[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 18. avgust 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

17. Aug 2000 18:09 (GMT+01:00)

Advokati osumnjičenih za pripremanje ubistva predsednika SRJ tvrde

Holanđani poriču pokušaj likvidacije

Četvrtookrivljeni Van Irzel izjavio da je prilikom hapšenja tučen u MUP-u

BEOGRAD - Branioci četvorice uhapšenih Holanđana koji su uhapšeni pod optužbom da su pripremali atentat na predsednika SRJ, Slobodana Miloševića, demantovali su u četvrtak pisanje štampe da su njihovi klijenti priznali izvršenje dela koja im se stavljaju na teret.

Advokati su izjavili da su njihovi klijenti izričito porekli optužbe pred istražnim sudijom kada su ispitani bez prisustva svojih branilaca.

Sakupljali članke

Na tvrdnje advokata da su optuženi porekli krivična dela, izvor "Glasa" iz Palate pravde ostao je uporan u svom stavu da su Holanđani priznali pripremanje likvidacije predsednika SRJ. Ovaj izvor tvrdi da su Holanđani pred istražnim sudijom ispričali i da su dve godine skupljali članke iz holandske štampe o Slobodanu Miloševiću i stanju u Jugoslaviji.

- Neistiniti su navodi da su Holanđani uglavnom priznali krivična dela. Jedino je tačno da su izjavili kako su čuli da je raspisana nagrada za informacije koje ih mogu dovesti do Slobodana Miloševića, ali da nisu precizno znali visinu te nagrade. Otprilike su rekli sumu, ali to nije krivično delo jer takvo nešto zna i više miliona ljudi u Evropi. Dezinformacija je i da su kod njih prilikom hapšenja pronađene žice za davljenje - kaže branilac provooptuženog Godfrida Johanesa Antoniusa de Rija, advokat Ivan Janković.

On tvrdi da su te žice služile optuženima za kampovanje i da su one služile za sečenje drveta, a da su kamere i fotoaparate koji su kod njih pronađeni nosili sa sobom kao turisti.

- Vojničke NATO uniforme u koje su Holanđani bili obučeni mogu se kupiti na bilo kom mestu u zapadnoj Evropi, pošto je u tim zemljama to trenutno hit među mladima, a i zbog toga što ih vojska u velikoj meri rashoduje. Osim žica kod njih je pronađeno i 16 pari plastičnih lisica i knjiga "Klub ljubitelja doge", što objašnjava zašto su poveli sa sobom i psa rase "doga" - napominje Janković.

Branilac drugooptuženog Jana Sandersa Cancera Zajtsena, advokat Zoran Jovanović rekao je da su branioci u četvrtak posetili uhapšene u Okružnom zatvoru i da se njegov klijent oseća dobro.

Branilac trećeokrivljenog Bastijana van Šajka, advokat Toma Fila, rekao je da je razlog žurbe tokom ispitivanja okrivljenih bila konzularna poseta uhapšenima iz holandske ambasade, i da su oni zato ispitani bez prisustva branilaca. Fila je dodao da je istražni sudija Stevica Čukić objasnio okrivljenima da mogu dati izjave bez advokata i da su oni pristali da to učine. On je rekao da je četvrtookrivljeni Johan Kornelijus van Irzel zvani Džermi, koga brani advokat Vladimir Petrović, izjavio u istrazi da je prilikom hapšenja tučen u MUP-u.

Istraga protiv optuženih se nastavlja, a prema rečima advokata trebalo bi da bude okončana sredinom septembra.

D. Ćuruvija


vesti po rubrikama

^hronika

18:09h Holanđani poriču pokušaj likvidacije predsednika SRJ
18:21h

Kragujevac: U sudaru autobusa i automobila, poginuo suvozač

18:46h Niš: Majka bacila dete u klozet
19:13h Carinici otkrili 7,6 kilograma heroina na graničnom prelazu Gradina

19:24h

Vojnici i dvojica generala provalili u štampariju "Novi dani"

     


     


FastCounter by LinkExchange