Pica od plavog patlidžana
Za šest osoba je potrebno: 500 gr testa za picu, 2 plava
patlidžana, 4 velike glavice crnog luka, 3 paradajza, 1 crvena
paprika, četvrtina kafene kašičice timijana, 2 supene kašike maslinovog
ulja, 2 kapi ljutog kečapa, so, biber.
Priprema: očistite crni luk, iseckajte ga i stavite u tiganj.
Dodajte dve supene kašike maslinovog ulja, pospite timijanom,
posolite i pobiberite. Propržite ga na tihoj vatri oko 30 minuta
i pustite da se ohladi. Izrežite plavi patlidžan po dužini. Zagrejte
rernu na 210 stepeni, podmažite pleh.
l Razvucite testo za picu u obliku pleha, preko testa rasporedite
dinstani crni luk i šnite plavog patlidžana i poprskajte maslinovim
uljem. Posolite i pobiberite, stavite u rernu i pecite 20 minuta.
l U međuvremenu vrelom vodom poparite paradajz, oljuštite
ga, očistite od semenki a zatim izrežite na kockice. Papriku ispecite,
očistite i iseckajte na kockice. Dodajte ostatak maslinovog ulja
i 2 kapi tabaska. Posolite, pobiberite i lagano promešajte.
l Neposredno pre služenja pečenu picu prelijte sosom od
paradajza i paprike.
Hladna piletina
Za 6 osoba je potrebno: pile podeljeno na 8 delova, 2
glavice crnog luka, 2 kuvana limuna, 3 komadića korijandra, 2
supene kašike maslinovog ulja, 1 kockica za supu, 1 štapić cimeta,
prstohvat šafrana, so i biber.
Priprema: dan ranije očistite i izrendajte crni luk. Piletinu
najpre propržite u tiganju sa dve kašike maslinovog ulja dok ne
porumeni sa svih strana. Zatim je sklonite sa vatre i ocedite
masnoću. Stavite proprženu piletinu u lonac, dodajte kockicu za
supu, štapić cimeta i šafran. Prelijte sa pola litra vode. Posolite,
pobiberite i kuvajte na tihoj vatri oko sat vremena.
l Odvojite koru limuna od srži i narežite je na tanke
šnite. Dodajte ih u lonac sa piletinom i kuvajte još 15 minuta.
Kada se prohladi, izvadite štapić cimeta i piletinu. Preostalu
supu kuvajte dok ne ispari do pola.
l Odvojite kožu i kosti piletine a onda iskidajte meso.
U keramičku posudu stavite red mesa, zatim nekoliko kora od limuna
pa prelijte sa malo supe, zatim opet red mesa i limuna...
l Na kraju činiju prekrijte folijom i stavite u frižider
da odstoji do narednog dana. Služiti hladno.
Ražnjići od piletine
Za 4 osobe je potrebno: 4 parčeta belog pilećeg mesa,
2 tikvice, 1 glavica crnog luka, 1 narandža, 16 lovorovih listića,
so i biber.
Za marinadu: 1 narandža, 1 limun, 10 cl maslinovog ulja,
1 zeleni limun, začin.
Priprema: 2 sata pre pečenja isecite pileće meso na kockice
za ražnjiće. Stavite kockice mesa u činiju, pospite ih maslinovim
uljem i sokom od narandže i limuna. Rasporedite limun, dodajte
začin i ostavite meso da odstoji u frižideru 2 sata. Promešajte
piletinu 2 do 3 puta.
l U međuvremenu operite i osušite tikvice i izrežite ih
na kolutiće. Očistite crni luk i isecite na četvrtine.
l Napravite ražnjiće kombinujući meso, tikvice, kriške
narandže, lovorove listiće i crni luk. Premažite ražnjić sokom
od marinade i ispecite ga. Na kraju posolite i pobiberite. Poslužite
ražnjiće dok su još vrući.
J.J.
Breskve u karamel sosu
Za 4 osobe je potrebno: 1/2 l sladoleda od kajsija ili
vanile, 4 lepe, ali tvrđe breskve, 1/2 limuna, 3 kašike livadskog
meda (najbolje od lavande), 20 g butera.
Priprema: zagrejte rernu na 180 C stepeni. Breskve operite
i stavite ih 30 sekundi u vrelu vodu, a zatim ih oljuštite, prepolovite
i izvadite košticu.
l U posebnu posudu stavite breskve zajedno sa medom, buterom,
10 cl vode i 2 kašičice soka od limuna. Stavite ih na vatru i
kada ova masa provri, smanjite vatru i ostavite na ringli 15 minuta
da se napravi karamel.
l Karamelisane breskve služite mlake, a preko njih stavite
sladoled. Savet: Umesto bresaka možete koristiti i nektarine.
J. M.