[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 12. septembar 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

11. Sep 2000 17:10 (GMT+01:00)

Kako će se suditi po žalbama na predstojećim izborima

Konačnu reč imaće opštinski sudovi

Predsednik suda formira veće. U upravnim sporovima postupaće sudije koje nikada nisu radile na ovakvim predmetima

Na predstojećim izborima zakazanim za 24. septembar žalbe povodom uočenih izbornih neregularnosti iniciraće postupak pred opštinskim sudovima koji će donositi izvršne i pravosnažne odluke, ali ovoga puta oni koji su uočili nepravilnosti neće imati pravo na upotrebu vanrednih pravnih lekova što govori da će ove odluke biti i konačne.

Dakle, za razliku od prethodnih izbora kada je Vrhovni sud Srbije bio "konačni sudija" proveravajući odluke prvostepenog suda sada predmeti neće ni stizati do njega što skraćuje postupak, ali sobom nosi i mnoge opasnosti.

- Prigovor povodom neke izborne neregularnosti moći će da se podnese izbornim komisijama u roku od 24 časa po zatvaranju biračkih mesta. U tom roku komisije će biti dužne da donesu odluku, a po pravilima upravnog postupka ukoliko je ne donesu smatraće se da je prigovor usvojen. Ako pak komisija donese rešenje i odbije prigovor u roku od 24 časa može se podneti žalba kojom se inicira postupak pred opštinskim sudom koji radi po pravilima Zakona o upravnom sporu. Nakon ulaganja žalbe sud mora da donese odluku u roku od 48 sati. On ima mogućnost da je odbije, usvoji ili odbaci - objašnjava Vida Petrović-Škero, razrešeni sudija i član ekspertskog tima Centra za unapređivanje pravnih studija koji će pružati besplatnu pravnu pomoć građanima tokom izbora.

Svedoci smo, navodi ona, da se u poslednje tri godine opštinski sud prilično izmenio u svojoj strukturi. Umesto da se sudije isključivo biraju prema stručnim sposobnostima, objašnjava sudija, pojavili su se neki kriterijumi koji čak u prvi plan stavljaju partijsku pripadnost kandidata i to vladajućim strankama. Pojedini lideri tražili su i partijske kvote prilikom izbora sudija, pa se prilikom poslednjih izbora na ovu funkciju u sudnicama obrelo, na primer, više "radikala".

- Posebno je opasno što će biti formirana ad hok sudijska veća koja će odlučivati u izbornim sporovima. Njih će formirati predsednici sudova, ali ne prema rasporedu sudija i predmeta već prema svom nahođenju. Postavlja se pitanje da li će kod pojedinih sudija prevagnuti objektivnost i profesionalni stav ili partijska disciplina - kaže Vida Petrović-Škero.

Ona ističe da će presude opštinskih sudova biti izvršne i pravosnažne bez mogućnosti da se zainteresovani posluže vanrednim pravnim lekovima i obrate Vrhovnom sudu.

Da li je izmenu propisa uslovio strah vlasti da će se dogoditi nešto slično kao posle izborne krađe iz 1996-1997. godine i da će kod priličnog broja sudija ipak prevladati profesionalnost i objektivnost u odlučivanju. Mnogi nisu želeli da budu poslušni i digli su svoj glas protiv krađe nakon čega je osnovano i Društvo sudija Srbije koje se kasnije našlo na udaru vlasti.
- Sigurno je da je ovo bio jedan od motiva, ali postoji još nešto na šta treba obratiti pažnju. Posle više razrešenja sudija i odlaska većeg broja njih na lični zahtev iz pravosuđa izabran je veliki broj mlađih sudija. Oni su stručno osposobljeni ljudi sa opštim pravničkim znanjem, ali opštinski sudovi uopšte nemaju nadležnost postupanja u upravnim sporovima. Za njih su inače nadležni okružni sudovi. Postavlja se pitanje da li će sudije koje nemaju iskustva u radu na ovim sporovima imati snage da se suoče sa pravnim problemima koje će imati pred sobom obzirom i na kratke rokove u kojima će morati da donose odluke - naglasila je sudija Škero.

I. Stojković


vesti po rubrikama

^politika

15:10h Nastavljeni protesti radnika "Trepče"
15:40h Održana tribina "Kako sprečiti izbornu krađu"
15:50h Nepotvrđeno, ali sudeći po brojnoj policiji: Milošević dolazi u Negotin?
16:05h Ivan Marković o privođenju sekretara JUL-a u Podgorici
16:15h U Novom Sadu promovisan Klub za Vojvodinu
16:20h Da li će se SPO i DOS pojaviti na zajedničkoj listi
16:30h Karavan DOS-a u Paraćinu
16:40h "Razvijeni" mladići upali u prostorije Otpora
16:50h Ko je ovaj čovek: Boris Tadić
16:55h Promocija Vojislava Mihailovića u Prokuplju

17:10h

Kako će se suditi po žalbama na predstojećim izborima

17:20h Osmatračnica: Kako se Vojska Jugoslavije priprema za izbore
17:25h Čedomir Jovanović: Istraga o napadima na Draškovića
17:45h Reagovanja stranaka na ostavku Zorana Lilića: Veliki udarac za socijaliste
18:00h Susret policije i predstavnika G17 Plus
18:10h Otpor zove JUL na razmenu iskustava
22:44h Živko Šoklovački: Socijalisti nedvosmisleno za autonomiju Vojvodine
22:45h U izbornim jedinicama Prokuplje i Vranje: Podaci za (ne)slaganje
22:46h Završni miting DOS-a 20. septembra u Beogradu
22:50h Delegacija SRJ napustila sednicu u Palati nacija u Ženevi
22:53h Adrijan Severin: SRJ deo regiona;  Huan Ortunjo: Milošević će biti uhapšen
   


     


FastCounter by LinkExchange