[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 18. avgust 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

17. Aug 2000 17:23 (GMT+01:00)

Sa 24. festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji

Levičari vole da se prerušavaju

U četvrtak započeo dvodnevni simpozijum o Živojinu Pavloviću "Pisati za film, pisati filmom"

VRNJAČKA BANJA - Jesen 60. godine. Jednog dana ušao je u redkaciju "Studenta" Živojin Pavlović i pitao ko je urednik kulturne rubrike. Javim se, a on se predstavio. Tako smo se zvanično upoznali. Nosio je kožni mantil, kao udbaši nakon rata.

Uvek je voleo da se oblači čudno. Rekao je: napisao sam tekst. Izvolite. I izašao. Kad sam pročitao, video sam da je pisao i o sebi. Tekst se zvao "O maskama". Bio je kratak, na dve i po stranice. Napisao je mnogo sjajnih tekstova, ali ovo je jedan od najboljih eseja. Esej, o umetnicima i prerušavanju.

Njegova teza je bila, pošto je pominjao Oskara Daviča i Bertolda Brehta, da umetnici, a pogotovo levičari, vole često da se preoblače. Oskar je voleo da nosi bokserske jakne, Breht kožne jakne, on sam nosio je udbaški kaput… Ta vrsta prerušavanja je već jedna vrsta društene i umetničke igre… Naći ću ga i ponudiću porodici da tekst negde objavi, kaže Milan Vlajčić tada urednik u "Studentu, porodični prijatelj i jedan od najboljih poznavalac književnog i filmskog opusa Živojina Pavlovića o čijem delu je na Festivalu scenarija u Vrnjačkoj Banji, organizovan dvodnevni simpozijum pod nazivom "Pisati za film, pisati filmom".

Prvog dana simpozijuma akcenat je bio na nešto intimnijoj dimenziji odnosa izlagača prema Pavloviću, kao profesoru, ocu, kolegi… U tom tonu referat o "Ranim radovima" potpisao je Branislav Milojević, Srđan Vučinić je govorio o "voajerskom u poetici Živojina Pavlovića", Milan Lazić o susretima sa Pavlovićem na Festivlu "Alpe adria" u Trstu, dok je Srđan Koljević apsolvirao ključna pravila zanata koja je pokupio od svog profesora scenarija.

Dramaturg Vuk Pavlović koji je studirao na FDU u Beogradu kod oca Živojina Pavlovića, bio je drugi asistent režije na njegovom zadnjeg filmu "Država mrtvih", našta je neobično ponosan. Rad na ovom filmu smatra svojim najlepšim i najtužnijim iskustvom. Vuk Pavlović koji je govorio o očevom uticaju na njegovo bavljenje filmom, rekao je da su za "Državu mrtvih" koju upravo završava Dinko Tucaković (premijera na Festivalu u Veneciji) zainteresovane televizijske kuće iz Italije i Nemačke.

Glavni glumci novokomponovane komedije "Tajna porodičnog blaga" Predrag Smiljković (Špic) i Bogoljub Mitić (Đoša), poklonili su se posle projekcije filma (glavni program) publici koja ih je dočekala frentičnim aplauzom. Na festivalu je predstavljena i knjiga dr Dragana Milinkovića, "Roman o Ju - filmu od 1945. do 1990" u izdanju Instituta za film.

V. Milivojević


vesti po rubrikama

^kultura

16:16h Sve češće proterivanje slobodnih prodavaca knjiga s beogradskih ulica

16:38h

Dženifer Lopez i Salma Hajek igraju poznatu slikarku

17:23h Sa 24. festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji
17:42h S digitalnim zvukom i 11 minuta duži novi "Isterivač đavola"
18:07h Sombor: Dvodnevna likovna kolonija "Elan"
18:19h Tina Tarner u penziji
   


     


FastCounter by LinkExchange