[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 18. avgust 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

17. Aug 2000 19:24 (GMT+01:00)

Dvadesetak vojnika i dvojica generala provalili u prostorije štamparije "Novi dani"

Vezali direktora, odneli mašinu

Po isteku ugovora o zakupu, direktor štamparije , inače visoki funkcioner JUL, odbio da vrati privremeno ustupljenu mašinu

Dvadeset pripadnika Vojske Jugoslavije, pod komandom general-pukovnika Miodraga Simića i general-potpukovnika Đorđa Ćurčina, sa patrolom MUP-a Srbije, posle više upozorenja, provalilo je prošlog ponedeljka ulazna vrata grafičkog preduzeća "Novi dani" i odneli mašinu za savijanje tabaka koju je pre godinu dana Vojni geografski institut (VGI) ustupio na korišćenje ovom preduzeću. Zbog suprotstavljanja toj operaciji direktor štamparije Igor Ristić, inače jedan od osnivača i bivši potpredsednik JUL-a, onemogućen je vezivanjem lisicama.

O ovom događaju pišemo sa zakašnjenjem jer smo želeli da pribavimo sve činjenice, a postupak dobijanja informacija od VJ podrazumeva određenu proceduru. U svakom slučaju, ovaj događaj ima predistoriju:

- Za vreme NATO agresije u našu štampariju VJ privremeno je uselila svoju mašinu "savijačicu". Po okončanju agresije tražili smo da nam je ustupe na korišćenje, što je i učinjeno i o čemu postoji ugovor. Pošto je ugovor istekao 21. jula ove godine, zatražio sam produženje roka jer nam je mašina bila potrebna zbog već ugovorenih poslova. Očekivali smo da će nam VJ, zarad našeg gostoprimstva u vreme bombardovanja, izaći u susret, a umesto toga, jer nismo hteli da im otvorimo, razvalili su vrata i odneli mašinu - prepričava događaj Igor Ristić i dodaje da je želeo da se spor, po ugovoru, reši sudskim putem.

- Nisam nameravao da zadržim mašinu jer znam da pripada Vojsci, ali je ugovor predviđao da se svi eventualni sporovi rešavaju dogovorom ili pred nadležnim sudom. Ovo samo pokazuje nečiju samovolju i nepoštovanje zakona ove zemlje - smatra Ristić.

Služba za informisanje VJ ponudila je "Glasu" na uvid prepiske, ugovore i zabeleške, koje su pratile ovaj incident. Ugovor o ustupanju mašine na godinu dana sklopljen je između VGI i štamparije "Novi dani" 21. jula 1999. godine. Pet dana po isteku ugovora VJ pokušava da povrati mašinu, ali im je ulazak u štampariju zabranjen po nalogu direktora. Zatim slede dva zahteva VJ o povraćaju mašine upućena Ristiću, koji im odgovara da "savijačicu" ne može vratiti jer mu je potrebna zbog ugovorenih poslova i predlaže da se ceo slučaj prepusti nadležnom sudu.

Iz službe Generalštaba VJ 3. avgusta stiže zahtev da se mašina vrati do 7. avgusta do 12 sati, uz obaveštenje da će biti prinuđeni da je vrate nasilnim putem. Sutradan stiže i Ristićev odgovor u kome se između ostalog kaže da se "pravni sistem zasniva na volji naroda, a kako je VJ narodna, imovina VJ je narodna imovina" i ponavlja da im zbog ugovorenih poslova mašinu ne može vratiti. Na upozorenje da će mašina biti nasilno preuzeta, Ristić odgovara da će o svemu obavestiti medije, a da će radnici štamparije telima braniti mašinu.

Samo dva sata i petnaest minuta posle isteka predviđenog roka, brzom i efikasnom akcijom, VJ je povratila mašinu. U zapisniku koji je tada sačinjen stoji da su prilikom intervencije stradala tri prozorska okna.

L. Mijić
S. Marjanović


vesti po rubrikama

^hronika

18:09h Holanđani poriču pokušaj likvidacije predsednika SRJ
18:21h

Kragujevac: U sudaru autobusa i automobila, poginuo suvozač

18:46h Niš: Majka bacila dete u klozet
19:13h Carinici otkrili 7,6 kilograma heroina na graničnom prelazu Gradina

19:24h

Vojnici i dvojica generala provalili u štampariju "Novi dani"

     


     


FastCounter by LinkExchange