[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 31. avgust 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

30. Aug 2000 17:53 (GMT+01:00)

Australija zaoštrava odnos prema svetskoj organizaciji

Ljudska prava kao kamen spoticanja

KANBERA - Australijski ministar spoljnih poslova Aleksander Dauner najavio je da sva tela UN koja imaju nameru da se na licu mesta uvere u poštovanje ljudskih prava u Australiji moraju da predoče uverljive razloge da bi od australijske vlade dobila odobrenje za posetu, prenosi Rojters.

Po svojim pravilima
"Ovo je neodgovorna i neprimerena reakcija na skorašnje nepovoljne izveštaje", ocenila je Kejt Gilmor, direktorka australijskog ogranka vodeće svetske organizacije za ljudska prava Amnesti internešenel. "Vlada očito želi da igra samo po pravilima koja sama određuje", dodala je ona.

Nezadovoljna ranijim kritikama koje su joj UN upućivale zbog odnosa prema Aboridžinima i podnosiocima zahteva za azil, Australija je spremna za potpunu promenu politike u domenu saradnje s organizacijama iz sistema UN.

"Odobravaćemo posete Australiji samo onim komitetima i usvajati zahteve samo onih mehanizama za zaštitu ljudskih prava koji budu predočili uverljive dokaze da je tako nešto potrebno", izjavio je Dauner.

On je najavio da će Australija, između ostalog, ubuduće odbijati neovlašćene zahteve komiteta UN kojima se traži odlaganje odluka o deportaciji onih čije molbe za azil nisu prihvaćene, te da neće potpisati protokol o iskorenjivanju diskriminacije žena.

Kanbera je još u martu zapretila da se više neće pridržavati dela obaveza koje proizilaze iz članstva u UN nakon što je Komitet UN za eliminaciju rasne diskriminacije oštro kritikovao Australiju zbog njenog odnosa prema domorodačkom stanovništvu. Na udaru se posebno našle odredbe zakona o pravu Aboridžina na zemlju, te u nekim delovima države važeća zakonska klauzula o automatskom upućivanju u zatvor, kojom su Aboridžini bili pogođeni više nego bilo ko drugi. Australiju su zbog odnosa prema Aboridžinima - socijalno potpuno marginalizovanoj etničkoj grupi koja sa oko 430.000 ljudi čini 2,3 odsto ukupne populacije - kritikovali i drugi komiteti UN.

Komisija za ljudska prava i jednake mogućnosti Kanberu je, tako, optužila za "bunkerski mentalitet", a aboridžinski lideri ističu da Australija ima dvojake standarde jer kritikujući druge zemlje zbog kršenja ljudskih prava, istovremeno ignoriše kritike koje joj se iz istih razloga upućuju kod kuće.

V. M.


vesti po rubrikama

^svet

17:18h Poljska "Solidarnost" obeležila 20 godina postojanja
17:31h

Rusija ubrzava akciju za vađenje tela stradalih u "Kursku"

17:53h

Australija zaoštrava odnos prema svetskoj organizaciji

18:06h Samit svetskih verskih lidera u Njujorku
18:19h Nastavlja se vanredno zasedanje parlamenta u Banjaluci
23:17h Požar na Ostankinu zbog paljenja kablova
   


     


FastCounter by LinkExchange