[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 18. avgust 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

17. Aug 2000 18:55 (GMT+01:00)

Avansna prodaja struje za domaćinstva od 21. do 31. avgusta

Šansa samo za redovne platiše

Oko 300 miliona dinara namenjeno za likvidnost i remont. Potrošač može da kupi najmanje 100, a najviše 1.500 kilovat sati mesečno i troši od 1. oktobra do 31. marta

BEOGRAD - Elektroprivreda Srbije će prodavati avansno struju domaćinstvima od 21. do 31. avgusta za period od 1. oktobra do 31. marta.

Potrošači mogu kupiti najmanje 600 (mesečno 100), a najviše 9.000 (mesečno 1.500) kilovat sati u periodu od šest meseci. Prilikom avansne uplate električne energije, potrošač plaća za šest meseci i sve ostale obaveze koje se uobičajeno izmiruju, zajedno sa iznosom za potrošenu energiju. Avans se mora uplatiti odjednom u kešu.

EPS je odlučio da avansno prodaje struju da bi prikupio novac za prevazilaženje tekuće nelikvidnosti i za blagovremeno obavljanje remonta elektroenergetskih i rudarskih objekata i pripremio za zimu. Elektroprivreda očekuje da na ovaj način proda oko 500 miliona kilovat sati i prikupi oko 300 miliona dinara jer je prethodnih godina oko 83.000 domaćinstava praktikovalo ovakav način kupovine električne energije.

Struja se avansno ne može kupiti za obveznice dobijene po osnovu dečijih i materinskih dodataka jer, prema rečima Slobodana Dugalića, pomoćnika generalnog direktora, takva odluka nije doneta, a ako se to u međuvremenu desi, tim vrednosnim papirom će se, verovatno, moći platiti tekuća potrošnja.

Pravila za potrošnju avansno kupljene struje nisu se promenila u odnosu na ona koja su važila prethodne godine. Ukoliko domaćinstvo potroši manju mesečnu kvotu od uplaćene, višak se prenosi u sledeći mesec sve do marta sledeće godine, s tim što je maksimalna mesečna potrošnja ograničena na 1.500 kilovat sati. Ako se kupljena struja ne potroši do marta, moguće je potrošiti je i u aprilu, a ako se do kraja tog meseca ne potroši, višak će se obračunati po tada važećim cenama i računati jedino kao pretplata jer se novac ne može vratiti. Struja potrošena preko dozvoljene kvote mora se platiti po važećim cenama u toku potrošnje.

Struju avansno mogu kupiti samo potrošači koji redovno izmiruju svoja dugovanja, a ako su ih objektivne okolnosti u tome sprečile, mogu se sporazumeti sa EPS o dinamici namirenja duga i avansnoj kupovini električne energije.

S. Jovičić


vesti po rubrikama

^ekonomija

18:39h

Utrostručena cena gasa za većinu nedostižna

18:55h Avansna prodaja struje za domaćinstva od 21. do 31. avgusta
19:04h

Čačanska privreda u plusu posle više godina lošeg poslovanja

   


     


FastCounter by LinkExchange