[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 12. septembar 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

11. Sep 2000 18:06 (GMT+01:00)

Tribunal intenzivno istražuje zločine nad Srbima u BiH

Izetbegović i Ganić uskoro "putuju" u Hag?

BANJALUKA (FoNet) - Na tajnim listama Haškog tribunala nalazi se 35 Bošnjaka osumnjičenih za ratne zločine nad Srbima tokom rata u BiH, tvrdi banjalučki "Reporter".

Demanti Krajišnikovog advokata na pisanje "Reportera"

Dobojski advokat i branilac Momčila Krajišnika pred Haškim tribunalom Goran Nešković, demantovao je navode Ministarstva odbrane RS da je on "autor" spiska lica osumnjičenih za ratne zločine, koji se nalaze na tajnim listama Haškog tribunala, prenosi Beta. Banjalučki magazin "Reporter" je u prošlom broju objavio poverljivi dokument Ministarstva odbrane RS s imenima 74 ljudi koji su, prema procenama ministarstva, kandidati za Hag. "Nikada nisam imao neki kontakt s Ministarstvom odbrane, niti sam im davao bilo kakve spiskove ili informacije", izjavio je Nešković u intervjuu za "Reporter". Komentarišući pomenuti spisak, Nešković ocenjuje da u njemu ima "niz nelogičnosti" poput imena mrtvih ljudi, kao što su Goran Borovica koji je poginuo 1995. i Arsenije Grahovac koji je život izgubio 1992.
Govoreći o tajnim optužnicama, Nešković smatra da takva vrsta optužnice ne može biti poznata nikom, sem tužiocu i sudiji koji ih potpisuje. "Ako se pažljivo prate suđenja osumnjičenim u Hagu, može se stvoriti krug lica koja su interesantna za Hag, ali to ne znači da se ona nalaze i na tajnim listama", zaključio je Nešković.

"Na spisku se sigurno nalazi i sadašnji predsednik FBiH Ejup Ganić, koji se smatra najodgovornijim za zločine počinjene u logorima Silos, Krupa, Tarčin, Igman i Hrasnica kod Sarajeva", piše "Reporter". "Tribunal poslednjih meseci intenzivno istražuje zločine počinjene nad Srbima, kao i učešće najviših bošnjačkih zvaničnika u njima", dodaje list pozivajući se na "visoki bezbednosni izvor".

"Reporter" tvrdi i da su predsedavajući Predsedništva BiH Alija Izetbegović i bivši komandant 5. korpusa Armije BiH Atif Duraković takođe obuhvaćeni istragom.

Na tajnom spisku osumnjičenih za ratne zločine su i najviši oficiri Armije BiH - Rasim Delić, Vahid Karavelić, Nedžad Ajnahodžić, Fikret Pljevljak i Sefer Halilović. Na tom spisku su zbog zločina nad Srbima u logoru Silos Bećir Hujić, Šerif Mešanović i Halid Čović, a u logoru Hrasnica Zijo Gogić.

Pod istragom su, tvrdi list, i pripadnici policije Enver Dupovac, Muhamed Turčinović, Refik Tufo, Mirsad Šabić, Nezir Fišo, Avdo Mujan, Milan Božić i Salko Gosto.

"Reporter" navodi da je ovaj spisak bio dostavljen urednicima i drugih listova u BiH, ali se ispostavilo da niko nije bio spreman da ga objavi.


vesti po rubrikama

^svet

16:49h Putin prevarom došao do pobede?
17:08h Protest drumskih prevoznika iz Francuske prešao u Belgiju
17:26h Lider "Forca Italije" krenuo u borbu za premijersko mesto
17:47h Očekivana odluka o odlaganju proglašenja palestinske države
18:06h Tribunal intenzivno istražuje zločine nad Srbima u BiH
18:24h Zagreb: Mesić proziva bivšeg državnog tužioca
18:39h Nezvanični rezultati prvog kruga lokalnih izbora u Makedoniji
22:56h Ilja Klebanov o uzrocima tragedije: Tri verzije potapanja podmornice
   


     


FastCounter by LinkExchange