[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 9. avgust 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

08. Aug 2000 18:46 (GMT+01:00)

Poslednja ispovest princa Tomislava

Tajna čuvana pola veka

U vreme kad je Titov režim bio na vrhuncu svog uspona, tajnim dogovorom cetinjskog muzeja i crnogorske eparhije bile su predate manastiru na Cetinju neke neimenovane "crkvene stvari" koje nisu bile interesantne za muzej

Dok su se po Evropi prepredale razne priče gde se nalazi ruka Svetog Jovana ova relikvija je sve vreme bila u zemlji.

Po završetku Drugog svetskog rata, jedan od kaluđera iz Ostroga ispričao je novim komunističkim vlastima šta se nalazi u manastiru. U najstrožoj tajnosti kovčežić s rukom je prebačen u Cetinjski muzej. Tek 1968. godine jedan od policajaca koji je učestvovao u toj akciji, nošen grižom savesti, obavestio je igumana Marka, starešinu manastira, o tome gde se nalazi svetinja.

U to vreme Titov režim je bio na vrhuncu svog uspona te o vraćanju relikvije crkvi nije bilo ni govora. Međutim, tajnim dogovorom muzeja i crnogorske eparhije bile su predate manastiru na Cetinju neke neimenovane "crkvene stvari" koje nisu bile interesantne za muzej.

Šta se krilo pod nazivom "crkvene stvari" saznalo se
24. oktobra 1994. godine, na Arhijerejskom saboru srpske patrijaršije.

Bitka za povratak ove relikvije neslućene vrednosti našoj porodici još nije završena. Crkveni velikodostojnici Rusije ostavili su ruku svetog Jovana na čuvanje mom pokojnom ocu. On je pripadao Društvu svetog Jovana Krstitelja. Tom društvu pripadam i ja, i razumljivo je što je ruci sada mesto na Oplencu. Bio bih najsrećniji čovek ako bih doživeo da je jednog dana vidim u crkvi Svetog Đorđa, zadužbini mog dede kralja Petra Oslobodioca. Kada bi ruka koja je krstila Isusa Hrista bila vraćena nama, možda bi tada prestalo to nekakvo "prokletstvo" koje od marseljskog atentata prati moju porodicu.

Za propast ruskog carstva vezana je i sudbina rođene tetke kraljevića Tomislava Jelene koja je bila žena velikog ruskog kneza Ivana Konstantinoviča Romanova.

- Muž moje tetke Jelene, koju smo iz milošte zvali Jaba, bio je blizak carev rođak i nastradao je kada su boljševici likvidirali porodicu Romanov. Tetka je uspela da se sa decom spase i izbegne iz Rusije.

Postoji jedna priča koja je bila prisutna kod nas kući oko tog Jabinog povratka u Beograd. Navodno, kada je Trocki proteran iz Rusije početkom ovog veka, kada je moj deda već bio na prestolu, ni jedna evropska zemlja nije htela da ga primi osim Srbije. On je tada u Beogradu boravio nekoliko meseci, obično je dane provodio u Radničkom domu na Slaviji. Kad je izbila oktobarska revolucija on je u znak zahvalnosti kralju Petru Karađorđeviću pomilovao njegovu ćerku i nju i njenu decu dopratio do Mađarske granice.

Takođe, govorilo se da je tetka Jelena imala dnevnik o tim danima u vreme revolucije ali on nikada nije pronađen. A to je velika šteta jer bi ti zapisi mnogo pomogli da se utvrdi prava istina kako je stradala carska porodica Romanov.

Na pitanje kakva je bila dalja sudbina njegove tetke Jelene kada se vratila u zemlju kraljević Tomislav je odgovorio:

Tetka Jaba po povratku iz Rusije zadržala se par godina u Beogradu a onda je krenula u razna putešestvija po Evropi. Ja sam je sreo dosta kasno. Bio sam već zreo dečak kada sam je prvi put video. Bila je izuzetno lepa i šarmantna žena.

Kada sam odrastao postao sam dosta blizak s njenim sinom Vrsvoldom. Bili smo dosta slični i imali smo iste stavove povodom mnogih događaja i pitanja.

Tetka Jelena se pri kraju života potpuno otuđila od nas. Dugo nismo znali ni gde živi. Uspeo sam nekako da saznam gde je ali ona nije dozvoljavala nikakav kontakt. Živela je u siromaštvu i njen ponos nije joj dozvoljavao da je vidimo u bedi.

Nastaviće se

Knjiga " Poslednja ispovest kraljevića Tomislava", po ceni od 150 dinara, može se naručiti preko telefona
011/ 3235-311 i 011/764-836.
Izdavač je IKP"Nikola Pašić".


vesti po rubrikama

^feljton

18:46h

Poslednja ispovest princa Tomislava Karađorđevića (23)

20:15h

PODMLAĐIVANJE ORGANIZMA (6)

     


     


FastCounter by LinkExchange