[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 15. septembar 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

14. Sep 2000 16:45 (GMT+01:00)

Ko je ovaj čovek?

Želidrag Nikčević

(Suptilni, prefinjeni političar)

Početak - rođen je 18. jula 1956. godine u Prijepolju, odakle mu je bila majka Dobrila, jer mu je otac Milisav, pravnik, tad bio u Srbiji na službi. Nikčevići su poreklom iz mesta Stubica (podno čuvenog Ostroga), poznati su kao jedno od brojnijih (mnogi bi se zakleli i najbrojnije) bratstvo Pješivačko. Pješivci slove za Krajinu katunske nahije. Đed Spasoje bio je učesnik svih ratova, kako unuk kaže, za oslobođenje i ujedinjenje Srpstva, u kojima su učestvovala oba "oka u glavi". Nikčevići su držali granicu prema Hercegovini i Nikšiću, za vreme Turaka, čime su dobrano zadužili knjaza Nikolu. Skoncentrisani su u nikšićkom prigradskom naselju Kličevo i ima ih, nije da ih nema.

Detinjstvo - kad nije jurio za loptom po nekoj od obližnjih kličevskih livada (čiji su vlasnici Rajo Minjov i Minjo Rajov), sedeo je iznad šahovske table i trenirao svoje vijuge za neke ozbiljnije rabote u životu. Šah mu je postao omiljen hobi, pobeđivao je na silnim takmičenjima, od pionirskog, preko opštinskog, do saveznog.

Nacionalnost - Srbin.

Verska opredeljenost - pravoslavna, slavi retku krsnu slavu Začeće svetog Jovana Krstitelja (kako je to slava i drugih Pješivaca - Mijuškovića, Perovića, Kontića, u narodu se odomaćio naziv Sveti Jovan Pješivački).

Obrazovanje - osnovnu školu završio je u susednom prigradskom naselju Straševina, jer je Kličevo nije imalo (dobilo je nedugo posle velikog zemljotresa, 1982). Završio je čuvenu nikšićku Gimnaziju (mnogi kažu da je bila, s karlovačkom, najbolja). Potom je u Beogradu završio Pravni fakultet.

Karijera - kad je uzeo ćagu, vratio se u Crnu Goru. Zaposlio se kao novinar u Radio Titogradu, u kulturnoj redakciji. Početkom devedesetih, prešao je u nekad najtiražniji crnogorski list "Pobjedu". I dalje se bavio kulturom, a kako je sve podložno političkim manipulacijama, 1993. uručen mu je otkaz, uz obrazloženje: "Dragi Nikčeviću, srbovao si previše za naš ukus", (šalu na stranu, nekome je zasmetalo što je od samog starta branio Srpstvo od inih nasrtaja). Od tog momenta, za njega sve je postalo politika. Ipak, javnost ga je upoznala i pre političkog delovanja, ali kao istaknutog književnog kritičara, člana gotovo svih žirija za dodele prestižnih književnih nagrada ("Njegoševe", "Stefana Mitrova Ljubiše", "Ratkovićevih večeri poezije", "NIN"-ove i nekad, u velikoj Jugoslaviji, "Goranovog proleća").

Upućeni znaju da nije samo kritikovao i čitao tuđa, već stvarao i svoja dela, napisao je tri zbirke poezije. Kad je ostao bez posla u "Pobjedi", Novak Kilibarda, tadašnji vođa narodnjaka, pozvao ga je u svoju stranku. Prihvatio je, postao portparol partije koja je dugo slovila za iskonski bedem Srpstvu u srpskoj Sparti. Na izborima 1996. u rodnom gradu izabran je za saveznog poslanika (glas mu je dalo 14 i po hiljada stanovnika grada pod Trebjesom, mada zlobnici kažu da toliko ima i Nikčevića). S Kilibardom je bio do raskola 1997, kad je većina članova GO, opštinskih odbora i poslanika ostala u NS doktora Božidara Bojovića. Kako su nadležni odlučili da Kilibarda ima pravo da koristi NS za ime stranke, bojovićevci su se prozvali Srpska narodna stranka. Ubrzo je imenovan za Bojovićevog potpredsednika, a 1998. i za predsednika SNS-a.

Prošle godine, kad se crnogorski narod opredeljivao između Mila i Momira, SNS je birala između Srpstva i onih za koje im se učinilo da su protiv njega. Tako je Nikčević postao ministar bez portfelja u vladi Momira Bulatovića. Tu je i danas.

Stranački angažman - bio je jedan od osnivača DS-a u Crnoj Gori (s akademikom Ljubomirom Tadićem i kumom Svetislavom Basarom), potom u NS, sad u SNS, ali nikad nije bio u SK. Poslednjih dana, dok mu se na radnoj grudi vijeća ja l' na izbore, ja l' ne, njegova stranka izjasnila se, u Platformi, ovako: "Članovi svoje glasove neka daju u skladu sa svojim moralnim i nacionalnim osećanjima". Korak dalje, zasad, otišao je samo Pljevaljski odbor SNS-a koji se već izjasnio - da je "Vojislav Koštunica u skladu s njihovim moralnim i nacionalnim osećanjima".

Zanimljivosti - oni koji ga znaju kažu da je oduvek bio suptilan i prefinjen u ophođenju s okolinom. Ljudi iz kulture sećaju se da nije bio član nijednog klana, da je davao šansu mladim, neafirmisanim piscima. Jedan od vrsnih poznavalaca savremene književnosti kod nas kaže: "Nikčević je pročitao "Sezonu trešanja", Ivane Hadži Popović, imao hrabrosti i prefinjenog sluha da podrži visoki stil i lep roman, prvi koji je autorka, nepoznata njemu i drugima, napisala, a koji je objavila - ko? Jedna mala izdavačka kuća".

Ima dve kćerke iz braka s Mladenkom, Kseniju i Saru.

ZORICA VULIĆ


vesti po rubrikama

^politika

15:20h

Prema anketi: Koštunica ubedljivo ispred Miloševića

15:30h

Hiber: Biračka mesta na Kosovu određena, adresa nema

15:40h

Zasedala Kontakt grupa za Balkan: Glavna tema izbori u SRJ

15:50h

Šainović o odnosima s koalicionim partnerima: Vlada radi bez problema

16:05h

Dinkić: Napravićemo čudo od ove zemlje

16:15h

Bulatović o susretu šefa MUP-a i predstavnika VJ

16:30h

Ilić o navodnim pretnjama atentatom

16:45h

Ko je ovaj čovek: Želidrag Nikčević

17:15h

Milošević ipak u Beogradskoj areni?

17:50h

DOS obišao Prokuplje, Kuršumliju, Brus, Rašku i Novi Pazar

18:00h

Mihailović boravio u Ćićevcu, Varvarinu, Bačini i Bošnjanu

18:15h

Mira Marković poručila građanima Požarevca: Ja znam šta je dobro

18:25h

Temerin: Opozicione stranke izlaze sa zajedničkom listom

18:30h

"Glas" istražuje: Kome odgovara nasilje u predizbornoj kampanji

19:00h

Londonski "Tajms" prognozira: Srbiju čeka vruća jesen

19:15h

Povodom suđenja grupi zapadnih političara renovirana velika sudnica u Palati pravde

22:30h

Grupa Srba u Mitrovici izazvala incident: Koštunica pogođen kamenom

22:45h

PDS u Novom Sadu Vojvođani o Vojvodini

23:00h

Nema razlike

      


FastCounter by LinkExchange