[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 18. avgust 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

17. Aug 2000 18:13 (GMT+01:00)

Podmlađivanje organizma

Veličanstveno u malim stvarima

Propolisove masti odlične su za rane koje teško zarastaju, kao i za čitav niz kožnih oboljenja: opadanja kose u vidu pečata (alopecija), upala kože, nastalih spoljnim nadražajem, gljivičnih oboljenja kože i vlasišta, piodermija, ekcema, seboreja, gljivičnih oboljenja kože i noktiju

Unutrašnja upotreba propolisa je takođe čista. U Bugarskoj, gde, kao i u Rusiji, postoji tradicionalno čvrsta veza između oficijelne i narodne medicine, propolisom se uspešno leči kolit u hroničnom obliku, kao i hipertonija. Propolis se daje i obolelima od čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, i to njegov 20-procentni ekstrakt.

Uzima se 15 kapi jednom dnevno u čaši toplog mleka ili vode 1,5-2 sata pre jela, tokom 20 dana. Pauza je 10-12 dana, a onda se kura može ponoviti. Osnovni preduslov je naravno, dijeta, što znači da treba jesti bareno voće i povrće, bez začina, žitarica i --ako prijaju - mlečne proizvode. Pušenje i alkohol su kontraindikativni.

Propolisove masti su odlične za rane koje teško zarastaju, kao i za čitav niz kožnih oboljenja: opadanja kose u vidu pečata (alopecija), upala kože, nastalih spoljnim nadražajem, gljivičnih oboljenja kože i vlasišta, piodermija, ekcema, seboreja, epidermofitije (gljivičnih oboljenja kože i noktiju)…

Obolelim od sinusa ne treba dokazivati koliko neprijatnosti nosi sobom ova bolest. U ruskim bolnicama, posle punktiranja, vrši se ispiranje sinusa fiziološkim rastvorom a potom vodenim ekstraktom propolisa. Takođe, sve češća je primena ovog malog čuda prirode i u stomatologiji, posebno kod paradentoze. U čašu prokuvane vode, koja je ohlađena do sobne temperature, dodaje se 20 kapi 15-20 odsto propolisne alkoholature i dobija se sredstvo za ispiranje. Usta se ispiraju dva puta na dan, a lečenje traje, u zavisnosti od težine slučaja 1-2 meseca.

Sve navedeno govori samo za sebe, svrstavajući propolis među vrhunske eliksire svih vremena. Daleko od toga da smo iscrpli sve njegove funkcije - recimo, on je osvedočeni pomoćnik u ženskim bolestima. Prema tome, u kući treba imati bočicu sa ovom mrkom tečnošću i navići se da je koristimo kad ustreba.

Priču o propolisu završićemo opisujući jedno od njegovih možda najspektakularnijih svojstava: on stimuliše stvaranje virusa neutrališućih antitela i aktivira funkcije mnogih zaštitnih mehanizama u našem telu. Drugim rečima, kada u organizam dospevaju različiti mikroorganizmi i njihovi toksini, propolis aktivno "radi" na tome da stvori odgovarajuća antitela! Reći za propolis da je čudesan, nije nikakvo preterivanje. On je dar prirode, a priroda je, ponovimo još jednom Geteovu misao, najveličanstvenija u najmanjim stvarima.

Vera Horvat

 

Alergije

Propolis kao sredstvo za inhalaciju ne sme se upotrebiti kod sklonosti ka spazmima koronarnih sudova, u postinfarktnom periodu, kod krvarenja, izliva krvi u mozak, bubrežne insificijencije. Lečenje propolisom treba prekinuti ako se javi bilo koji oblik alerlgije na njega. Po pravilu, alergija se javlja kod osoba koje su alergične na ujed pčele, ili koje već pate od nekog alergijskog oboljenja, na primer, od astme, ekcema, koprivnjača i slično.
Moguće alergijske reakcije su različite - od anafilaktičkog šoka koji je reakcija celog organizma, nastupa gušenje, alergijske kijavice do konjuktivita.

Napominjemo da su ovakve pojave izuzetno retke, i da je propolis, kao i svi drugi prirodni "proizvodi" kompatibilan s čovekovim organizmom.

 


vesti po rubrikama

^feljton

18:02h

Opus dei: Novi krstaški pohod Vatikana (4)

18:13h Podmlađivanje organizma: Veličanstveno u malim stvarima
   


     


FastCounter by LinkExchange