[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 12. septembar 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

11. Sep 2000 18:39 (GMT+01:00)

Nezvanični rezultati prvog kruga lokalnih izbora u Makedoniji

Pobeda opozicije

Crvenkovski objavio da im je "pripalo" Skoplje i skoro svi veći gradovi. Osmoro povređenih u oružanim incidentima na biralištima. OEBS nezadovoljan

SKOPLJE (Beta) - Prema prvim nezvaničnim rezultatima nakon lokalnih izbora u nedelju, opozicioni blok (Socijaldemokratski savez Makedonije, socijalisti, liberal-demokrati i Liga za Demokratiju) pobedio je već u prvom krugu u gotovo svim većim mestima u Makedoniji.

Glasanje uz pucanje
Ranjeni, pucnjava i puno polomljenih biračkih kutija - naslov je pod kojim skopski dnevni list "Večer" opisuje incidente za vreme glasanja, nastale u sudaru dve partije Albanaca u Makedoniji - Partije demokratskog prosperiteta Albanaca (PDP) i Demokratske partije Albanaca (DPA). U Debru je pucao Fljamur Ame, brat Petrita Amea za kojim je raspisana poternica Interpola zbog trgovine drogom, a povređen je aktivista PDP-a Garip Capa. Iako je posle incidenta MUP uhapsio Amea, glasanje u Debru je prekinuto jer je posle pucnjave polomljeno 12 glasačkih kutija. Izvori PDP-a tvrde da u opstini Kondovo (Skopsko) grupa "reketaša" DPA pucala i ranila tri člana biračkog odbora, od kojih je jedan u životnoj opasnosti. Jedan od "reketaša" koji je pucao u članove biračkog odbora telohranitelj je zamenika šefa MUP Refeta Elmazija. Za razliku od "albanskih" opština, glasanje u drugim delovima zemlje odvijalo se mirno i bez incidenata.

Opozicija je dobila još u prvom krugu gradonačelničke funkcije u Skoplju, Bitolju, Prilepu, Kumanovu, Đevđeliji, Kočanima, Ohridu, Negotinu, Velesu, Štipu i nekim drugim mestima, tačnije u 19 opština, a u sedam ima prednost za drugi krug. Demokratska partija Albanaca, koja je nastupala samostalno, već u prvom krugu je osvojila 11 gradonačelničkih mesta.

Lider opozicije Branko Crvenkovski rano u ponedeljak ujutro je objavio pobedu s najavom da veruje da će premijer Georgijevski ostati pri svom obećanju o prevremenim parlamentarnim izborima ukoliko vladajuća koalicija na ovim izborima izgubi s više od 10 odsto.

"Verujem da se nije predomislio, a ako pokuša tako nešto, onda ćemo mi biti tu da ga podsetimo", dodao je Crvenkovski.

Veliku pažnju je privukao veliki broj oružanih incidenata između aktivista i simpatizera albanskih političkih stranaka Džaferijeve DPA i opozicione PDP u toku izbora.

Bilans njihovog sukoba na terenu je osmoro aktivista PDP povređenih vatrenim oružjem koje su upotrebili aktivisti Džaferijeve stranke. Nasilje i neregularnost u sredinama gde žive Albanci i sukob DPA i PDP registrovani su u u ponedeljak izdatim prvim zaključcima monitoringa OEBS-a.

Generalna ocena međunarodnih posmatrača je da lokalni izbori, održani u 123 opštine i Skoplju, kao posebnoj jedinici, nisu u celosti ispunili međunarodne standarde za demokratske izbore.


vesti po rubrikama

^svet

16:49h Putin prevarom došao do pobede?
17:08h Protest drumskih prevoznika iz Francuske prešao u Belgiju
17:26h Lider "Forca Italije" krenuo u borbu za premijersko mesto
17:47h Očekivana odluka o odlaganju proglašenja palestinske države
18:06h Tribunal intenzivno istražuje zločine nad Srbima u BiH
18:24h Zagreb: Mesić proziva bivšeg državnog tužioca
18:39h Nezvanični rezultati prvog kruga lokalnih izbora u Makedoniji
22:56h Ilja Klebanov o uzrocima tragedije: Tri verzije potapanja podmornice
   


     


FastCounter by LinkExchange