[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 18. avgust 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

17. Aug 2000 16:41 (GMT+01:00)

Kako se država ogrešila o dugogodišnjeg kriminalca

Kad policija sudi

Primer Vase Šangajca najbolje pokazuje kako se na konferencijama za štampu stvara mišljenje javnosti

Ko se još seća pokojnog Vasilja Lazića, Beograđanima, nekada mnogo poznatijeg po nadimku Vasa Šangajac, koji je početkom devedesetih godina uhapšen zbog 160 krađa i provala stanova u našem glavnom gradu. Tako teška optužba ubrzo je doživela debakl i on je osuđen na simboličnu kaznu zbog prikrivanja, ali njegovoj porodici i pored zvanično priznate nevinosti nikada nije vraćena imovina zaplenjena prilikom hapšenja.

Iza sebe je imao nekoliko godina robije, i njegovu kriminalnu prošlost njegov advokat nikada nije ni pokušao da porekne. Ali ostala je neprijatna činjenica i otvoreno pitanje zašto je on uhapšen i pred javnošću tako ocrnjen, kada se moglo pretpostaviti da će tanki dokazi i neosnovane sumnje na suđenju ionako biti pobijeni. A sve je počelo jednom od konferencija za štampu, koju organizovalo Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Danas se one često organizuju, a koliko mogu da budu produktivne i informativne, ili koliko pak štete nekome mogu da nanesu, pitali smo nekadašnjeg Vasinog branioca, advokata Tihomira Konstantinovića.

- Osnovni zadaci policije su održavanje reda i mira, otkrivanje zločina i hapšenje izvršilaca krivičnih dela. Policija međutim, u zadnje vreme prelazi okvire svojih ovlašćenja, naročito na konferencijama za štampu. One nisu uvek neophodne, a dešava se da se na njima objavi da je uhapšen neko čija se krivica tokom istražnog i krivičnog postupka ne može dokazati. To sud dovodi u vrlo nezgodnu situaciju, jer je u javnosti već stvorena slika da je osumnjičeni izvršilac krivičnog dela - kaže advokat Konstantinović.

To se upravo Vasi dogodilo. Na jednoj od nezaboravnih konferencija za štampu nazvan je "kraljem beogradskih obijača stanova", a Beograđanima je poručeno da mogu konačno da odahnu. Čim je počela sudska istraga izbile su na videlo manjkavosti policijske krivične prijave, i silne krađe koje su se pripisivale Vasi otpisane su za kratko vreme. Okružni tužilac je jedva sastavio optužnicu za devet krivičnih dela, a sud ga je oslobodio i ovih optužbi, i izrekao mu kaznu od dve i po godine zatvora. Osuđen je zato što je kupio robu "za koju je mogao znati da je ukradena"!

Zli jezici su u to vreme raširili priču kako je to bila kompromisna presuda da bi se očuvala čast tužilaštva i policije. Glavni dokaz u Vasinu korist bilo je njegovo pogoršano zdravlje i sudski veštak je na jednom od suđenja rekao da on u takvom stanju nije mogao da počini krivična dela koja su mu se stavljala na teret. Tužilac nije verovao ni veštaku ni sudu.

- Ne pamti se da je neki proces toliko obrukao organe gonjenja kao njegov. Optužen je za devet krivičnih dela od 160, a osuđen je samo za dva. Zastupnik javne tužbe bio je međutim uporan, pa je u žalbi Vrhovnom sudu napisao da Okružni sud nije pravilno ocenio Vasino zdravstveno stanje, jer on, po njegovom mišljenju, nije bio toliko bolestan u vreme izvršenja krivičnih dela. Tužilac je priložio žalbu, a ja umrlicu - seća se advokat Konstantinović.

Vasa je na žalost, u međuvremenu umro od teške bolesti - "u inat" tužiocu - kako je zabeležila štampa, ne dočekavši pravosnažnu presudu, koja je i pored loše reputacije, jedina mogla da skine ljagu sa njegovog imena. Ali to nije bio kraj Vasinog slučaja.

Prilikom hapšenja u njegovom stanu zaplenjeno je oko tri kilograma zlatnog nakita koji njegovoj porodici nikada nije vraćen. Nakit je bio smešten u sudskom depozitu, a advokat Konstantinović je nekoliko puta tražio da se vrati Vasinoj porodici. Posle nekog vremena pričalo se da je slučaj ustupljen sudskom veštaku da proceni vrednost nakita, a ispostavilo se da je prodat, tvrdi advokat Konstantinović, koji je već najavio tužbu protiv države.

- To je delom bio porodični nakit, delom kupljen u inostranstvu, kada je Vasa Šangajac radio "na privremenom radu" u Nemačkoj i Švajcarskoj. Presuda je bila najjači argument da se zlato vrati, al' ono nikada nije vraćeno - kaže advokat.

- Ovaj neslavni primer najbolje pokazuje kako se na konferencijama za štampu stvara mišljenje javnosti. Odnos policije s građanima u otkrivanju zločina mora da bude blizak i korektan da bi se otkrili počinioci krivičnih dela, koja su u poslednje vreme vrlo simptomatična. Ali na konferencijama bi trebalo davati izjave zasnovane na činjenicama i neospornim materijalnim dokazima, a ne na indicijama i ličnim ubeđenjima, jer se javnost na taj način svesno ili nesvesno dovodi u zabludu.

Možda je, kada neka negativna društvena pojava preuzme maha i pogodi većinu građana, dovoljno pronaći žrtveno jagnje i umiriti ostalo stado. Možda.

Siniša Stanimirović


vesti po rubrikama

^reportaža

16:04h "Glas" na licu mesta u Jerusalimu: Zid plača
16:41h

Kako se država ogrešila o dugogodišnjeg kriminalca

17:18h

Neša Milošević Kotur, kik-bokser, uterivač dugova i svojevremeno telohranitelj Žan Pol Belmonda (2)

17:33h

Dok traje drama u ruskoj nuklearnoj podmornici "Kursk"

   


     


FastCounter by LinkExchange