[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 12. septembar 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

11. Sep 2000 23:23 (GMT+01:00)

Napadač ubijen, dvojica teško ranjeni

Usmrćen Zvonko Plećić Pleća, član takozvane surčinske ekipe, a povređeni Svetislav Conić i Nenad Antić. Na meti napada poznati jugoslovenski biznismen Andrija Drašković

BEOGRAD - Zvonko Plećić Pleća (38), član takozvane surčinske ekipe, ubijen je dok su Svetislav Conić (29) iz Vršca i Zemunac Nenad Antić teško ranjeni juče oko 16 časova u pucnjavi u elitnom restoranu "Knez" u Ulici kneza Sime Markovića broj deset, u centru Beograda.

Kako "Glas" saznaje, Plećić i Conić su, s dva mladića, naoružani ušli u restoran i pucali, najverovatnije da bi napali jugoslovenskog biznismena Andriju Draškovića (36), koji je uspeo da izbegne rafale i napusti "Knez", ali je teško ranjen njegov telohranitelj Nenad Antić. Conić i Antić su prevezeni u Zemunsku bolnicu, odnosno u Urgentni centar.

Prema dostupnim informacijama, Drašković je s društvom sedeo u restoranu kada su u "Knez" upala četvorica nemaskiranih mladića (među njima Plećić i Conić) s automatskim oružjem. Ubrzo, četvorka je ispalila rafale u pravcu stola za kojim je bilo Draškovićevo društvo.

Pronađena kola
S mesta zločina četvorica naoružanih napadača pobegla su automobilom rumske registracije 412-68, koji je posle 15 minuta pronađen napušten u centru Beograda. Pretpostavlja se da su mladići potom prešli u drugo vozilo "škodu-feliciju" crvene boje, beogradske registracije 426-424. Policije je odmah radio-vezom raspisala potragu za "felicijom".

Prvi atentat
U nekadašnjem biznis klubu "Knez" u Nušićevoj ulici u Beogradu, pre osam godina, Drašković je prema sopstvenom priznanju izbegao likvidaciju. Bio je na večeri s društvom, a kad je ustao da isprati prijatelja, u restoranu su se začuli hici kojima je ubijen Draškoviće poznanik Momčilo - Moca Dapčević.Ime Andrije Draškovića, rođenog u Kosovskoj Mitrovici, nikada se javno nije povezivalo za beogradsko podzemlje. Potpredsednik Vlade Srbije nedavno je o Draškoviću rekao:
- Od te grupe bandita koji su direktno organizovali Arkanov atentat živ je još Andrija Drašković, ali čujem da je pobegao u inostranstvo.
Drašković je osnovnu školu završio u Italiji, a srednju i Višu ekonomsku u Beogradu. Početkom devedesetih svetski tabloidi su o Draškoviću pisali kao o ljubavniku Mimi Papandreu, supruge grčkog ministra spoljnih poslova. Drašković ima firme u Italiji, Grčkoj, Americi, a imao ih je i u Rusiji i Austriji. U Beogradu je držao nekoliko diskoteka, a u poslednje vreme je uglavnom živeo u inostranstvu.

U tom trenutku, neko je iz pištolja zapucao na četvoricu napadača. U obostranoj pucnjavi smrtno je pogođen Plećić, koji je okrvavljen pao na pod "Kneza". Trojica napadača su krenula ka izlazu, ali su sve vreme pucali u pravcu Draškovićevog stola. Pucnjava se kasnije nastavila i ispred samog restorana gde je policija pronašla dve čaure, a ispaljeni hici oštetili su staklo na parkiranom automobilu "daevu" (BG 425-907). Na trotoaru ispred elitnog lokala ostao je da leži i teško povređeni Conić.

Posle pucnjave, trojica napadača su ušli u automobil rumske registracije 412-68, gde ih je za volanom čekao saučesnik, i pobegla ka centru Beograda. Drašković je potom izašao iz restorana i automobilom otišao u nepoznatom pravcu.
Conić je kolima Hitne pomoći prevezen u beogradski Urgentni centar gde je zadržan na odeljenju intenzivne nege s prostrelnom ranom u levoj strani grudi. Telohranitelj Antić je, s teškim povredama, prevezen u Zemunsku bolnicu.
Na mesto pucnjave odmah su došle brojne ekipe SUP-a u Beogradu. Policija je otežano utvrdila Plećićev identitet jer kod sebe nije imao dokumenta.
Policija je tokom uviđaja odnela automobil "audi A8", italijanske registracije AZ 018 DG, za koji se tvrdi da je navodno vlasništvo Draškovićeve supruge. Takođe, kaže se da je "audijem" upravljao Antić. I oštećeni "daevu" policija je odnela.

 

Uslovna kazna zbog oružja
Zvonko Plećić dobro je poznat policiji, mada se nikad nije previše eksponirao. Važio je za smirenog i odmerenog čoveka. Bio je član "surčinske ekipe" za koju se govorilo da trguje ukradenim automobilima. Na čelu Surčinaca je bio jugoslovenski šampion u kik-boksu Zoran Šijan, koji je ubijen krajem prošle godine u centru Beograda. Plećića je beogradska policija, zajedno s nekoliko Surčinaca, uhapsila u velikoj raciji u Surčinu 14. aprila 1998. godina u kojoj je zaplenjeno tridesetak luksuznih automobila. U njegovoj kući je revolver "luger" i kutija metaka za revolver "magnum 357", kao i malokalibarska puška "bajkal" sa snajpersko-optičkim nišanom. Policija ga je s krivičnom prijavom zbog nedozvoljenog držanja i nošenja oružja i municije privela istražnom sudiji Prvog opštinskog suda u Beogradu, koji mu je odredio osmodnevni pritvor. Presudom Četvrtog opštinskog suda pušten je na slobodu i osuđen na deset meseci zatvora, odnosno četiri godine uslovno.


S. K. - J. S.


vesti po rubrikama

^hronika

16:40h Prokuplje: Radnici SDB umešani u otmicu osmogodišnjaka
18:47h U Beogradu nastavljeno suđenje Josipu Golomejiću

18:53h

Supruga Ivana Stambolića o anonimnoj dojavi

19:07h Bosiljka Nafija u strahu od muža predala "kašikaru"
23:23h Ubistvo u "Knezu", dvojica ranjena
   


     


FastCounter by LinkExchange