sajtova
   


     


FastCounter by LinkExchange