[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 18. avgust 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

17. Aug 2000 18:39 (GMT+01:00)

Udruženje za distribuciju prirodnog gasa Vojvodine

Utrostručena cena gasa za većinu nedostižna

Nije tačno da smo podigli cenu koristeći monopolski položaj, kažu u Udruženju, a osim toga, nju formira Vlada

NOVI SAD - Stručno udruženje za distribuciju prirodnog gasa Vojvodine, koje okuplja 35 distributera u Pokrajini, demantovalo je tvrdnje predstavnika Vlade Srbije da je obezbeđen gas za široku potrošnju i odbacilo optužbe da su distributeri gasa, navodno koristeći svoj monopolski položaj, neopravdano podigli cene.

Kako je istaknuto na sednici Upravnog odbora Udruženja distributera, gasa nema još od juna i ne zna se kada će ga biti, a cenu gasa formira sama Vlada, bez bilo kakvog uticaja distributera. Istina, poslednjom naredbom Ministarstva energetike, distributivna marža je ograničena na 15 odsto ali je istovremeno povećan porez, čime je cena gasa, uz junsko povećanje od 263,7 odsto, sada dostigla 6,74 dinara po kubnom metru, što je gotovo tri puta više nego pre.

To je cena koju, prema procenama Udruženja, većina od ukupno 150.000 vojvođanskih domaćinstava priključenih na gasovod sigurno neće moći da plaća, jer će njihova mesečna obaveza biti u proseku oko 4.000 dinara. Time cena gasa postaje prvorazredno socijalno pitanje, koje se sada prebacuje na distributere, umesto da ga rešavaju nadležna ministarstva.

Pored toga, distribuciju gasa prate i drugi brojni problemi, pa je sa proširene sednice Upravnog odbora zahtevano od Vlade da odmah započne razgovore o uslovima isporuke gasa, kako bi se to klupko rasplelo pre zime.

U protivnom, ukoliko Vlada istraje u odbijanju bilo kakvih razgovora, najavljeno je da distributeri u Vojvodini neće potpisati ponuđene ugovore o isporuci gasa, te da će svoje interese braniti i sudskom tužbom. Udruženje je stavilo ukupno 15 primedbi na ponuđeni tekst Ugovora, koje se pre svega odnose na uslove plaćanja. Za distributere je neprihvatljiva obaveza da unapred priznaju sve kursne razlike, da plaćaju kamate na kašnjenja u isplati dobavljaču u uslovima kada od potrošača ne mogu da naplate svoja potraživanja i da uplaćuju avans bez garantovane cene, a da istovremeno dobavljača - "NIS Gas", uopšte ne garantuje da će isporučiti gas.

- Obrazloženje da se ovakvim ugovorima i cenama disciplinuju dužnici u oblasti široke potrošnje, a to su domaćinstva, nikako se ne može prihvatiti. Prema našim podacima, "NIS" je stranim kompanijama za gas dužan preko 300 miliona dolara, a od tog iznosa na dugovanja domaćinstava otpada možda svega milion. Uostalom, u ukupnoj potrošnji gasa u jeku grejne sezone, na domaćinstva otpada jedva 15 odsto, dok je to učešće izvan sezone možda manje i od jednog procenta, što znači da nikako neplaćanje domaćinstava ne može biti razlog za tolika dugovanja Rusima", kaže predsednik Skupštine Udruženja distributera gasa u Vojvodini prof. dr Đorđe Bašić.

R. K.


vesti po rubrikama

^ekonomija

18:39h

Utrostručena cena gasa za većinu nedostižna

18:55h Avansna prodaja struje za domaćinstva od 21. do 31. avgusta
19:04h

Čačanska privreda u plusu posle više godina lošeg poslovanja

   


     


FastCounter by LinkExchange