[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 31. avgust 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

30. Aug 2000 17:09 (GMT+01:00)

Roditelji se prebrojavaju pred polazak u školu

Dve plate za punu školsku torbu

Kupovina knjiga na rate. Jeftiniji udžbenici i pribor na uličnim tezgama

BEOGRAD - Gužve u beogradskim knjižarama najavljuju početak školske godine, a samim tim i veliki izdatak za porodice koje imaju školarce. Za knjige, sveske i neophodan pribor za jednog učenika trebalo bi izdvojiti od jedne do dve prosečne plate.

U knjižarama Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva ima svih neophodnih knjiga za osnovce i srednjoškolce, a mogu se kupiti i na odloženo plaćanje u dve mesečne rate.

Udžbenik za osnovnu školu košta u proseku 57, a za srednju 67 dinara, koliko koštaju i knjige za lektiru. Za komplet obaveznih knjiga za učenike prvog, drugog i trećeg razreda osnovne škole treba izdvojiti oko 228 dinara, za četvrti 285, peti i šesti po 513, sedmi 627, a osmi 570. U ovu računicu ne ulaze udžbenici stranih jezika, jer ih učenici kupuju u zavisnosti od toga koji jezik uče, kao ni "neobavezne" knjige koje su potrebne za uspešno savladavanje gradiva.

Raznovrsne cene i kvalitet
Svakom školarcu potrebno je po nekoliko običnih olovaka, a cene se kreću od tri do osam dinara, dok su hemijske od četiri do nekoliko stotina dinara. Veliki je izbor rezača i za njih treba izdvojiti od pet, koliko koštaju plastični do 30 za metalne, a gumice raznih boja i veličina, ali i kvaliteta, su od pet do 28 dinara. Šestar košta od 87 do 160 dinara, a lenjiri od osam do 150, koliko se kreću kompleti.

Roditelji bi za obavezne knjige jednog srednjoškolca trebalo da izdvoje u proseku oko 800 dinara. Uz sve ovo dolaze i rečnici, atlasi, lektira, a velika stavka su školske torbe i pribor za koje roditelji izdvajajau više nego za udžbenike. Sve ovo je jeftinije na uličnim tezgama, gde su knjige za osnovnu školu od 20 do 30, a za srednju od 30 do 40 dinara. Tu kupci mogu da nađu i potpuno nove knjige koje su jeftinije nego u knjižarama, jer ih ulični trgovci kupuju za obveznice.

Prva stavka je svakako kupovina školske torbe, a u gradu je zaista veliki izbor u prodavnicama, ali i na uličnim tezgama i to uglavnom rančeva, jer retko koji školarac nosi klasičnu školsku torbu. Cene su šarolike i kreću se od 250 pa do 2.500 dinara, a sve u zavisnosti od toga da li je reč o markiranom ili proizvodu iz Kine, Bugarske. Najjeftinije sveske formata A5 su 14 dinara, a cena se kreće do 50 koliko koštaju one sa tvrdim koricama. Velike sveske su od 28 dinara domaće proizvodnje do 110. Veliki je izbor pernica platnenih, metalnih, praznih ili sa olovkama, flomasterima, rezačima i za njih bi trebalo izdvojiti od 50 pa do 800 dinara.

Prodavac na Bulevaru nam je preporučio savitljive drvene bojice po ceni od 135 dinara, koje se kako tvrdi manje "troše".Flomasteri su od 30 do 195 dinara, u zavisnosti od broja i proizvođača, vodene bojice od 55 do 120, dok su tempere duplo skuplje, a tu su i blokovi, kese, uvijači za sveske i knjige, nalepnice, oprema za fizičko vaspitanje. Oni roditelji koji su raspoloženi za šetnju po gradu mogu i da uštede.

L. Čolić


vesti po rubrikama

^društvo

16:39h U petak počinje drugi upisni rok za brucoše u Srbiji
16:52h USPRS poziva svoje članice da drže časove od 30 minuta
17:09h

Dve plate za punu školsku torbu

23:20h Ukinuta taksa za vozila iz RS
23:23h Umro Dušan Đorđević direktor Tanjuga
   


     


FastCounter by LinkExchange