[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 5. avgust 2000. - Nedelja, 6. avgust 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


04. Aug 2000 17:40 (GMT+01:00)

Nedeljni ručak

Pica od plavog patlidžana

Za šest osoba je potrebno: 500 gr testa za picu, 2 plava patlidžana, 4 velike glavice crnog luka, 3 paradajza, 1 crvena paprika, četvrtina kafene kašičice timijana, 2 supene kašike maslinovog ulja, 2 kapi ljutog kečapa, so, biber.
Priprema: očistite crni luk, iseckajte ga i stavite u tiganj. Dodajte dve supene kašike maslinovog ulja, pospite timijanom, posolite i pobiberite. Propržite ga na tihoj vatri oko 30 minuta i pustite da se ohladi. Izrežite plavi patlidžan po dužini. Zagrejte rernu na 210 stepeni, podmažite pleh.
l Razvucite testo za picu u obliku pleha, preko testa rasporedite dinstani crni luk i šnite plavog patlidžana i poprskajte maslinovim uljem. Posolite i pobiberite, stavite u rernu i pecite 20 minuta.
l U međuvremenu vrelom vodom poparite paradajz, oljuštite ga, očistite od semenki a zatim izrežite na kockice. Papriku ispecite, očistite i iseckajte na kockice. Dodajte ostatak maslinovog ulja i 2 kapi tabaska. Posolite, pobiberite i lagano promešajte.
l Neposredno pre služenja pečenu picu prelijte sosom od paradajza i paprike.

Hladna piletina

Za 6 osoba je potrebno: pile podeljeno na 8 delova, 2 glavice crnog luka, 2 kuvana limuna, 3 komadića korijandra, 2 supene kašike maslinovog ulja, 1 kockica za supu, 1 štapić cimeta, prstohvat šafrana, so i biber.
Priprema: dan ranije očistite i izrendajte crni luk. Piletinu najpre propržite u tiganju sa dve kašike maslinovog ulja dok ne porumeni sa svih strana. Zatim je sklonite sa vatre i ocedite masnoću. Stavite proprženu piletinu u lonac, dodajte kockicu za supu, štapić cimeta i šafran. Prelijte sa pola litra vode. Posolite, pobiberite i kuvajte na tihoj vatri oko sat vremena.
l Odvojite koru limuna od srži i narežite je na tanke šnite. Dodajte ih u lonac sa piletinom i kuvajte još 15 minuta. Kada se prohladi, izvadite štapić cimeta i piletinu. Preostalu supu kuvajte dok ne ispari do pola.
l Odvojite kožu i kosti piletine a onda iskidajte meso. U keramičku posudu stavite red mesa, zatim nekoliko kora od limuna pa prelijte sa malo supe, zatim opet red mesa i limuna...
l Na kraju činiju prekrijte folijom i stavite u frižider da odstoji do narednog dana. Služiti hladno.

Ražnjići od piletine

Za 4 osobe je potrebno: 4 parčeta belog pilećeg mesa, 2 tikvice, 1 glavica crnog luka, 1 narandža, 16 lovorovih listića, so i biber.
Za marinadu: 1 narandža, 1 limun, 10 cl maslinovog ulja, 1 zeleni limun, začin.
Priprema: 2 sata pre pečenja isecite pileće meso na kockice za ražnjiće. Stavite kockice mesa u činiju, pospite ih maslinovim uljem i sokom od narandže i limuna. Rasporedite limun, dodajte začin i ostavite meso da odstoji u frižideru 2 sata. Promešajte piletinu 2 do 3 puta.
l U međuvremenu operite i osušite tikvice i izrežite ih na kolutiće. Očistite crni luk i isecite na četvrtine.
l Napravite ražnjiće kombinujući meso, tikvice, kriške narandže, lovorove listiće i crni luk. Premažite ražnjić sokom od marinade i ispecite ga. Na kraju posolite i pobiberite. Poslužite ražnjiće dok su još vrući.

J.J.

Breskve u karamel sosu

Za 4 osobe je potrebno: 1/2 l sladoleda od kajsija ili vanile, 4 lepe, ali tvrđe breskve, 1/2 limuna, 3 kašike livadskog meda (najbolje od lavande), 20 g butera.
Priprema: zagrejte rernu na 180 C stepeni. Breskve operite i stavite ih 30 sekundi u vrelu vodu, a zatim ih oljuštite, prepolovite i izvadite košticu.
l U posebnu posudu stavite breskve zajedno sa medom, buterom, 10 cl vode i 2 kašičice soka od limuna. Stavite ih na vatru i kada ova masa provri, smanjite vatru i ostavite na ringli 15 minuta da se napravi karamel.
l Karamelisane breskve služite mlake, a preko njih stavite sladoled. Savet: Umesto bresaka možete koristiti i nektarine.

J. M.


vesti po rubrikama

^slobodno vreme

17:40h

Nedeljni ručak

17:50h

Psihotest: Ko komanduje u Vašoj kući? Čija je reč presudna u malim i velikim odlukama?

19:30h

Horoskop za subotu i nedelju

00:20h

"Vrela" zabava u Siti radio kafeu na Adi Ciganliji

 



     


FastCounter by LinkExchange