[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 5. avgust 2000. - Nedelja, 6. avgust 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

04. Aug 2000 18:42 (GMT+01:00)

Ko je ovaj čovek?

Dragan Džajić

(Legenda traje)

Početak - rođen je 30. maja 1946. na Ubu. Otac Krstivoje, siroče od treće, predsednik ilegalnog Narodnooslobodilačkog odbora u selu, "partizanovao" je i kad su drugi to prestali, pa je dopao zatvora (u nekom manastiru odležao je 59 dana); posle rata bio je predsednik sreza tamnavskog, potom i poslanik u srpskom parlamentu, dva puta. Majka Vidosava, "najpitomija žena u kraju, dobra vila u kući, domaćica i potomak slavnih Nenadovića, strepela je da joj "malo pile goluždravo" neko ne povredi na terenu. Rodili su (sad pokojnog) Dragomira, LJubinku i Dragana. Džajići vuku korene iz sela Pambukovice (11 kilometara od Uba), Džajin deda Milan umro je u zatočeništvu za vreme Prvog svetskog rata, a jedan stric mu je stradao na Vučevu 1914. godine.

Detinjstvo - pecao je na Tamnavi, ali ribu nije jeo jer je po naravi na majku. Sanjao je da će postati veliki fudbaler. Kako je odmah uz kuću bilo travnato igralište, redovno se iskradao da šutira loptu. Ipak, vruću pomoć imao je od pokojnog burazera, takođe fudbalera, Dragoljuba. Em se zalagao da mališu ugura u tim, em mu je prepustio nadimak "Firi", koji će zanavek pratiti dečaka sa Uba.

Nacionalnost - Srbin.

Verska opredeljenost - pravoslavna.

Obrazovanje - pohađao je učiteljsku školu, padao je na ispitima - u trećem zbog matematike, u četvrtom iz istorije, matematike, srpsko-hrvatskog... "Ali, nijednu godinu nisam izgubio". Kao poznato ime u svetu fudbala, išao je u Višu trenersku, potom i višu za spoljnu trgovinu. "Neki od profesora su voleli fudbal, neki ne... Nikad nisam tražio ustupke", navodi.

Karijera - otkrio ga je pokojni Čedica Lazarević, kad je logorovao u Kruševcu, koji ga je vrbovao za "Partizan". Onda je igrao za pionire "Metalca" protiv pionira "Zvezde", pa su ga i oni šmeknuli. Hteli su ga i jedni i drugi, on se lomio gde će, a ćale ga je pitao: "Gde bi ti, sine, radije?", uzvratio je, ko iz topa : "U Zvezdu". Tako je i bilo.

Za "crveno-bele" počeo je da u dela sprovodi i najskrivenije i najnemogućnije varijacije na temu poznatiju kao fudbal, 1963. godine. Debitovao je 8. juna, u 17. godini. Hroničari su zabeležili da je u zvezdinom dresu odigrao 590 utakmica, da je rekorder po broju odigranih utakmica za reprezentaciju (kom. 85), da je većinu utakmica odigrao s brojem 11, da je igrao za Bastiju (kratko, ali da su svi dobro zapamtili Džadžika)...

Kad je prestao da igra (1979), počeo je da direktoruje u svom matičnom klubu. Bio je tehnički direktor u vreme kad je ona postala prvak Evrope (po povratku, na sastanku upriličenom u predsedništvu Srbije, Slobodan Milošević se srdačno pozdravio baš sa Džajom). Nudili su mu mesto predsednika FSJ, nije prihvatio (ima čovek domaće vaspitanje), a poslednjih godina je predsednik kluba za koji je, očigledno, spreman i da umre (ako ne verujete, setite se da je "dvojkirao nepristojnu ponudu" Grka i Olimpijakosa -sitnih milion dolara i, ostao ovde, da sa svojim narodom deli i ono što se izgurati ne može).

Stranački angažman - morao je da se učlani u SK 1977. godine, da bi postao tehnički direktor. Jednom se rukovao i sa Titom, ovaj ga je upitao: "Đajiću (baš sa đ), ko koga čuva, Vi Zvezdu, ili ona Vas?". Usledilo je Džajino skromno, ali diplomatsko: "Čuvamo se obostrano". Upravo ovih dana čuje se i ovo: "Dajte Džaju za predsednika, ko ume da vodi Zvezdu, umeće i Jugoslaviju".

Zanimljivosti - pošten je čovek, to mnogi znaju, ali ne znaju da je veoma svestan domaće nesvesti, u fudbalu a, bogme, i šire. "Fudbal je ventil za sve neprilike. Više se priča o Zvezdi i Partizanu, nego o ostavci Mikulićeve vlade", rekao je još 1971. godine. Iako je uspeo da očisti fudbal od stranih elemenata, vidi na "kakve grane je spala njegova ljubav svakidašnja".

Čoveku koji je u 25. s punim pravom izjavio da je doživeo i preživeo slavu, pisali su mnogi, mnogo. I svašta. Tako ga je jedno dete, čisto kako to deca znaju, molilo da mu napiše recept za driblinge. "Upravo završavam kuću, nedostaje mi malo para. Znam da si veliki gazda, ne znaš šta ćeš sa lovom. Nego, da ne odugovlačim mnogo - pošalji ti meni dva-tri miliona, pa da se uortačimo", tražio je neki "skroman" tip. Prevario se, Džaja je bio širokogrud, ali ne i budala...

Oženjen je Brankom (Zečević), tužiocem, imaju Sanju i Draganu.

ZORICA VULIĆ


vesti po rubrikama

^politika

16:56h

Kosovska Mitrovica: Trojica Srba pobegla iz bolničkog pritvora

17:05h

SNP i DPS 17. avgusta?

17:11h

Ministar pravde RS tvrdi: Krajišnik podržava Dodika

17:18h

Šta bi sve trebalo znati uoči septembarskih izbora? (4)

17:25h

Godinu dan od ponude Crne Gore Srbiji: Platforma i dalje aktuelna

17:34h

Novi Sad: Vlada traži poništenje odluke o podeli gradskog atara

17:44h

ND: Nismo posrednici

17:46h

Na predstavljanju 7. broja Biltena Grupe 17

17:52h

Đinđić: Indicije da će SPO izaći sa svojim favoritom

18:04h

SD: Kandidat SPO njihova stvar

18:10h

Marko Blagojervić iz CESID-a: Izbori legalni i bez druge republike

18:23h

"Glas" istražuje: Šta se događa sa srpskom opozicijom

18:35h

Ko su ljudi koji su u poslednjih pola veka bili na čelu bivše SFRJ i SR Jugoslavije?

18:42h

Ko je ovaj čovek? Dragan Džajić

19:15h

Udružena opozicija na sastanku u petak odlučila: Koštunica kandidat

19:30h

Ko su stranci koje je VJ "uhvatila" na Čakoru

23:50h

Aleksej Drugi osudio nasilje nad Srbima

23:58h

SRJ ipak popustila

   


     


FastCounter by LinkExchange