[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 11. septembar 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

10. Sep 2000 17:56 (GMT+01:00)

O sportskim pobednicima danas odlučuje visoko specijalizovana tehnologija

Olimpijsko zlato iz kompjutera

U mnogim sportovima više nije dovoljno imati snažne mišiće i biti psihološki dobro pripremljen

Nebo nad nemačkim Braunšvajgom zacrnelo se, munje su zasevale i kiša počela da pada kao iz kabla. Bez obzira na to, šef Odeljenja za istraživanje tehnologija na Institutu za primenjenu trenersku nauku postavljao je video-kameru i podešavao objektiv. Naime slike sa završnog takmičenja nemačkog prvenstva u lakoj atletici odlučuju o tome da li će se na Olimpijskim igrama u Sidneju osvojiti zlato, srebro ili ništa.

Poslednja provera stava tela, sleda koraka i drugih stvari pomno se ispituje i analizira uz pomoć softvera, koji se razvija već nekoliko godina. Ovo je samo jedan primer koji potkrepljuje tezu da u doba bitova i bajtova čak ni vrhunski sport više nije moguć bez visoko specijalizovanih teoretičara. Granice ljudskih sposobnosti su dosegnute u gotovo svim disciplinama, tako da o pobedi ili porazu u najvećem broju slučajeva odlučuju samo milimetri ili hiljaditi delovi sekunde.

Gotovo neminovno ovakvi sakupljači podataka stiču kod vrhunskih atletičara ugled gurua. Naučniku je dovoljan samo jedan pogled na analizu leta diska na kompjuterskom monitoru da bi znao kako je atletičar bacio disk: "To je za mene kao otisak prsta".

Jaki mišići i psihološka priprema u većini sportova više nije dovoljna za pobedu. Sportisti sve više zavise od ideja i mašte naučnika, tehničara, matematičara, koji iza kulisa razmišljaju i testiraju.

Ambicije naučnika još više ubrzavaju trku za zlatnim medaljama. Naime, supermozgovi sporta slede određeni cilj: da omoguće ljuskom telu ostvarivanje takvih rezultata, koje su digitalne "čiča Gliše" odavno postigle na monitoru svojih računara. Tako je moto osnivača savremene olimpijade Pjera de Kubertena "brže, više, jače" poprimio ekstremne razmere u ovoj visokotehnološkoj predstavi.

Sportsku bitku još više podgrevaju vodeće firme industrije sportskih artikala. Uz ogromne izdatke predstavljaju sve egzotičnije materijale iz svojih laboratorija kao da je svet svaki put iznova, kao prilikom prvog spuštanja na Mesec, svedok epohalnog događaja.

Tako je američki koncern Najki nedavno predstavio specijalni dres od glave do pete za sprintere, na kome se navodno radilo tri godine, u kome atletičari izgledaju kao brzi roboti. Ovaj jednodelni skafander napravljen je od različitih materijala koji na svim delovima tela regulišu temperaturu mišića i smanjuju otpor vazduha zahvaljujući posebnoj strukturi površine.

Za vrhunske zvezde iz vlastite "ergele", Najki proizvodi specijalnu opremu. Tako su stratezi ovog koncerna specijalno napravili za paradnog sprintera Majkla Džonsona za Sidnej jednu patiku iz "vazdušnog tunela" sa samo pet umesto uobičajenih 11 krampona i težine jedva 138 grama, što znači da je, kako kaže jedan predstavnik Najkija, "lakša od njegove zlatne ogrlice".

Nedavno se, između mnogih drugih, univerzitet u Kalgariju pohvalio da je napravio modele koji ublažavaju stalne vibracije pri trčanju, čime se jača krvotok i ubrzavaju nervni impulsi između mozga i mišića.

Trka za medaljama ne zna za predah - a ako prema ljudskim merilima ipak preti stagnacija, istraživačka elita okreće se životinjskom svetu. Tako je čuvena britanska firma Spido izbacila na tržište kupaći kostim od materijala koji imitira kožu morskog psa. To znači da tekstil na površini ima milione minijaturnih izbočina nalik krljuštima koji izazivaju mikroskopski male vrtloge i time smanjuju otpor vode. Još jedna prednost je u tome što je se u tom odelu mišići stisnu kao u korsetu, što štedi snagu na dugim prugama.

MVP


vesti po rubrikama

^reportaža

16:17h Reporteri "Glasa" na krstarenju istočnim Mediteranom (4): Afroditino ostrvo

16:44h

CIA opet traži učitelje srpskog

17:23h "Antologija Bitlsa" - autentično svedočanstvo članova najpopularnije grupe u istoriji (4)
17:56h O sportskim pobednicima danas odlučuje visoko specijalizovana tehnologija
18:06h Sarajevski "Indeksi" svirali u subotu uveče pred više od 10.000 Užičana
   


     


FastCounter by LinkExchange