[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 12. septembar 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

11. Sep 2000 17:20 (GMT+01:00)

Osmatračnica: Kako se Vojska Jugoslavije priprema za izbore

Doček novog vrhovnog

Nikome više nije svejedno ko mu određuje sudbinu, a istraživanja pokazuju da veći deo biračkog tela želi i očekuje temeljne promene sistema

Da li je 24. septembar sudnji dan za SR Jugoslaviju, posebno za Srbiju? Odgovor na ovo pitanje morao bi da bude negativan, pošto je već bilo i biće još izbora i značajnih datuma. Ovde je, ipak, već zavladala snažna predizborna groznica, ispunjena velikim, često neodmerenim rečima i još većim očekivanjima. Kao da se narod trgao iz letargične omamljenosti pa su, pomalo neočekivano, "provalile"dugo potiskivane emocije. Nikome više nije svejedno ko mu određuje sudbinu, a istraživanja pokazuju da veći deo biračkog tela želi i očekuje temeljne promene sistema.

Vlast ljuto optužuje sve koji žele da se bilo šta promeni. Režim ne želi da prizna nesrećnicima pravo da biraju nešto drugo. Tvorci režimskih agitpropovskih formula uspeli su u međuvremenu da definišu svoju izbornu filozofiju: Pobeda leve koalicije jeste narodna volja. Narod dobro zna šta je DOS, ali ako glasa za njega, to je već opasnost po opstanak države. Ni po koju cenu nećemo dozvoliti da strani plaćenici i agenti dođu na vlast i rasparčaju Srbiju.

Strategija izborne pobede leve koalicije ovde je svedena na njen najprostiji izraz. On može da bude još prostiji, ukoliko budu citirane neverovatne izjave ili opisana patološka mržnja koju vladajuća elita gaji prema protivnicima. U pozadini tako osionih nastupa i razmetljivih izjava, neizbežno stoje dve poluge opstanka vlasti: vojska i policija.

Vojska Jugoslavije svakako je ozbiljan izborni adut režima. Vojna elita već nekoliko godina pokušava da Miloševiću stavi na uvid stepen svoje odanosti. Sve do prošle godine, on je uglavnom ignorisao nastupe generalske servilnosti, ali posle "pobede" nad NATO-om, više nije imao kud. I danas smo svedoci neprekidnih međusobnih "tepanja" između prvih generala i predsednika SRJ. On njima "junaci", oni njemu "vrhovni". On njima činove, oni njemu plakete, sablje, predlog da bude heroj. Ovo treće se još krčka, videćemo kako će da se pokaže na izborima, može preporuka za najvećeg junaka još da bude ojačana.

Ako je ovdašnjoj javnosti sasvim jasno šta misle generali, velika je tajna šta bi rekli, da mogu, komandiri četa, komandanti bataljona i brigada. Da li su oni zadovoljni svojim profesionalnim i specijalnim statusom, prihvataju li da se ideologija jedna partije i operetskog kulta ličnosti ponovo vrati. Ko ih je za to pitao, sem što obnovljena vladajuća ideologija neke stvari pomera ulevo i bez pitanja.

Dobro je kad general Pavković kaže da VJ neće da poziva obveznike u dane izbora. Ali, u tom ambijentu prividne legitimnosti i dobre volje ima mnogo prostora za neugodna pitanja. Zašto je, na primer, rečnik generala koji istupaju javno, skoro identičan retorici Ivice Dačića i Gorice Gajević? Zašto se vojni vrh stalno poziva na narod, a zapostavlja istinu da je mnogo više od pola naroda za Demokratsku opoziciju Srbije? Zašto neki predstavnici vojnog krema tvrde da se na izborima brani država? Zašto su učestala "informisanja" po garnizonima i okupljanja penzionisanih generala, rezervnih starešina i "patriotskog" dela građanstva, upravo pred izbore? Tamo se, doduše, ne agituje da vojni glasovi obavezno idu na konto bračne koalicije Milošević-Marković. To se podrazumeva. Ako je pred drugačijim ishodom država u opasnosti, onda je, znači, u istom položaju i Vojska i profesija oficira.

Samo u ideološkoj vojsci postoji strah od gubitka profesionalnog statusa ako vlast izgubi izbore. To je velika opasnost i za vojsku i za njenu državu, pošto je ona (vojska) prinuđena da (po svaku cenu) čuva nešto, čak i kad to bude definitivno izgubljeno.

Stiče se utisak da nervoza u vojsci nije ništa manja nego među običnim svetom. Vojni vrh kao da ne sumnja u pobedu Miloševića, ali možda pomalo i sumnja. U opticaju je oko 85.000 glasova i sila, ozbiljna čak i kad ostane bez glasa.

Vojni vrh je nedvosmisleno uz režim, a to i generalima i Miloševiću uliva dodatno pouzdanje. Vojska je spremna na sve, pa stoga gotova i za izbore. Pitanje profesionalizma nešto je sasvim drugo. Na primer, da li je general Pavković spreman da na pitanje "Ko je vaš vrhovni?", 25. septembra odgovori: "Koštunica, naravno!"

Ljubodrag Stojadinović


vesti po rubrikama

^politika

15:10h Nastavljeni protesti radnika "Trepče"
15:40h Održana tribina "Kako sprečiti izbornu krađu"
15:50h Nepotvrđeno, ali sudeći po brojnoj policiji: Milošević dolazi u Negotin?
16:05h Ivan Marković o privođenju sekretara JUL-a u Podgorici
16:15h U Novom Sadu promovisan Klub za Vojvodinu
16:20h Da li će se SPO i DOS pojaviti na zajedničkoj listi
16:30h Karavan DOS-a u Paraćinu
16:40h "Razvijeni" mladići upali u prostorije Otpora
16:50h Ko je ovaj čovek: Boris Tadić
16:55h Promocija Vojislava Mihailovića u Prokuplju

17:10h

Kako će se suditi po žalbama na predstojećim izborima

17:20h Osmatračnica: Kako se Vojska Jugoslavije priprema za izbore
17:25h Čedomir Jovanović: Istraga o napadima na Draškovića
17:45h Reagovanja stranaka na ostavku Zorana Lilića: Veliki udarac za socijaliste
18:00h Susret policije i predstavnika G17 Plus
18:10h Otpor zove JUL na razmenu iskustava
22:44h Živko Šoklovački: Socijalisti nedvosmisleno za autonomiju Vojvodine
22:45h U izbornim jedinicama Prokuplje i Vranje: Podaci za (ne)slaganje
22:46h Završni miting DOS-a 20. septembra u Beogradu
22:50h Delegacija SRJ napustila sednicu u Palati nacija u Ženevi
22:53h Adrijan Severin: SRJ deo regiona;  Huan Ortunjo: Milošević će biti uhapšen
   


     


FastCounter by LinkExchange