[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 5. avgust 2000. - Nedelja, 6. avgust 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

04. Aug 2000 18:42 (GMT+01:00)

Ekstremno niske temperature pozitivno utiču na zdravlje?

Terapija na minus 110

Hladnoća koja vlada samo u svemiru navodno jača telo i duh

Da li ekstremna hladnoća pozitivno utiče na zdravlje? U poslednje vreme, sportisti i menadžeri drhte na minus 110 stepeni u specijalnim ledenim komorama. Ova anti-sauna navodno jača telo i duh.

A sve je počelo sa jednim nemačkim rukometnim klubom. Od kada je otkriveno da najniže temperature predstavljaju stimulans za mišiće, oni su u devet utakmica odneli osam pobeda. Doduše, pre devetog okršaja pokvarila se ledena komora.

Ova komora koja se do sada koristila za lečenje reume i ublažavanje bolova, spolja izgleda bezazleno kao hotelska sauna. međutim, unutra vlada nezamisliva hladnoća - minus 110 stepeni, što je temperatura koja inače vlada samo u svemiru. Niže temperature čovek ne može da podnese.

Samo u kupaćim gaćama i bikiniju, sportisti i reumatičari ulaze u ledeni pakao. U deliću sekunde skupljaju se koža i krvni sudovi, čovek prebledi kao leš. Trake na čelu sprečavaju zamrzline na ušima. Zaštita na ustima treba da spreči da vazduh ne dovede do pucanja sudova u plućima. Samo samoubice ulaze u komoru bez obuće, jer bi se tabani odmah prilepili za pod. Posle pola časa, čovek bi bio nepokretan kao smrznuta riba, ali boravak od dva do tri minuta čini čudo.

Dokazano je da šok od hladnoće celog tela - slično kao kese za led - blokira širenje bola u nervne tokove i usporava razmnožavanje ćelija upale u krvi. Čak i ako bi čovek zimi nag izašao na terasu, ni pri žestokom mrazu ne bi postigao takav efekat, jer temperatura nije dovoljno niska.

Osim medicinskih aspekata, ovo "smrrzavanje" ima za posledicu "povećanje rada mišića za tri do 18 odsto". Krio-eksperti sa Sportske akademije u Varšavi čak su navodno dokazali povećanje sprinterskih rezultata. Doduše, crvena mišićna vlakna, koja, kako je poznato, aktivira hladnoća, nisu zadužena za brzo razvijanje snage, već za istrajnost.

I među stručnjacima za trening nacionalnih timova do sada je uzdržan interes za "ledeni doping", iako se sportisti posle ovog šoka subjektivno osećaju fizički i psihički mnogo bolje. Naime, lekari su ustanovili da je veoma dobro raspoloženje redovna propratna pojava kod "ljudi iz leda".

Već bi ovaj minimalni efekat možda bio dovoljan da ovaj "ledeni podsticaj" bude opšteprihvaćen u salonima za fitnes . Tako jedan fizioterapeut iz Minhena reklamira na sva usta terapiju "svemirske energije" koju pruža u svojoj skupoj "komori protiv reume" (nabavna cena skoro pola miliona maraka) i obećava "oslobađanje energije koja može da bude presudna za sticanje prednosti na poslu". Od tada ovu komoru pored reumatičara opsedaju i menadžeri iscrpljeni svakodnevnim stresom. Veoma diskretni rukovodioci dolaze na primer da "se pripreme za važne razgovore". Posle velikog smrzavanja redovno izlaze iz komore u euforičnom raspoloženju.

Možda hladnoća ne razvija samo energiju, već čini i srećnim? Istina je da telo pri boravku u ledenim komorama izlučuje opijate protiv bola od zamrzavanja. Međutim, stručnjaci sumnjaju da su ovi hormoni sreće dovoljni da izazovu značajnije dobro raspoloženje. Kako komentariše jedan od njih: "Verovatno je to samo radost što su preživeli".

MVP


vesti po rubrikama

^reportaža

18:03h

Madona, s imidžom zakopčane, uštogljene, brižne majke (2)

18:12h

Zapis sa dvodnevne avanture u gruzijskom gradu Kutaisiju (1)

18:25h

Seksualni život Liz Harli i Hjua Granta na meti američkih i engleskih tabloida

18:34h

Zajednica udruženja žrtava Drugog svetskog rata i Cepter banke povodom teksta "Depozit na reč"

18:42h

Ekstremno niske temperature pozitivno utiču na zdravlje?

18:42h

Tradicionalna „Dunavska regata", 45. po redu

      


FastCounter by LinkExchange