[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 7. septembar 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

06. Sep 2000 17:30 (GMT+01:00)

Ko je ovaj čovek?

Dušan Matković

(Čas ga ima, čas ga nema)

Početak - rođen je 10. aprila 1956. u Bitolju. U kući Matkovića vazda je bio po jedan dežurni direktor. Prvo otac, koji je radio u raznim fabrikama kože širom "one" Jugoslavije, od Makedonije do Crne Gore, koja je i postojbina Matkovića. Sad je, evo, i Duško direktor, dok mu je brat, kako kaže, privredni poslanik.

Detinjstvo - sviđalo mu se to što radi tata, razmišljao je kako bi lepo bilo da i on jednog dana nastavi njegovim stopama.

Nacionalnost - poslednji put kad je javno odgovarao šta je po nacionalnosti, bio je Crnogorac.

Verska opredeljenost - e, o ovom se nije izjašnjavao.

Obrazovanje - završio je Ekonomski fakultet, kažu da je bio dobar student.

Karijera - iako je rođen u Makedoniji, za srce mu je, kao svakom Crnogorcu, prirastao Beograd. Tako je prvi posao dobio u Privrednoj komori "one" Jugoslavije. Potom je imao funkciju savetnika u Opštem udruženju kožarsko-prerađivačke industrije Jugoslavije. Kad se isavetovao, prešao je u Industriju obuće "Beograd". Tad je već bio direktor - prvi put. U međuvremenu, našao je sebe u SPS-u, a da je tako, stavio je do znanja na mitingu na Ušću 1991. kad je pozivao na juriš protiv (Slobinih) neistomišljenika. Tako, kad je dr Dragutin Zelenović formirao vladu, našlo se mesta i za mlađanog Matkovića. Imenovan je za ministra industrije, imao je svašta na umu (u cilju unapređivanja poverenog mu sektora, naravno), ali nije mu se dalo. Dr Zelenović je podneo "kolektivnu ostavku".

Za vredne uvek ima posla, veli ona narodna koja se obistinila i u ovom slučaju. Već 1992. Duška su postavili za generalnog direktora Metalskog kombinata Smederevo. Nije ga uplašilo što je smederevska železara slovila za miljenika srpske države, ali i najvećeg gubitnika njene privrede. Hrabro se uhvatio u koštac s nagomilanim problemima (velikim dugovima...), krenulo mu je kao "po loju", a onda su ga po drugi put prekinuli. Ovaj put svet nam je uveo "kolektivne sankcije".

Ipak, nekako je preževeo najstrašnije, uspeo je da sačuva na broju sve zaposlene, njih 12.000, i da od gubitnika napravi koncern crne metalurgije, sada poznat kao "Sartid 1913". Godine 1993. optužio ga je gazda Jezda da je iz zemlje izneo 10 miliona dolara. "Kategorično odbijam sve optužbe. Nisam lopov i dosad me niko nije pozvao na bilo kakvo suđenje", ustvrdio je. Kako mu je suđeno da ga prati red uspeha a dva neuspeha, još jednom se našao u mat poziciji. Snalažljiv ko svi zemljaci, smislio je da posadi pečurke. "Smejali su nam se. I sad neki s tim ironišu. Kakve veze ima čelik s pečurkama? A mi uberemo po hiljadu kilograma šampinjona dnevno, što je sto hiljada maraka mesečno. Pa nek' se smeju i dalje", kaže on.

Kad se nije bavio pečurkama, brinuo je o razvoju Srbije, kao predsednik UO Odbora za razvoj republike. Brinuo je i o košarkaškom klubu Crvena zvezda. Pre nego što će "nestati" iz javnosti, s drugaricom Goricom Gajević obilazio je (tokom rata na Kosmetu) industrijsku zonu u Nišu. Tad je i teže povređen.

Stranački angažman - "Naš predsednik je kreator novog imidža SPS-a. Naravno, najveći stepen u determinisanju našeg rada i ponašanja jeste kod našeg predsednika partije a zatim u Glavnom odboru", rekao je 1997, i opet ustvrdio: "Posle ovih par godina, savez s JUL-om postao je jasan i čvrst. JUL je politička opcija donekle drugačija od naše, ali upravo zato smo dobili prethodne izbore. Sukoba možda ima u nekim sredinama samo na liniji pojedinaca iz te stranke. Ne slažem se s tvrdnjom da JUL odmaže SPS-u. Ova kombinacija donosi političku korist, a to je za savez sasvim dovoljno".

Jedan je od retkih socijalista koji je javno rekao: "Cenim mnoge političare iz opozicije, ali ne bih o imenima. Cenim ih zbog njihovog intelektualizma. Međutim, posle se zapitam da li je taj intelektualizam konstruktivan ili destruktivan. Po dometima njihovog delovanja, nikome ipak ne bih mogao da dam visoku ocenu".

Zanimljivosti - "Moja je politička i ljudska savest mirna. Osporavanje je postalo moj prirodni ambijent tako da sam bio prinuđen da negativnosti uperene k meni pretvorim u lični motiv koji vodi ka uspehu", otkriva svoj "recept". Oženjen je Vericom, imaju Filipa i Stefana.

ZORICA VULIĆ


vesti po rubrikama

^politika

15:15h Kosovo i Metohija pred savezne izbore 24. septembra
15:20h Akcija Otpora "Utovar 2000" uspela u potpunosti
15:25h Kfor održao vežbu na granici sa Srbijom
15:30h Vojislav Mihailović u Jablaničkom okrugu: Moramo da se pomirimo
15:35h Kosovska Mitrovica: Nastavljeni protesti radnika "Trepče"
15:40h Savezni ministar Ivan Marković na TV5: Neka mi prebroje odela
15:45h Šiptari više neće moći da izbegavaju plaćanje dažbina
15:50h SNP ne zna da li će Milošević doći u Crnu Goru
15:55h Pokrajinski odbor SPS-a Kosmeta podržava Miloševića
16:00h "Glas" saznaje: Mira Marković - predsednik Veća građana?!
16:10h Đinđić o razlozima raspuštanja odbora DS u Kragujevcu
16:15h Posle tvrdnji da je visoki funkcioner Zoran Lilić napustio SPS
16:25h Posle raspuštanja GO DS u Kragujevcu: Zajednička lista za očuvanje fotelja
16:30h Savezna izborna komisija s javnošću kontaktira samo preko saopštenja
16:40h

Svilanović: DOS i SPO zajedno u Trsteniku

16:45h

"Glas" istražuje: Šta nagoveštava predizborna retorika u Srbiji

16:50h U Pančevu definitivno otpao dogovor DOS i SPO
16:55h Koštunica u obilasku Severnog Banata: Ova vlast nema osećaj odgovornosti
17:05h Češki politikolog zapadnim političarima: Pogrešna je predstava da je svo zlo otelovljeno u Miloševiću
17:25h Pogubne posledice upotrebe kasetnih bombi u SRJ
17:30h Ko je ovaj čovek: Dušan Matković
18:46h Marković, sekretar JUL-a: Dinstbir znao da će Stambolić da nestane
   


     


FastCounter by LinkExchange