[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 12. septembar 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

11. Sep 2000 17:08 (GMT+01:00)

Protest drumskih prevoznika iz Francuske prešao u Belgiju

Brisel pod blokadom

Nezadovoljne kamiondžije nenajavljeno nastavile i u ponedeljak demonstracije započete u nedelju

BRISEL - Centar Brisela, u kome su smeštena belgijska ministarstva i institucije Evropske unije, i u ponedeljak je bio pod blokadom teških kamiona, u znak protesta zbog povećanja cene benzina. Stotine kamiondžija, ogorčenih zbog poskupljenja goriva, blokirali su ključne avenije, raskrsnice i tunele u glavnom gradu Belgije uz objavu da se neće ukloniti sa ulica dok vlada ne usliši njihove zahteve i ne smanji poreze na naftu.

Nezadovoljni neuspelim pregovorima s vlastima, ogorčeni vozači drže pod blokadom i glavne saobraćajnice prema unutrašnjosti zemlje. Juče je počela blokada rafinerije nafte "TotalFinaElf", a učesnici protesta su najavili akcije i u drugim većim gradovima, Liježu i Antverpenu.

Poskupljenje u Britaniji

Vodeće naftne kompanije u Britaniji objavile su povećanje cena benzina za do dva penija po litru, zbog skoka cena sirove nafte na svetskom tržištu na desetogodišnji maksimum. Kompanija "BP Amoko" je saopštila da za sada ne planira dalje povećanje cena, ostali naftni giganti ne komentarišu planove, mada udruženje vozača "Automobajl asosiješn" upozorava da se cena benzina približava granici od četiri funte (5,775 dolara) za galon, ili 87 penija za litar.

Demonstracije je organizovala Unija profesionalnih drumskih prevoznika Belgije, koja je uspela da okupi vozače više od 2.500 teških kamiona iz čitave zemlje, pridružujući se talasu protesta širom Evrope zbog povećanja cene goriva. Organizatori su planirali da se protest okonča istog dana kada je i počeo, u nedelju, ali je nekoliko stotina vozača teških vozila ostalo je na ulicama Brisela i preko noći i tokom ponedeljka.

Zbog toga su u pripravnosti ostali i pripadnici specijalnih policijskih jedinica raspoređeni u okolnim ulicama. Oni, međutim, nisu imali potrebe da intervenišu jer se protest odvijao mirno - vozači su kraj svojih vozila ispijali kafu i jeli kroasane, povremeno pritiskajući sirene svojih vozila.

Prevoznici su ogorčeni izjavom ministra finansija koji je odbio njihove zahteve, a i ministarka saobraćaja je izjavila kako se neće sastati sa kamiondžijama sve dok ne podignu blokadu. Novi pregovori sa članovima belgijske vlade bili su zakazani za ponedeljak.

Istovremeno u Irskoj, vozači kamiona su dali svojoj vladi rok da do ponedeljka odgovori na njihove zahteve - da smanji poreze ili da se suoči sa protestima u celoj zemlji. U Britaniji, neke benzinske pumpe su presušile posle paničnih kupovina goriva, koje su vozači kamiona izazvali višednevnom blokadom rafinerija i skladišta.


vesti po rubrikama

^svet

16:49h Putin prevarom došao do pobede?
17:08h Protest drumskih prevoznika iz Francuske prešao u Belgiju
17:26h Lider "Forca Italije" krenuo u borbu za premijersko mesto
17:47h Očekivana odluka o odlaganju proglašenja palestinske države
18:06h Tribunal intenzivno istražuje zločine nad Srbima u BiH
18:24h Zagreb: Mesić proziva bivšeg državnog tužioca
18:39h Nezvanični rezultati prvog kruga lokalnih izbora u Makedoniji
22:56h Ilja Klebanov o uzrocima tragedije: Tri verzije potapanja podmornice
   


     


FastCounter by LinkExchange