[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 31. avgust 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

30. Aug 2000 18:01 (GMT+01:00)

Olja Ivanjicki ilustruje knjigu Ljiljane Habjanović-Đurović

Bogorodica kao kosmonaut

Mislim da knjiga ima svoju misiju, kao veliki putnik. Veći je turista i putnik od čoveka, putuje bez vize i lepo je dočekana

Posle ilustracija za knjigu poezije Sergeja Jesenjina, Solomonovu "Pesmu nad pesmama" i Njegoševu "Noć skuplja vijeka", slikarka Olja Ivanjicki priprema crteže za knjigu priča o šest ženskih božanstava, koju po romanu "Paunovo pero" piše Ljiljana Habjanović-Đurović. Neočekivanoj saradnji prethodio je poziv Ljiljane Habjanović-Đurović, koja je otelovljenje svojih junakinja iz visokotiražnog romana "Paunovo pero" videla upravo u figurativnom slikarstvu Olje Ivanjicki.
- Roman sam pročitala tek pošto mi se Ljiljana obratila. Priče o šest mitoloških božanstava, šest žena, pokrivaju stvaranje sveta. To su božanstva Indije, Grčke, Egipta, Starih Slovena i, poslednje među njima po vremenskom redosledu je, Bogorodica. To bi bila posebna knjiga - kaže Olja Ivanjicki.

Crteži za Lazu Kostića

Pored priča o božanstvima Ljiljane Habjanović-Đurović, koju će uskoro objaviti "Narodna knjiga", Olja Ivanjicki priprema i 13 crteža za pesmu "Santa Marija dela salute" Laze Kostića, koja će se na sedam jezika pojaviti u knjizi "Interpresa".

Koliko vam je bilo izazovno to što podataka o izgledu pomenutih božanstva, posebno o prvoj ženi Lilit, gotovo da nema?
- Zaista, osim Indije i Egipta, podataka nema. Bogorodica je varirala od ikona sa Sinaja, preko Vizantije, katolika, pravoslavaca, do danas. Prema mišljenju Ljiljane Habjanović Đurović, ona može biti i kosmonaut i ja sam je napravila kao univerzalnu, buduću, za sva vremena. A o Lilit, prvoj stvorenoj ženi, nema ničega, kao da su se plašili i nisu znali gde da je stave. Njena priča je moderna, jer je pobunjena, neposlušna, slobodoumna u svakom pa i u seksualnom pogledu, i bila je svojevrsna preteča ovog vremena. Ona nosi lice današnje žene što ne znači da je dobro prošla. Naprotiv.

Kakva je žena danas u odnosu na Lilit?
- Žena ima jake prirodne nagone, višak energije, dalekosežnu misao, čak i vidovitost, pa je u stalnoj vremenskoj, društvenoj i ličnoj oscilaciji. U svim pričama postoji jasan sukob sa muškarcem, bilo da je reč o ocu, bratu, ljubavniku ili sinu. I postoji ljubav. Samo retke žene mogu biti zadovoljne da su negde uspele. Na drugim stranama su gubile. Nemaš energije za sve i svesno se opredeljuješ.

Da li se srećnija varijanta nalazi u ljubavi?
- Pitanje ljubavi je ostavljeno za mlađe generacije. Moje vreme je za neku drugu vrstu ljubavi, koja nije vezana za dominaciju čoveka nad ženom i obratno. Ljubav traži celog čoveka kad je u odnosu prema drugoj osobi, pa i prema slikama. Traži celo biće, ceo jedan dan, neki vremenski period. Najbolje je kad je rasipate na više strana, na detalje, kad nije usmerena samo na jednu stvar. To je disperzivna ljubav, kao parfem. Pritisneš i imaš ljubav.

Zašto slikarski medij ukrštate s pisanim?
- To radim već deset godina. Mislim da knjiga ima svoju misiju, kao veliki putnik. Veći je turista i putnik od čoveka, jer putuje bez vize i može da stigne u sve delove sveta i bude lepo dočekana. To se uvek rado nosi, kao poklon, kao deo izgubljenog prostora, jer s knjigom uvek imate deo zavičaja.

G. Jovanović
Foto: B. Pantelić


vesti po rubrikama

^intervju

18:01h

Olja Ivanjicki ilustruje knjigu Ljiljane Habjanović-Đurović

   


     


FastCounter by LinkExchange