[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 12. septembar 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

11. Sep 2000 16:50 (GMT+01:00)

Ko je ovaj čovek?

Boris Tadić

(Kakav otac, takav sin)

Početak - rođen je 15. januara 1958. u Sarajevu, sticajem okolnosti. Roditelji, Ljubomir, akademik, i majka Nevenka (Kićanović) bili su stipendisti francuske vlade za usavršavanje u Parizu. Nevenka je stariju kćer Vjeru poverila svojoj majci u Sarajevu, da joj je pričuva dok se vrati iz sveta belog. Kako je bila u drugom stanju, doživela je malu emotivnu krizu (grižu savesti što joj dete čami kod bake) i odlučila je da se vrati u Sarajevo i tu porodi. Tadići nose korene s Lazareve svete zemlje, ali su se mnogo i često seljakali. Tek u 17. veku su se "smirili" u selu Smriječno, u Pivi crnogorskoj. Istoričari su zabeležili da su se na Kosovu prezivali Branilovići.

Detinjstvo - odrastao je na Dorćolu, za sebe ne kaže da je Pivljanin, ni Crnogorac, već Dorćolac. Bio je vrag na dve noge, mada bi se mama Nevenka zaklela da nije bilo boljeg deteta od njenog Borisa.

Nacionalnost - izjašnjava se kao Srbin, mada mu se brk nasmeje kad mu neko kaže da je iz srpske Sparte.

Verska opredeljenost - pravoslavna, slavi Svetog Jovana Krstitelja. Iako sam ne navodi taj podatak, možda je osećaj za veru nasledio od dede po ocu, Pavla, oficira Crnogorske vojske, odlikovanog Medaljom Obilića (prijatelji porodice znaju da je Pavle bio škrt na rečima, ali bogat i istrajan u svom pravoslavlju).

Obrazovanje - pohađao je osnovnu školu "Pera Popović Aga", sad "Mika Petrović Alas". Išao je u Prvu beogradsku gimnaziju. Odlučio se za Filozofski fakultet, diplomirao je kliničku psihologiju. Osim čovekove duše tokom studija zainteresovao se i za platno i boje, ali brzo ga je prošlo. Uveliko je radio kad ga je spopalo da upiše poslediplomske na temu: "Subverzivnost u segmentu seksualnosti" (nije sam ovo izmislio, ranije se ovim zanimao i Viljem Rajh).

Karijera - još kao student zarađivao je koru hleba, prodavao je na ulici opozicionu štampu (za narod je bio novinar, za upućene kolpolter, moderno rečeno). Dopalo mu se to "petljanje" s novinama, ubrzo je i sam počeo da pravi vesti - na Indeksu 202. U međuvremenu, postao je ponosni vlasnik fakultetske diplome, zaposlio se u bolnici "Laza Lazarević". Nije se dugo zadržao, prešao je u Prvu beogradsku gde je postao profesor psihologije.

Godine 1994. sin poznatog akademika (nekad hvaljenog, nekad osporavanog) i sam je ušao u politiku. Odlučio je da se ovom, dotad za oca rezervisanom delatnošću, bavi i sam, ovaj put profesionalno. (Možda i zbog dede po majci Strahinje, predratnog političara i prijatelja čuvenog Ljube Davidovića, a koga su ustaše odvele u Jasenovac, potom u Jadovno, gde su ga i ubili). Izabran je za poslanika u srpskom parlamentu, bio je član Odbora za nauku i tehnologiju. Svedoci kažu da je u to vreme pisao osim naučnih i tekstove iz oblasti politike i psihologije. Veoma brzo politika ga je totalno preokupirala, 1992. bio je sekretar GO DS-a. Istovremeno, ušao je i u IO, 1997. bio je njegov potpredsednik (od prošle godine nije u njemu).

Odnedavno je jedan od potpredsednika Đinđićeve stranke. Koliko mu je stranačko delovanje veoma važno, sam kaže: "Imao sam uspone i padove u DS-u. Nije mi bilo teško, navikao sam, od desete godine sam opozicionar".

Trenutno je i direktor Centra za razvoj demokratije i političke veštine. Mnogo vremena poslednjih godina "troši" na uspostavljanju regionalnog sistema političke edukacije u Srbiji, RS, Makedoniji, Bugarskoj i "rođenoj" stranci.

Stranački angažman - pre nego što je u džep stavio člansku kartu neke partije, bio je aktivan u Studentskom demokratskom pokretu. "Moj prvi politički angažman bilo je potpisivanje peticije protiv Zakona o neprijateljskoj propagandi 1980-1981. Ta peticija je u to vreme, postbrionističke Jugoslavije, izazvala pravi haos u medijima. Potpisali su je i svi ostali, takozvani disidenti, koji su danas vođe opozicionih stranaka. Tad su se iz tog nekog disidentskog jezgra formirale političke stranke. Već 1981. smo napravili alternativnu političku školu, u malom stanu u Knez-Miletinoj ulici. Organizovali smo predavanja na koja smo pozivali ljude koji nisu mogli da predaju na Univerzitetu, jer su iz nekog razloga bili izbačeni. Jednu seriju predavanja lično sam organizovao, pozvali smo Đilasa i tog dana ja sam otišao u vojsku, a moji prijatelji su uhapšeni", seća se. Godine 1990. obukao je "dres" DS-a, tu je i danas.

Zanimljivosti - da nije samo otkačeni "belomantilaš", ni "zagriženi političar", pokazao je igrajući vaterpolo u "Partizanu". Osim jurenja za loptom u bazenu, zanimala ga je i košarka i zakucavanje trica. Ipak, zbog povrede koja nije bila baš bezazlena, morao je da se odrekne profesionalnog bavljenja vaterpolom (utešna nagrada bilo je takmičenje u okviru Univerzitetske lige, otprilike četiri godine). "Ne zanimaju me funkcije, nisam iz tog filma, ali kad bi mi neku ponudila Šeron Stoun, oberučke bih je prihvatio", priznaje.

Oženjen je Tatjanom (Rodić) građevinskim inženjerom, imaju Mašu.

ZORICA VULIĆ


vesti po rubrikama

^politika

15:10h Nastavljeni protesti radnika "Trepče"
15:40h Održana tribina "Kako sprečiti izbornu krađu"
15:50h Nepotvrđeno, ali sudeći po brojnoj policiji: Milošević dolazi u Negotin?
16:05h Ivan Marković o privođenju sekretara JUL-a u Podgorici
16:15h U Novom Sadu promovisan Klub za Vojvodinu
16:20h Da li će se SPO i DOS pojaviti na zajedničkoj listi
16:30h Karavan DOS-a u Paraćinu
16:40h "Razvijeni" mladići upali u prostorije Otpora
16:50h Ko je ovaj čovek: Boris Tadić
16:55h Promocija Vojislava Mihailovića u Prokuplju

17:10h

Kako će se suditi po žalbama na predstojećim izborima

17:20h Osmatračnica: Kako se Vojska Jugoslavije priprema za izbore
17:25h Čedomir Jovanović: Istraga o napadima na Draškovića
17:45h Reagovanja stranaka na ostavku Zorana Lilića: Veliki udarac za socijaliste
18:00h Susret policije i predstavnika G17 Plus
18:10h Otpor zove JUL na razmenu iskustava
22:44h Živko Šoklovački: Socijalisti nedvosmisleno za autonomiju Vojvodine
22:45h U izbornim jedinicama Prokuplje i Vranje: Podaci za (ne)slaganje
22:46h Završni miting DOS-a 20. septembra u Beogradu
22:50h Delegacija SRJ napustila sednicu u Palati nacija u Ženevi
22:53h Adrijan Severin: SRJ deo regiona;  Huan Ortunjo: Milošević će biti uhapšen
   


     


FastCounter by LinkExchange