[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 12. septembar 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

11. Sep 2000 17:41 (GMT+01:00)

Predizborno raspoloženje građana Srbije

Većina za korenite, ali mirne promene

Nacionalno pitanje u drugom planu. Četrnaest odsto "ako zatreba, i za promene silom"

BEOGRAD - Za korenite, ali mirne promene (izborima) opredeljeno je dve trećine ispitanika koji bi na izborima za Savezni parlament glasali za Demokratsku opoziciju Srbije (66%), kao i još neopredeljeni, koji bi ipak glasali (56%).

Takođe i 50 odsto pristalica SPO su za ovakve promene - rezultat je avgustovskog istraživanja Centra za proučavanje alternativa.

Ali, istraživanje pokazuje da je petina pristalica DOS za brze, korenite promene, ako treba i silom, a sa njima se slaže gotovo dve petine (38%) pristalica SPO. U proseku 14% je onih koji podržavaju brze korenite promene, ako treba i silom. Dvostruko ispod proseka za mirne promene se zalažu oni koji bi glasali za koaliciju SPS-JUL (22%), dok blizu trećine prosistemski opredeljenih ispitanika smatra da ništa ne treba menjati (29%).

Rangiranje ciljeva promena za koje bi se ispitanici založili pokazuje da je nacionalno pitanje poslednje među prioritetnim pitanjima i prvo među najmanje važnim. U prvom planu su rešavanje socijalnih problema i podizanje standarda, uspostavljanje demokratskog političkog poretka, uspostavljanje na tržištu zasnovane privrede. Pristalice DOS jednako visoko vrednuju kao ciljeve uspostavljanje demokratskog političkog poretka (42%) i rešavanje socijalnih problema i podizanje standarda (40%). Oni naklonjeni SPS-JUL daju izrazitu prednost rešavanju socijalnih problema i podizanju standarda (66%) koje očigledno ni izbliza ne povezuju direktno sa ciljem uspostavljanja demokratskog političkog poretka (6%).

Nacionalno pitanje je skoro dvostruko značajnije za SPS-JUL-ovce u odnosu na pristalice DOS (11:7). Ali, u ovom pogledu oni su umerenjaci u poređenju sa SPO i SRS. SPO dvostruko nadmašuje DOS (14:7) dok simpatizeri SRS u istoj srazmeri nadmašuju SPO (22:11).

I. S.


vesti po rubrikama

^društvo

17:03h

Grupa izopštenih profesora sa ETF tražila prijem kod resornog ministra
17:28h Posle nedelju dana rada, oduzet predajnik TV Čačak
17:41h Predizborno raspoloženje građana Srbije
18:07h Na aerodromu u Davidovcu kod Paraćina avio-reli pilotima u čast
18:18h Suspendovan urednik Radio Kragujevca
   


     


FastCounter by LinkExchange