[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 12. septembar 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

11. Sep 2000 19:20 (GMT+01:00)

Podmlađivanje organizma

Svemoćna kamilica

Piše: Vera Horvat

Kamilica (Matricaria chamomilla), titrica
Prvi čaj koji smo okusili u životu bio je sigurno od kamilice. Ona je prisutna u svakoj kući, nema čoveka koji ne zna za nju. Spominje se u najstarijim pisanim dokumentima o lekovitom bilju, Egipćani su je smatrali biljkom boga sunca Ra, što je još sačuvano u nekim od njenih naziva - raman, ramenak, ramunika...

Nemačka farmakopeja je promoviše kao biljku koja leči gotovo sve bolesti. Šta, zapravo, ona leči, i šta smiruje svojom plavom, azulin bojom (koja je nevidljiva na prvi pogled, ali je prisutna u biljci)? Kamilica je blagotvorna protiv svih upala, kako kože i sluzokože, tako i oka i uha. U svim ovim slučajevima primenjuju se oblozi i ispiranje njenim čajem.

Čaj uzet iznutra leči prehladu, deluje umirujuće na nervni sistem, pomaže dobrom snu i probavi. Ako se duže vreme uzima čaj od kamilice po tri šolje na dan, leči razdražljivost, ali i bubrege, jetru i šuljeve.

Kod uvećane, otečene jetre, uzima se suva kamilica koja se stavi u prostraniju vrećicu, pa se prelije vrelim voćnim sirćetom, kao oblog. Bolovi i otok nestaju posle nekoliko menjanja, 2-4 puta na sat.

Kod svih želudačnih smetnji čaj od kamilice je dobrodošao, bilo da se radi o kataru, gastritisu, naduvenosti itd. Kod tegoba sa hemoroidima (šuljevima), treba koristiti tople obloge od kamilice. Lekovita kupanja u kamilici su već opštepoznata, i korisna su za decu isto kao i za odrasle. Osim što pomaže zdravlju žene, uređujući njen menstrualni ciklus i oslobađajući je bolova, kamilica, posebno rimska (Anthemis nobilis) posvetljava plavu kosu i čini je još lepšom.

Čaj: 15 g kamilice s prelije šoljom ključale vode i ostavi da stoji 10 minuta.
Iako je kamilica omiljena i dobro poznata, važno je napomenuti da, pri branju, uvek proverite da li je prava (jer ima sličnih, nelekovitih vrsta). Rasecite noktom njenu žutu glavicu i proverite da li je iznutra šuplja. Ako jeste, nastavite sa branjem. Ako nije, znajte da to nije kamilica koja vam je potrebna.

I još nešto: ako duže stoji, čaj od kamilice dobija zelenkastu boju. U tom slučaju ga bacite, jer nije za upotrebu. Spremajte uvek, pogotovu decu, samo najsvežiji čaj od kamilice.

Kantarion (Hypericum perforatum l.), gospina trava, krvavac

Skoro svaka kuća kod nas ima i upotrebljava ulje od kantariona. Ono je često spremano u domaćoj radinosti, a ima ga i u apotekama. Svima je poznato njegovo povoljno delovanje na zarastanje rana i posekotina, kao i na ublažavanje opekotina, onih od sunca i svih ostalih.

Manje je poznato, međutim, da se alkoholatura od ove dragocene biljke koristi kao sredstvo za masažu, naročito kod reumatskih bolova. Istom tečnošću masiraju se, kod starijih ljudi, udovi koji drhte. Ovim smo već zašli u oblast delovanja kantariona koja skoro uopšte nije poznata, a to je njegovo lekovito dejstvo na nerve. Čajem od kantariona nervi ne samo da se smiruju, već i jačaju.

Ali, i to nije sve. Malo je trava koje su u narodu dobile pravo da se nazovu Bogorodičinom, a kantarion je jedna od njih. Dakle, ova vrlo korisna trava leči i bolesti jetre, bubrega (čak i kamena u bubregu), nesanicu, depresivnost. Za žene je blagotvorna u slučaju menstrualnih tegoba i upale i grčeva materice.

Posle svega nabrojanog, očito je da je kantarion jedna od pet trava koje treba imati u svojoj biljnoj mini-apoteci.

Čaj od cvetova: jedna čajna kašičica suvih cvetova prelije se šoljom kipuće vode. Posle 5 minuta se procedi i pije, uvek gutljaj po gutljaj, u razmacima. Najpovoljnije vreme za to je pre doručka i neposredno pre spavanja.

Ulje: listove i cvetove staviti u bocu sa širim otvorom, a preko toga naliti četvorostruku količinu ulja, najbolje maslinovog. Bocu držati na suncu 6 nedelja.

Alkoholatura: staviti sveže listove i cvetove u bocu i doliti četvorostruku količinu jake rakije. Može se upotrebiti kao sredstvo za masažu već posle 20 dana.


vesti po rubrikama

^feljton

19:01h

Opus dei: Josip Broz u tajnom društvu

19:20h Podmlađivanje organizma: Svemoćna kamilica
   


     


FastCounter by LinkExchange