[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 5. avgust 2000. - Nedelja, 6. avgust 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

04. Aug 2000 16:08 (GMT+01:00)

Buš prihvatio predsedničku nominaciju Republikanske stranke

Novi početak za Ameriku

Dajte mi mandat i ja ću ga iskoristiti, poručio guverner Teksasa

FILADELFIJA - Guverner Teksasa Džordž V. Buš započeo je u petak završnu etapu svog marša na Belu kuću nakon što je preksinoć na Nacionalnoj konvenciji Republikanske stranke i formalno prihvatio nominaciju za predsedničkog kandidata na novembarskim izborima.

Buš je juče posle molitvenog doručka u Filadelfiji otputovao za Pitsburg, odakle će krenuti u trodnevni obilazak važnih država u centralnom delu SAD - Ohaja, Mičigena i Ilinoisa.

U najvažnijem trenutku svoje relativno kratke političke karijere, sin bivšeg predsednika SAD Džordža Buša je u četvrtak uveče održao govor koji je bio mešavina visoke retorike i sarkastičnih opaski na račun predsednika Bila Klintona i potpredsednika Ala Gora, njegovog rivala u predsedničkoj trci.

"Mogućnosti su nam prevelike, a životi prekratki da bismo proćerdali ovaj trenutak. Zato se večeras zavetujmo našoj naciji da ćemo iskoristiti ovaj obećavajući čas za Ameriku. Iskoristićemo ova dobra vremena za velike ciljeve. Nacija je hrabra, časna i spremna za promenu", poručio je Buš mlađi na završetku četvorodnevnog skupa.

"Fraze i klišei"

Bušov govor posmatrači su ocenili uglavnom pozitivno, pri čemu su se ocene kretale u razmaku od "veličanstvenog" do "zadovoljavajućeg". Ocene iz Gorovog tabora su, naravno, bile sasvim suprotne. Gorov portparol Dag Hatavej ocenio je kako je Bušov nastup bio "tanak po sadržaju i tanak po idejama koje je ponudio srednjoj klasi. Ponudio je samo staru, izlizanu republikansku formulu napada na ličnost protivnika, ispraznih fraza i izanđalih klišea".

Izražavajući svoje uverenje kako je zemlja spremna za "novi početak", Buš je rekao kako je "jedna prosperitetna nacija spremna da ponovo pronađe svrhu svog postojanja i ujedini se oko velikih ciljeva".

Govoreći o Klintonu u tonu ispunjenom rezignacijom i razočarenjem, Buš je kazao da odlazeći predsednik personifikuje potencijal "bejbi bum" generacije, ali da je tokom osam godina u Beloj kući protraćio i svoje sposobnosti i američku moć. "Oni (demokrati) nisu predvodili. Mi hoćemo. Ovo nije vreme za pružanje treće šanse. Ovo je vreme za novi početak", kazao je on, ponavljajući ove rečenice u nekoliko navrata tokom 51-minutnog govora.

Buš je optužio demokrate da su pali na testu liderstva u četiri oblasti - vojsci, obrazovanju, socijalnim programima i moralnom vođstvu. On ipak nije previše konkretno govorio o novim rešenjima koja nudi njegova stranka, niti je predložio nove programe. Podržao je, na primer, ideju o uspostavljanju nacionalnog protivraketnog štita, ali nije precizirao kada bi to trebalo učiniti, niti koliki bi taj štit trebalo da bude.

Ponovo pledirajući za "saosećajni konzervativizam" - po kome za ovu partiju karakteristično zalaganje za tradicionalne vrednosti treba nadopuniti većom brigom za dosad zanemarivane, marginalne socijalne grupe - Buš je na kraju rekao da će to biti temelj na kojem će predvoditi naciju. "Dajte mi mandat i ja ću ga iskoristiti", poručio je on.

V. M.


vesti po rubrikama

^svet

16:08h

Buš prihvatio predsedničku nominaciju Republikanske stranke

16:12h

Kako se Buš spremao za govor na Nacionalnoj konvenciji

16:25h

Zablude politike Zapada prema iračkom lideru (4)

16:34h

Nelson Mandela odbio Arafatov poziv

16:45h

Klinton odložio izvršenje kazne osuđeniku na smrt posle izbora

16:52h

Novi režim na slovenačkoj granici od 1. septembra

17:04h

Obezbeđenje ruskog predsednika demantuje "budalaštine"

17:12h

Kako se Vesli Klark, čovek kome su nekad na raspolaganju bili mlaznjaci i helikopteri, snalazi kao običan putnik

17:25h

Premijer Račan najavio premeštaj ambasadora SAD u Zagrebu

23:45h

Francuska: Strano telo

23:55h

Kirgistan: Ubijen ataše

      


FastCounter by LinkExchange