[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 18. avgust 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

17. Aug 2000 17:33 (GMT+01:00)

Dok traje drama u ruskoj nuklearnoj podmornici "Kursk"

Podmornice na filmu

Drama u morskim dubinama koja se upravo odvija na ruskoj nuklearnoj podmornici "Kursk" sumorno je podsećanje na opasnosti života u podmornici.

Upravo te opasnosti življenja pod vodom - beskrajno dugački vremenski periodi provedeni u dubinama ledenih okeana, klaustrofobični uslovi, male šanse za spasavanje ako nešto pođe naopako, što je često propraćeno ratnim ili neprijateljskim okolnostima - tema su koja od davnina opčinjava i zaokupljuje maštu filmskih reditelja. Nije isključeno da će i priča o drami na "Kursku" stići na film.

Iako se na podmornicama dešavala radnja više desetina filmova, evo nekih koji su najbolje preneli intenzitet življenja pod vodom, gde je uvek prisutna mogućnost da će nešto krenuti toliko strašno naopako da posadama neće biti spasa.

"Grey Lady Down" ("Siva dama pod morem", 1977): Nuklearna podmornica kojom upravlja Čarlton Heston potonula je nedaleko od Rta Kod. Jedina nada članova posade da prežive jeste eksperimentalno ronilačko plovilo koje bi eventualno moglo da ih spasi pre nego što im nestane kiseonika.

"Das Boot" ("Podmornica", 1981): Ovaj nemački film smatra se remek-delom "podmorničkog" žanra. Volfgang Peterzen (najnoviji film mu je "Savršena oluja" s Džordžom Klunijem) režirao je surovu priču o životu na nemačkoj podmornici za vreme Drugog svetskog rata.

"The Hunt for Red October" ("Lov na Crveni oktobar", 1990): Hladnoratovski triler Toma Klensija o odmetnutoj posadi sovjetske podmornice koja usmerava svoj nuklerani arsenal prema Sjedinjenim Državama, dok američke i ruske podmornice pokušavaju da je presretnu i spreče.

"Crimson Tide" ("Grimizna plima", 1995): Klasičan sudar volja, s Denzelom Vošingtonom u ulozi oficira koji izbegava pobunu kada dovodi u pitanje to da li kapetan podmornice (Džin Hekman) treba da sačeka sa lansiranjem nuklearnih raketa protiv Rusa dok naređenje ne bude provereno i potvrđeno.

"Hostile Waters" ("Neprijateljske vode", 1997): Ovaj film snimljen za kablovsku televiziji istinita je priča o sudaru između američke i sovjetske podmornice koji se dogodio 1986. godine blizu Bermuda - u vreme kada su mirovni pregovori Ronalda Regana i Mihaila Gorbačova bili na vrhuncu. Požar na sovjetskoj podmornici preti da izazove eksploziju nuklearnih raketa koje se na njoj nalaze.

"U-571" (2000): Najnovije ostvarenje na temu podmornica, s Metjuom Mekonahjuom, Harvijem Kajtelom i Džonom Bon Džovijem u glavnim ulogama, pripoveda priču iz Drugog svetskog rata o američkom pokušaju da ukradu nemačku mašinu za dešifrovanje poruka, čuvenu "Enigmu", iz nacističke podmornice. Film je delimično zasnovan na stvarnom incidentu u kojem su zapravo učestvovali britanski vojnici.

JP


vesti po rubrikama

^reportaža

16:04h "Glas" na licu mesta u Jerusalimu: Zid plača
16:41h

Kako se država ogrešila o dugogodišnjeg kriminalca

17:18h

Neša Milošević Kotur, kik-bokser, uterivač dugova i svojevremeno telohranitelj Žan Pol Belmonda (2)

17:33h

Dok traje drama u ruskoj nuklearnoj podmornici "Kursk"

   


     


FastCounter by LinkExchange