[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 18. avgust 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

17. Aug 2000 23:15 (GMT+01:00)

Posada "Kurska" u četvrtak se ponovo oglasila s dna Barencovog mora

Mornari još šalju signale

Udarcima metalnim predmetom o zid podmornice, spasiocima ulili nadu da ima preživelih. Eksperti tvrde da u podmornici još ima kiseonika. Bez napretka u spasavanju

BARENCOVO MORE - Posada potonule ruske nuklearne podmornice "Kursk" još šalje signale, potvrđujući da ima preživelih, javila je u četvrtak popodne ruska agencija "RIA Novosti", pozivajući se na izvore u štabu Severne flote.

Kasjanov: Katastrofa

Ruski premijer Mihail Kasjanov je u četvrtak situaciju oko "Kurska" ocenio kao "skoro katastrofalnu", ali se nada da još ima šansi za spas posade. "Ni tokom pretprošle noći nije bilo promena na bolje ili na gore", rekao je on na sednici vlade u Moskvi. "Želimo da se nadamo da ima šansi za spasavanje posade".
Ruska štampa je za moguću katastrofu već optužila predsednika Putina, jer je presporo reagovao na ponude spasilačke pomoći iz inostranstva. "Ne zna se, doduše, kad je havarija prijavljena predsedniku, ali on je tek juče bio spreman da razgovara o spasavanju Kurska... Ako posada poumire, Putinova popularnost biće ruinirana", piše "Moskovski komsomolec".

Isti izvori navode da posada i dalje šalje signale udaranjem metalnim predmetom o zidove podmornice, prenele su sve svetske agencije.

Iako je GŠ ruske vojske zvanično saopštio da od utorka nije bilo kontakata s posadom, a obaveštajna služba SAD iznela podatak da ni ona nije uočila nikakav znak života, ruski eksperti u ovoj oblasti još su puni optimizma tvrdeći da su rezerve kiseonika u podmornici dovoljne za još nekoliko dana, do 23. ili 24. avgusta.

Kiseonik se, naime, proizvodi u regeneracionim aparatima kojih "ima i u rezervi u svim odsecima". "Pri normalnom funkcionisanju havarijskog sistema za elektronapajanje, kod pročišćavanja vazduha ne bi trebalo da bude problema", rekao je predstavnik štaba Severne flote. "Za sada, međutim, nije poznato da li sistem funkcioniše normalno, a nema ni podataka u kojim se odsecima nalazi posada", dodao je.

Takve izjave ulivaju makar malo nade najbližoj rodbini posade "Kurska" koja je još od nedelje i na dubini od 108 metara prikovana za dno Barencovog mora. Najnovija saopštenja Severne flote govore da je u podmornici zarobljeno čak 118 mornara.

Pokušaji spajanja sve tri kapsule za spasavanje s podmornicom nastavljeni su i tokom protekle noći, ali su do sada svi završeni neuspehom. "Nikakvog napretka nije bilo", rekao je dežurni oficir u matičnoj luci Severnomorsk.

Spasilački posao otežavaju loši vremenski uslovi i vetar koji duva brzinom od 54 kilometra na čas. Ruskim timovima pomoć će pružiti, u najboljem slučaju danas ili tek sutra, britanski i norveški spasioci koji su već na putu ka mestu nesreće.

Nekoliko verzija o mogućem uzroku havarije

Ruska mornarica ni u četvrtak nije reagovala na tvrdnje Zapada da su se s podmornice "Kursk" čule dve eksplozije. Prema američkoj verziji, podmornice SAD koje su pratile ruske pomorske, detektovale su ne jednu, već dve eksplozije, od kojih je druga bila daleko snažnija. Ruski ministar odbrane, maršal Igor Sergejev izjavio je juče da verzija prema kojoj je "Kursk" potonuo usled sudara "sada stupa na prvo mesto" i da "o tome postoje neoborivi dokazi". U pitanju može biti podvodna mina, neki drugi objekat, ali i strana podmornica.
Potpredsednik vlade Ilja Klebanov, koji predvodi Komisiju za utvrđivanje uzroka havarije, još je ranije saopštio da su " oštećenja veoma čudna".

Jedan od najvećih ruskih stručnjaka u ovoj oblasti admiral Baltin kao jedinom realnom verzijom tragedije smatra onu da je podmornicu probio teretni brod. "Aparati su dali informaciju da je horizont čist, i komandant je pristupio isplivavanju na periskopsku dubinu. Kroz nekoliko minuta usledio je probojni udarac snagom od 110 hiljada tona", objasnio je admiral dodajući da "teretnjak" nije potonuo jer "tuda plove brodovi klase "UL", s pojačanom konstrukcijom zbog leda". "Udarac je smrtno opasan za podmornicu, ali ne i za brod, koji mirno može da nastavi plovidbu, naveo je Baltin dodajući da je time "Kursk" dobio ogromnu rupu u nosnom delu, počeo da pada na dno da bi nakon 10-20 sekundi uporedo s prodiranjem vode udario o tlo. Baltin tvrdi da taj "teretnjak" treba tražiti u lukama Arhangelska ili Diksona.

Rezultati vladine komisije za ispitivanje havarije
Sudar s velikim objektom

MOSKVA (Tanjug) - Ruska atomska podmornica "Kursk" pretrpela je snažan udar prilikom sudara sa nepoznatim spoljnim predmetom veoma velike tonaže, usled čega se na podmornici stvorila ogromna rupa.

To je u četvrtak u Murmansku novinarima rekao potpredsednik ruske vlade Ilja Klebanov, saopštavajući rezultate zatvorenog zasedanja vladine komisije za ispitivanje havarije u Barencovom moru.

Prema rečima Klebanova, koji predvodi tu komisiju, katastrofa podmornice odvijala se dva minuta. Veliki deo posade nalazio se u odseku u kojem se tragedija munjevito dogodila, rekao je vice-premijer, ali je izrazio uverenje da su mornari uspeli da se evakuišu u bezbedni deo podmornice.


vesti po rubrikama

^svet

17:21h Britanci i Norvežani se odazvali ruskom pozivu za pomoć
17:33h Demokrate SAD imenovale svog kandidata za predsedničku trku
18:10h Redovni godišnji manevri snaga SAD i Južne Koreje
18:16h Posle pronalaska uzroka nesreće, "Konkord" više ne leti
18:54h Ženeva: Nema opravdanja za sankcije UN
23:15h

Posada "Kurska" u četvrtak se ponovo oglasila s dna Barencovog mora

   


     


FastCounter by LinkExchange