[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 31. avgust 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

30. Aug 2000 17:16 (GMT+01:00)

Po zaradama standard nam se povećao, život to demantuje

Plate sve manje traju

U julu se za jednu prosečnu platu moglo jesti tek pola meseca

BEOGRAD - Prema statistici životni standard, meren julskim zaradama, se povećao, a u životu sasvim je suprotno i svako ko živi od plate u stanju je da sa njom pokrije sve manji broj dana u mesecu.

Prosečna jugoslovenska plata u julu iznosila je 2.375 dinara i realno je bila za 1,6 odsto veća, naravno upoređena sa zvaničnim rastom maloprodajnih cena koji odavno više nije relevantan za to kako stvarno živimo.

U avgustu, kada su zaposleni koji imaju tu sreću, primali julske zarade drastično je poskupeo ogroman broj proizvoda, čak i onih čije cene kontroliše država i ta zarada izražena po prosečnom crnom kursu u tom mesecu od 27 dinara od "celih" 88 maraka više ne može da osigura ni golo preživljavanje. Recimo, da se napuni julska potrošačka korpa, opet po statistici i njenim cenama, za hranu jedno domaćinstvo je trebalo da odvoji 5.427 dinara.

Bajati podaci
Do najsvežijih podataka o zaradama u državama iz bivše SFRJ nije moguće doći, a prema časopisu" Ekonomist magazin" u Hrvatskoj su u junu prosečne zarade iznosile 849 maraka, u Sloveniji 1.098, BiH Federaciji 406, u Makedoniji ( podaci za mart) 321 marku, koliko je u RS iznosila prosečna plata još krajem prošle godine.

Drugim rečima, za taj luksuz u Srbiji, gde su zarade još niže, bile su neophodne skoro 2,5 takve prosečne plate ili sa jednom se moglo statistički jesti svega pola meseca pod uslovom da se ne troši ni na šta drugo i ne plaćaju struja, komunalije i porezi. A mora se i drugo, na primer, da se kupe knjige za decu, a komplet za osnovca u sedmom razredu košta 1.300 dinara ili više od polovine pomenute prosečne zarade u Republici.

Pri tome i taj prosek dižu zarade u Crnoj Gori koje su prema njihovoj zvaničnoj statistici u julu vredele 191 marku. U Srbiji prosečna zarada u tom mesecu iznosila je 2.197 dinar ili svega 81 marku i za nju se može kupiti deset kila i koji gram više upravo poskupelog svinjskog mesa od buta ili jedva nešto više nekada "sirotinjske" varijante mlevenog koje sada košta između 185 i 190 dinara. Jedna istorijska ličnost je preporučila svom narodu da- ako nema hleba jede kolače - pa bi se tako i prosečnom građaninu Srbije moglo preporučiti da batali meso i pređe na hleb i mleko, ali i za ovo poslednje "obogaćeno" zbog cene valja odbrojati tek koju paru manje od dvadeset dinara.

Nedavno je Institut za zaštitu zdravlja Srbije obnarodovao "Deset poruka za zdrav život", gde pored fizičke rekreacije preporučuje upotrebu mleka, konzumne piletine, nemasnog mesa biljnog ulja, izbegavanje stresa... Time se, međutim, ovde većina "prosečnih" ne može hraniti, a neki ne mogu da prežive ni stresove u redu za ulje ili u drugim sve brojnijim redovima.

B. Jager


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:16h

Po zaradama standard nam se povećao, život to demantuje

17:38h Nade se izjalovile, čokolada uz carinu
18:11h Ruska oprema za EPS stiže do kraja godine
18:42h Veliko spremanje
   


     


FastCounter by LinkExchange