[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 12. septembar 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

11. Sep 2000 17:47 (GMT+01:00)

Očekivana odluka o odlaganju proglašenja palestinske države

Oprez ipak prevladao

GAZA - Palestinski lideri u nedelju uveče su u Gazi stavili na led san svog naroda o nezavisnoj državi, ali su održali u životu mirovni proces sa Izraelom odlukom da se odloži proglašenje nezavisnosti zakazano za 13. septembar.

Odluka o odlaganju proglašenja palestinske države doneta je posle dvodnevnog zatvorenog zasedanja Palestinskog centralnog saveta u Gazi. Palestinsko rukovodstvo je najavilo da će se ipak nastaviti pripreme za proglašenje države; ono što je postignuto će se razmotriti pred 15. novembar, kada je 12. godišnjica simboličnog proglašenja "Palestine" u izgnanstvu.

Proglašenje nezavisnosti ne vezuje se za taj datum, već se kaže da će se tom prilikom raditi na donošenju nacrta ustava i da će se tražiti učlanjenje Palestine u UN.

Olakšanje u Izraelu i SAD

Odlukom palestinskog rukovodstva da odloži proglašenje nezavisne države data je nova šansa mirovnim pregovorima sa Izraelom, ocenili su u prvim reagovanjima i Izrael i SAD. Portparol izraelskog premijera Ehuda Baraka je izrazio uverenje da je odlaganje proglašenja palestinske države proisteklo kao rezultat pritiska međunarodne zajednice koja se protivi unilateralnim koracima. Vašington je, s druge strane, naglasio da su Palestinci dobro postupili i obećao da će nastaviti da pomaže dve strane da postignu sporazum; portparol Bele kuće je rekao da se odlaganje proglašenja države očekivalo i podržao sveže inicijative za obnovu mirovnih pregovora.

Država, poluvekovni san palestinskog vođe Jasera Arafata, trebalo je da bude jednostrano proglašena ove srede, ali je Izrael jasno predočio da će reagovati oštro ako objava bude doneta bez prethodnog mirovnog ugovora. Mnogi Palestinci su strahovali da bi Izrael novorođenu državu odmah stavio pod blokadu i da bi anektirati jevrejske naseobine rasute na okupiranim teritorijama. To bi moglo da dovede do nasilja, čak i oružanog sukoba između palestinske policije i izraelske armije.

U ovom času, Palestinci imaju samoupravu nad 40 odsto teritorije Zapadne obale i najvećeg dela pojasa Gaze. Ali, ovi izolovani delovi tla ne čine verodostojnu državu.

Većina Palestinaca je sa razočarenjem dočekala odluku o još jednom odlaganju, sedam godina od početka mirovnog procesa. Ali, potez palestinskog parlamenta daje mogućnost pregovaračima da pokušaju da postignu konačno rešenje sa Izraelom. Palestinski zvaničnici kažu da će tražiti od izraelskih pregovarača da se odmah krene u razgovore oko kontrole budućih međunarodnih granica, prirodnih izvora - naročito vode - i pristupu svetskim tržištima. Izgledi da će u narednih mesec dana tajnih pregovora doći do proboja su, međutim, i dalje mali, pošto su obe strane zaglavljene u ćorsokaku pitanja Jerusalima, grada koji i jedni i drugi smatraju svojom prestonicom.


vesti po rubrikama

^svet

16:49h Putin prevarom došao do pobede?
17:08h Protest drumskih prevoznika iz Francuske prešao u Belgiju
17:26h Lider "Forca Italije" krenuo u borbu za premijersko mesto
17:47h Očekivana odluka o odlaganju proglašenja palestinske države
18:06h Tribunal intenzivno istražuje zločine nad Srbima u BiH
18:24h Zagreb: Mesić proziva bivšeg državnog tužioca
18:39h Nezvanični rezultati prvog kruga lokalnih izbora u Makedoniji
22:56h Ilja Klebanov o uzrocima tragedije: Tri verzije potapanja podmornice
   


     


FastCounter by LinkExchange