[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 12. septembar 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

11. Sep 2000 17:08 (GMT+01:00)

"Antologija Bitlsa" - autentično svedočanstvo članova najpopularnije grupe u istoriji (5)

LSD i pakao prosvetljenja

U Velikoj Britaniji će 5. oktobra izaći iz štampe dugo očekivana "Antologija Bitlsa". Pokretačka snaga ovog poduhvata bio je Pol Makartni koji je nagovorio preživele članove popularnog benda Ringa Stara i Džordža Harisona da sarađuju na njenom pisanju. Trojica bivših Bitlsa provela su šest godina radeći na ovoj knjizi koja predstavlja dosad najpotpuniju i najiskreniju storiju o najpopularnijoj grupi svih vremena. Joko Ono, udovica Džona Lenona koji je ubijen 1980. u NJujorku, dobiće četvrtinu profita od prodaje "autobiografije" iako nije učestvovala u njenoj izradi. Bitlsi su izjavili da su, pošto je o njima objavljeno više od 400 različitih neautorizovanih knjiga, napisali ove memoare kako bi napokon ispričali pravu istinu o tome kako su postali najinovativniji i najpopularniji bend svih vremena. Prenosimo najinteresantnije delove.

Dražesni čupavci postaju psihodelični hipici. Ali, droga nije promenila samo njihovu muziku, već i njihove živote

Džordž: LSD smo prvi put uzeli slučajno, negde 1965. Bili smo nevine žrtve jednog perfidnog zubara sa kojim smo izašli na večeru nekoliko puta. Tip je meni, Džonu, Sintiji (Džonovoj prvoj ženi) i Peti (Bojd) sipao LSD u kafu, iako ga sam nikada nije probao. Ja nisam ni čuo za LSD, u to vreme nije bio zabranjen. Ubeđen sam da je mislio da je to neki afrodizijak i da će doći do grupnjaka gde će on moći da nas sve poševi. Zaista mislim da mu je to bio motiv. Posle večere u njegovoj kući trebalo je da idemo u mali klub gde su svirali neki naši drugari. Kad smo napokon uspeli da stignemo tamo, odjednom sam osetio kako me preplavljuje najneverovatnije osećanje, nešto kao koncentrat najlepšeg osećanja koje sam ikada imao u životu. Fantastično. Osećao sam se zaljubljeno u sve i svakoga. Sledećeg trenutka kao da je bomba eksplodirala u klubu. Čas sam bio normalan, čas je sve bilo ludo. U tebi se dešava prosvetljenje: za 10 minuta preživeo sam hiljade godina. Kada smo se popeli u klub, pokretne stepenice kao da su bile u plamenu i mi smo išli u pakao i bili histerični i ludi. Ipak, to iskustvo je imalo i dobru stranu jer me je probudilo i nateralo da shvatim važnost pitanja: ko sam, kuda idem i odakle sam.

Ringo: LSD svakoga promeni. Sigurno je da utiče na čoveka da drugačije gleda na stvari. Tera te da pogledaš sebe i svoja osećanja. Čak se i drugačije oblačiš.

Džordž: Bilo je perioda kada smo Džon i ja mnogo uzimali LSD - one godine kada smo prestali sa turnejama, u vreme pop festivala u Montereju. Ali, mislim da nismo stvarno shvatali do koje je mere Džon bio sjeban sve dok nije napravio album o Džanovljevom "Primalnom kriku". Tek tad smo shvatili da je sjeban više nego što smo mislili. Posle iskustva sa LSD, Džon i ja smo uspostavili vrlo interesantan odnos na nivou svesti. Provodili smo mnogo vremena zajedno i bio sam sa njim bliskiji nego sa ostalima sve do Džonove smrti. Kada je Joko uskočila u kadar, malo sam izgubio lični kontakt sa njim, ali kad bih ga video, bio je potreban samo pogled u oči da osetimo da smo povezani. ... Te 1965. u Americi Džon i ja smo rešili da Pol i Ringo moraju da probaju LSD jer više nismo sa njima mogli da komuniciramo ni na jednom nivou, toliko nas je droga promenila. Plan je bio da im damo drogu kada dođemo u Holivud. Pol nije hteo da proba, tako da je uzeo samo Ringo.

Ringo: Tada bih uzeo bilo šta. LSD mi nisu dali Džon i Džordž već neka dva momka koja su došla u LA da nas posete. Bio je to moj prvi "trip" i fantastičan dan. Doduše, noć nije imala kraja.

Džordž: Suština LSD je u tome što on iskrivljuje tvoje opažanje. Hiljadu godina može da protrči u jednom minutu. Čas si u tripu, a onda odjednom nazad u svom telu!

Pol: Kada je došao LSD, čuli smo da više nikada nisi onaj isti pošto ga probaš - on menja tvoj život i više nikada ne možeš da razmišljaš na isti način. Džon je bio prilično ushićen tom mogućnošću, dok sam je se ja užasavao. Zato sam odugovlačio, kaskao sam za svima u grupi. Bilo mi je potrebno dosta vremena da to prihvatim. Na kraju sam pomislio: "Ne možemo svi da budemo u Bitlsima, a da jedino ja nisam probao LSD. Devetnaestog juna 1967. - dan posle mog rođendana - stanica ITN trebalo je da me intervjuiše o drogi. Na vratima se pojavila ekipa i novinar me je pitao: "Da li je istina da uzimate drogu?" Pomislio sam: ili da ih izblefiram ili da kažem istinu. Tada sam doneo munjevitu odluku. Jebi ga, daću im istinu!

Džordž: To je bilo u svim novinama. Mislim da Pol nije trebalo da im kaže jer se sve strašno iskomplikovalo. Bilo mi je čudno - pokušavali smo 18 meseci da ga ubedimo da proba LSD, a onda je on odmah stao pred TV kamere i to ispričao.

Pol: Ostali su uvek mislili da sam to uradio namerno, dok je istina to da su mene uhvatili na delu pred kamerama i morao sam brzo da odlučim da li da kažem istinu ili ne.

Ringo: Mi nismo nikom pričali o LSD, ali je Pol odlučio da kaže istinu. Problem je što je štampi dao izgovor da se ostrvi na nas i zbog svih drugih stvari. Ali, kada je Pol priznao, ostala trojica su morala da se uhvate u koštac sa tim - i to smo činili s mnogo ljubavi jer smo jedan drugoga stvarno voleli. Ali, što se mene lično tiče, mogao sam i bez tog priznanja.

J. P.
Nastaviće se


vesti po rubrikama

^reportaža

16:19h Reporteri "Glasa" na krstarenju istočnim Mediteranom (5): Mesto rođenja Sina božijeg
16:44h Preporučeno pismo iz Grčke, ili kako naši prijatelji gledaju na naše izbore
17:08h "Antologija Bitlsa" - autentično svedočanstvo članova najpopularnije grupe u istoriji (5)
17:23h Nova biografija Marije Kalas otkriva senzacionalnu tajnu
17:56h Dženifer Lopez, najbolje plaćena hispano glumica u Holivudu
   


     


FastCounter by LinkExchange