[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 31. avgust 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

30. Aug 2000 15:45 (GMT+01:00)

"Glas" istražuje: Kada će Vojska Jugoslavije da se vrati na Kosovo i Metohiju?

Po volji Kfora

Jedinica bi se vratila u južnu srpsku pokrajinu u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244, ali je neophodan poziv generala Ortunja

Vojska Jugoslavije spremna je za povratak na Kosovo i Metohiju. Jugoslovenskoj i svetskoj javnosti u petak će biti predstavljen poseban odred VJ čiji se pripadnici već duže vreme pripremaju da se, u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244 vrate u južnu srpsku pokrajinu, posle, sada već skoro petnaestomesečnog odsustvovanja.

Mada na konferenciji za novinare u utorak načelnik Uprave GŠ VJ za moral general- potpukovnik Milen Simić nije precizirao koja je jačina i opremljenost ove jedinice iz izvora bliskih VJ "Glas" saznaje da je u njoj oko 1.000 ljudi, uglavnom oficira i izabranih među oko 5.000 dobrovoljaca. Kako saznajemo reč je o iskusnim motivisanim borcima.

Uslovi za povratak
Rezolucijom SB UN 1244 precizirano je da će, posle povlačenja, dogovorenom broju jugoslovenskog i srpskog vojnog i policijskog osoblja biti dozvoljeno da se vrati na Kosovo, radi obavljanja dužnosti u skladu sa Aneksom 2. U tački 6. Aneksa 2. Rezolucije SB UN 1244 doslovce piše da "posle povlačenja, dogovorenom broju jugoslovenskog i srpskog osoblja biće dozvoljen povratak na Kosovo radi obavljanja sledećih dužnosti: održavanje veze s međunarodnim civilnim i bezbednosnim prisustvom, obeležavanje ( čišćenje) minskih polja, prisustvo na svetim srpskim mestima i na glavnim graničnim prilazima. Do danas međunarodna zajednica nije ispunila ništa od ovoga.

O povratku VJ na Kosovo i Metohiju, inače, govori se od trenutka njenog povlačenja i ustupanja prostora pripadnicima međunarodnih mirovnih snaga, shodno Vojno- tehničkom sporazumu potpisanom 10. juna prošle godine u Kumanovu. Namere su bile dobre, ali...

Za ovih godinu i nešto dana umesto mira na Kosmetu je nastao haos. Pod "pokroviteljstvom Kfora" šiptarski teroristi proterali su oko 250 hiljada Srba, 30 hiljada Šiptara lojalnih državi Srbiji i još 70 hiljada pripadnika ostalih nacionalnih zajednica. Ubistva i kidnapovanja ljudi postali su svakodnevna pojava, a Kosmet je pretvoren u balkanski centar za šverc droge, oružja i trgovinu belim robljem. Sve to omogućeno je, između ostalog, i otvaranjem granice prema Albaniji iz koje je došlo na stotine hiljada Albanaca koji su zaposeli srpske kuće i stanove. U takvoj situaciji haosa i bezakonja u kome, ustvari vlada zakon sile i pravo jačeg, na čelu sa " OVK" preobraćenom u nekakav Kosovski zaštitni korpus, i mnogi Šiptari, starosedeoci, žale za vremenima kada su na Kosmetu bili srpska policija i VJ.

O povratku VJ, razume se, najviše sanjaju Srbi koji su tamo ostali, kao i oni koji su jedva izbegavši smrt od razularenih terorista postali beskućnici i izbeglice u sopstvenoj državi. Povratak VJ uliva im nadu da će se i oni vratiti svojim kućama. Pitanje je, međutim, kada će se pripadnici VJ zaista vratiti na Kosmet jer će sve zavisiti od dobre volje sadašnjeg komandanta Kfora. Odnosno, kako je "Glasu" rekao izvor iz komande Kfora u Prištini, od procene generala Ortunja.

Naš izvor potvrđuje da je formiranje odreda VJ za Kosovo u skladu sa Rezolucijom, ali ništa više ne želi da doda, osim podatka da su predstavnici Kfora i VJ u čestim kontaktima. prilikom kojih je, između ostalog, razgovarano i o mogućnostima povratka VJ. I naš izvor blizak VJ potvrdio nam je da je bilo kontakata između oficira VJ i Kfora. Na naše insistiranje on je dodao da je bilo reči o tome da se određeni broj pripadnika VJ vrati na Kosovo. To je potvrdio i izvor blizak Kforu, ali je dodao da ne bi mogli da dođu s teškim naoružanjem. Pošto smo ga podsetili da je u VTS- u iz Kumanova precizrano da " kada povlačenje VJ bude potpuno i završeno VJ će biti omogućeno da na Kosovo vrati 1.000 svojih pripadnika koji će obezbeđivati mesta od izuzetnog kulturnog i religijskog značaja i raditi na raščišćavanju mina" naš sagovornik je ponovio da poziv treba da im uputi komandant Kfora.

On podseća i na prošlogodišnju izjavu portparola Stejt departmenta Džejmsa Rubina " da će bezbednost Kosova biti u isključivoj nadležnosti Kfora" i dodaje da ništa nije izmenjeno.

- Samo komandant Kfora, danas je to general Ortunjo, dakle samo on on, i niko drugi, može da da zeleno svetlo za povratak vaše vojske- jasan je naš izvor blizak Kforu. On dodaje da bi upućivanje poziva VJ da dođe na Kosmet istovremeno značilo i priznavanje nemogućnosti pripadnika Kfora da obezbede mir, sigurnost i bezbednost za sve stanovnike u ovoj pokrajini. U svakom drugom slučaju, ističe on, došlo bi do krvoprolića.

Ljiljana Staletović


vesti po rubrikama

^politika

15:45h "Glas" istražuje: Kada će Vojska Jugoslavije da se vrati na Kosmet?

15:50h

Pregovori DOS i SPO o lokalnim izborima

16:00h

SNP Berana traži: Neka Milošević poseti Crnu Goru

16:10h Program za demokratsku Srbiju predstavljen u Čačku
16:20h Odlukom saveznog ministra za informisanje: Crna Gora - strana država
16:40h Đinđić o načinu pobede DOS-a na izborima
16:50h DAN: Povlačenje u korist Koštunice?
17:10h Niški SPO "tipuje" na Jovanovića
17:15h PDS: Pobeda sigurna ako ne bude krađe
17:30h Ko je ovaj čovek: Dragan Milovanović
17:40h Vojislav Koštunica (DOS) počeo predizbornu kampanju
18:00h Američki senator zainteresovan za stanje u Crnoj Gori
18:15h Misija Crne Gore u Njujorku
18:30h Protest u Nišu za novinara Filipovića
18:45h Otpor u Kruševcu: "Andoli" za građane
18:55h Ambasada SAD odbila vize Božoviću i Ristiću
23:31h Generalni sekretar SPS Gorica Gajević u Gračanici
   


     


FastCounter by LinkExchange