[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 12. septembar 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

11. Sep 2000 16:49 (GMT+01:00)

Moskovski list na engleskom osporio regularnost izbornog trijumfa ruskog predsednika

Putin prevarom došao do pobede?

Širok spektar izbornih manipulacija uključivao čak i podmićivanje flašom votke u zamenu za glas za Putina, tvrdi "Moskovski tajms"

Predsednik Vladimir Putin ne bi u martu ove godine tako glatko pobedio na predsedničkim izborima da nije bilo sistematske manipulacije glasovima koju su organizovale njegove pristalice, pokazuje istraga koja dovodi u sumnju legitimitet ruskog lidera, piše londonski "Tajms" pozivajući se na tekst objavljen u moskovskom listu na engleskom jeziku "Moskovski tajms".

Moskva žalbama ne veruje

Odmah posle izbora ruska KP je objavila da je došlo do velike izborne krađe u kojoj je njen predsednički kandidat ostao uskraćen za čak sedam miliona glasova. Ove tvrdnje su odmah odbačene kao neobjektivne, a OEBS je izbore u celini ocenio kao demokratske. Centralna izborna komisija je odbacila najveći broj prigovora, ali je upravo ona bila zaslužna za najveći pojedinačni slučaj nelegalnog favorizovanja Putina: između izbora za Državnu dumu u decembru prošle i predsedničkih izbora u martu ove godine, broj građana sa biračkim pravom povećan je za skoro 1,3 miliona. Komisija je tako veliki porast broja glasača u kratkom periodu pokušala da objasni, između ostalog, tvrdnjom da je u martu glasalo oko 500.000 birača koji u decembru nisu mogli da glasaju zbog rata u Čečeniji, te ukazivanjem na to kako je u ta tri meseca punoletstvo, navodno, steklo 550.000 osamnaestogodišnjaka. Kada su, međutim, birači "provalili" kako su, recimo, njihovi soliteri "dobili" dodatne spratove - da bi se izmišljenim biračima dale i izmišljene adrese - komisija je, brže-bolje, sva pomenuta "objašnjenja" povukla sa svog veb-sajta.

Prema zvaničnim podacima, Putin je izbore dobio u prvom krugu, sa prednošću od 2,2 miliona glasova, ali je najmanje još toliko ukradeno od drugih kandidata, dok je čak 1,3 milion glasova bukvalno izmišljen upisivanjem nepostojećih imena - tzv. "mrtvih duša" - na biračke spiskove, tvrdi "Moskovski tajms". Dokazi o kupovini glasova, naknadnom ubacivanju listića u glasačke kutije i drastičnom prekrajanju rezultata su tokom proteklih šest meseci pronađeni u 12 ruskih regiona, navodi list.

U izveštaju, u "Moskovski tajms" objavljenom na osam stranica, taksativno se nabrajaju slučajevi izborne manipulacije i "uterivanja" glasova koje su strani posmatrači prisutni na izborima u velikoj meri ignorisali. Gotovo je sigurno, komentariše britanski "Tajms", da bi, da nije bilo "doterivanja" rezultata, Putin morao u drugi krug, gde bi odmeravao snage sa liderom Komunističke partije Genadijem Zjuganovom.

Izborna prevara uključivala je kompletno "prerađivanje" izveštaja koji su stizali sa biračkih mesta koji su Putinu samo u Dagestanu obezbedili dodatnih 550.000 glasova; podmićivanje lokalnih funkcionera i glasača u Tatarstanu koji su u glasačke kutije ubacivali dodatne listiće sa zaokruženim Putinovim imenom; podmićivanje birača flašom votke u zamenu za glasanje za Putina u Novosibirsku; te klasično prekrajanje cifara na onim biračkim mestima u Baškortostanu na kojima je Zjuganov bio u prednosti.

U izveštaju se dalje tvrdi da su posebnom pritisku da na svaki način obezbede podršku Putinu bili izloženi lokalni funkcioneri. Oni koji u tome nisu uspeli su jednostavno smenjeni, kao u slučaju dvojice izbornih zvaničnika u kurskom regionu, koje je tamošnji guverner smenio pošto su registrovali da je u njihovim oblastima pobedu odneo Zjuganov.

Niko, istina, ne sumnja u to da bi Putin u drugom krugu svakako pobedio Zjuganova. Ali, novi dokazi pokazuju da je Putinov uspon na vrh u mnogo većoj meri bio posledica manipulacije demokratskim načelima, nego prave izborne potvrde tih načela, zaključuje britanski dnevnik.

V. M.


vesti po rubrikama

^svet

16:49h Putin prevarom došao do pobede?
17:08h Protest drumskih prevoznika iz Francuske prešao u Belgiju
17:26h Lider "Forca Italije" krenuo u borbu za premijersko mesto
17:47h Očekivana odluka o odlaganju proglašenja palestinske države
18:06h Tribunal intenzivno istražuje zločine nad Srbima u BiH
18:24h Zagreb: Mesić proziva bivšeg državnog tužioca
18:39h Nezvanični rezultati prvog kruga lokalnih izbora u Makedoniji
22:56h Ilja Klebanov o uzrocima tragedije: Tri verzije potapanja podmornice
   


     


FastCounter by LinkExchange