[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 24. avgust 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

23. Aug 2000 17:51 (GMT+01:00)

Iz Jugoslovenske fondacije za borbu protiv raka

Srbin iz Sidneja ambasador humanosti

Bolest iziskuje pomoć dijaspore i domaćih sponzora

BEOGRAD - Samo oni koji su u duši bogati, mogu mnogo da učine za druge - deo je sadržaja povelje uručene na konferenciji za novinare ambasadoru humanosti u sredu, Miroslavu Mlinaru, Srbinu iz Australije.

Povelju je uručila Jugoslovenska fondacija za borbu protiv raka, tačnije predsednik Upravnog odbora akademik profesor dr Dušan Kanazir. Miroslav Mlinar, čulo se, nije slučajno izabran za ambasadora humanosti.

Reč je prvenstveno o Srbinu iz Benkovca, nekadašnje Srpske Krajine, koga su vihori rata pre sedam godina odneli u daleku Australiju. No, bez obzira što je "porodičnu sreću i uspešan posao"ostvario na ovom dalekom kontinentu, korene i svoju zemlju nikad ne zaboravlja. Podsećanja radi, Mlinar je i hrabri momak koji je prošle godine prilikom bombardovanja zgrade RTS spasavao ranjene, te i sam zbog otrovnih gasova dospeo u Urgentni centar.

Pred novinarima i domaćinima iz Fondacije on je obećao da će u Sidneju "uložiti sav svoj autoritet" da Fondaciju poveže sa svim važnim institucijama koje se bave prevencijom i lečenjem raka, inače veoma raširenog na ovom kontinentu, kao i niz manifestacija sa tamošnjim Srbima, kako bi se Jugoslovenskoj fondaciji i novcem pomoglo.

- Australija je zemlja koja pre svega ima veliki procenat obolelih od raka kože - rekao je Mlinar i veoma je važno povezivanje Fondacije sa tamošnjim institucijama koje se bave otkrivanjem i lečenjem ove bolesti. Mislim, da naša zajednica koja ima blizu 300.000 Srba može dosta da učini i pomogne.

- Povezivanje pre svega sa dijasporom za Fondaciju je veoma važno jer je rak bolest koja se ne leči, ali može da se zaleči i iziskuje dosta novca - istakao je profesor Kanazir i dodao da su rano otkrivanje, dobra dijagnostika, pravovremena terapija uz materijalnu podršku najvažnije za kontrolu ove još neizlečive bolesti. Za to je, istaknuto je, izuzetno važna podrška dijaspore i imućnih domaćih sponzora.

Z. O.


vesti po rubrikama

^društvo

16:30h Nastavljen progon vlasnika "ABC Produkta" i "Glasa javnosti"
16:49h U avgustovskom upisnom roku završeno prijavljivanje učenika
16:52h Dr Slavica Simeunović o izuzetno visokim temperaturama
17:11h Iz Sindikata obrazovanja Srbije: Rok Vladi do 31. avgusta
17:28h Doktor napustio ambulantu zbog naredbe o lekovima
17:51h Srbin iz Sidneja ambasador humanosti
     


     


FastCounter by LinkExchange