[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 18. avgust 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

17. Aug 2000 17:18 (GMT+01:00)

Neša Milošević Kotur, kik-bokser, uterivač dugova i svojevremeno telohranitelj Žan Pol Belmonda (2)

Darežljivi Belmondo

Slavni francuski glumac iznad svega poštuje hrabrost i Srbe

U Francuskoj je uterivanje duga, kao i svuda unosan posao. Tako su u Parizu formirane mnoge ekipe koje to rade. Neša Milošević Kotur, aktuelni prvak Balkana u kik-boksu, dugo je ovako zarađivao za život.

- Nikada nisam išao na to da unakazim čoveka, već na jednu psihološku pripremu; da objasnim kakve posledice po njega mogu da budu - priča Neša naglašavajući da je posebno je zadovoljstvo, kaže, kada se dug naplaćuje od Arapa. Ali Srbi, što bi narod rekao ko Srbi, pa prednjače u uzajamnim dugovanjima. Svako svakom duguje. Ni na ulici Srbi nisu složni, što je bilo od presudnog uticaja da se Neša mane ovog posla.

- Sve je manje para. I samim tim borba je sve veća. Ali smo mnogo glupi, jer da je iole pameti Srbi su mogli da drže Pariz i pola Evrope. Tamo smo na ceni, moja generacija je mnogo odradila. Sada klinci dođu i odmah u krađu. To me ubija. Mi smo boksovali, trenirali, a posle celu noć u diskoteku. I zaradilo se nije da nije - kaže Neša poimenice nabrojavši Srbe iz Pariza, momke, koji po njemu vrede. Tu su Miki Cipranić iz Nikšića, Duško Bokser, Vlada, Janković, Batan, Bojan, Nemanja, Saša, Toplica i mnogi drugi.

Dokumentarni film

Državna televizija sprema dokumentarni film o Miloševićevoj bokserskoj karijeri. S druge strane, uskoro će zaigrati u jednom francuskom akcionom filmu koji režira Srbin, poznat pod nadimkom Batan. Ovaj Čačanin glumi, inače, člana ruske mafije u filmu sa Žan Pol Belmondom, Alenom Delonom i Vanesi Paradi.

Životna priča koja polako zalazi u četvrtu deceniju ima svih strana. I dobrih i loših, i veselih i tužnih. Ko god poznaje Kotura zna da je takav da će se teško vezati za jedno mesto. Trenutno u Batočini ima kafić, vozi najnoviji tip "BMW" (sportski dvosed Z3), pored njega još četiri limuzine parkirane su ispred. Tu je i motor "honda cbr.r 900". Kada nam je rekao da se sprema za "ultimating fajting" ili takozvanu borbu u kavezu koja se organizuje u oktobru mesecu u jednom evropskom gradu pitali smo ga "Zašto se ne smiri?".

Odgovorio je da ne može. I danas boksuje, reprezentativac je Jugoslavije, član kik-boksa "Palmini tigrovi", ima balkansku titulu u jednoj od kategorija. Želja mu je da osvoji i evropski pojas u profi kik-boksu. Ali opasnost obožava. Kada smo se upoznali devedesetih godina vozio je motor na jednom točku pri brzini od preko 120 kilometara na sat. Na našu nesreću bili smo suvozač. Kada smo srećno stali pitamo ga "Je li normalan?". Počeo je da objašnjava o kakvoj se lepoti i zadovoljstvu radi. Nismo uspeli da dokučimo srž tog kazivanja. Da li zbog svoje hrabrosti ili ne životni put odvešće ga i među svetski džet set. Obezbeđivao je i Žak Pol Belmonda, legendu francuskog filma koji je na njega ostavio poseban utisak.

- Veliki je to čovek. Svom ličnom telohranitelju Rodrigezu, koji je bivši višestruki prvak Evrope u profi boksu poklonio je najnoviji mercedes i zlatan sat. Kada smo ga obezbeđivali rekao mi je da on shvata šta mi radimo za njega. Da bih došao do njega pomogao mi je Mikej Cipranić, čovek koji me je mnogo zadužio u početku i koji me je video na jednom meču - priča Milošević. A Belmondo je objasnio da posebno ceni ljude koji imaju hrabrosti i Srbe. Po njemu, rekao je, hrabrost je nešto najvrednije.

Kada je sin predsednika Egipta Mugabea dolazio u Francusku, bile su preduzete opsežne mere obezbeđenja. Neša se našao u njegovoj neposrednoj blizini i u ličnom obezbeđenju. Bio je to krvav posao. Po 24 sata nisu spavali, jer se stalno nešto proveravalo, ispitivalo, iako je na obezbeđenju bilo angažovano nekoliko stotina ljudi, policajaca i telohranitelja. S Majkl Džeksonom najteže je bilo oterati fanatične obožavaoce koji nisu birali načina da se probiju do njegove hotelske sobe. Jedan tinejdžer je specijalno za ovu priliku zakupio aparatman dva sprata iznad Džeksonove hotelske sobe, iznajmio opremu za alpiniste i pokušao da se jednostavno spusti, kao niz liticu. Ali nije predvideo da uvek neko stoji na terasi.

- Vidiš čovek silazi s neba. Sad ne smeš brzo da reaguješ da ga ne uplašiš i da ne pogine, jer to bi bi skandal. A sa druge strane ne znaš ko je i šta hoće. Ja se povučem u sobu i sačekam da stane na terasu i kada je sišao odmah sam ga udario. Premro je od straha i lako smo ga izbacili - kaže Kotur.

Da bi se našao u obezbeđenju poznatih ličnosti nije potrebno samo da poznaješ taj posao i da si ime. Koga god vidite da se nalazi u okruženju Belmonda i ostalih, znajte da je u životnoj formi. Agencije koje angažuju momke svoj posao su dovele do savršenstva. Neretko se angažuju i evropski prvaci, prate svetske liste sportista. Pored elektronike to je dobitna kombinacija.

Iako je uvek bio u nekim poslovima na granici zakona nikada nije došao u ozbiljniji sukob sa policijom. Prenoćio je par puta u zatvoru. I ništa više. Kaže da je radio mozgom. Poznavao je mnoge ljude i iz našeg podzemlja, s mnogima se druži. I nikada nije došao u sukob ni sa kim. Ima svoju parohiju i drži se nje. Gledajući fotografije pored mnogih poznatih ličnosti - Minimaksa, Jove Radovanića, najpoznatijeg svetskog biznismena iz oblasti parfimerije Lankolna, aktuelnog prvaka Evrope u profi boksu, Zdravka Čolića i ostalih; prepoznajemo i pokojnog Zorana Šijana.

- Šijan mi je bio dobar prijatelj. Bio je jak kao crna zemlja - priča nam Milošević, dok se sprema da se kao prvi Srbin bori u kavezu ili ultimating fajtingu. Borbi bez pravila. Nečemu gde se ponajbolje sažima i njegov život, pun nepredvidljivog i opasnog.

Dragan Alempijević
Kraj


vesti po rubrikama

^reportaža

16:04h "Glas" na licu mesta u Jerusalimu: Zid plača
16:41h

Kako se država ogrešila o dugogodišnjeg kriminalca

17:18h

Neša Milošević Kotur, kik-bokser, uterivač dugova i svojevremeno telohranitelj Žan Pol Belmonda (2)

17:33h

Dok traje drama u ruskoj nuklearnoj podmornici "Kursk"

   


     


FastCounter by LinkExchange