[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 5. avgust 2000. - Nedelja, 6. avgust 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

04. Aug 2000 15:07 (GMT+01:00)

Ovogodišnja letnja atrakcija - izložba o Šekspiru u teatru Gloub

Kako sevaju munje u "Makbetu"

Ideja da slavni pisac postane dostupan svima. Svaki posetilac može da postane učesnik u nekoj od predstava

LONDON (Beta-Rojters) - Ceo svet je pozornica i svako može da se pridruži najpoznatijim glumcima - pod tim geslom reklamira se izložba o Šekspiru, koja postaje jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija Londona. Izložba se nalazi po slamnatim krovom teatra Gloub. Ta zgrada je identična kopija pozorišta u kojem su se pre 400 godina prvi put izvodila Šekspirova dela. "Odziv je sjajan. Imamo hiljadu posetilaca dnevno.

Ljudi kažu da im je to kao da dolaze kući. Suština zamisli je bila da Šekspir postane dostupan svima", objašnjava portparol pozorišta Gloub, Sonja Noj. Poruka Glouba je da Šekspir može biti zabavan. To je sigurno slučaj sa umetničkim direktorom pozorišta Markom Rajlansom, koji stalno nešto novo izmišlja. Prošle godine, Rajlans se prerušio u ženu kako bi glumio Kleopatru, a ove godine Vanesa Redgrejv igra mušku ulogu Prospera, vojvodu od Milana, u delu "Oluja". Šekspirovu izložbu je u januaru otvorila dobitnica Oskara za "Zaljubljenog Šekspira" Džudi Denč. Kritičari su ocenili ovaj kulturni događaj kao veoma uspešan. Ponovo su oživljeni na sceni specijalni efekti u elizabetanskom stilu. Pogledajte kako je Arijel prvi put leteo.

Proverite šta Šekspirova družina koristi umesto krvi. Kako sevaju munje u "Makbetu"? Možete sami da promenite tekst Hamleta i da to odštampate na kompjuteru. Na izložbi se nalazi i kopija u prirodnoj veličini hrasta starog 450 godina. Očaravajuće je pritisnuti dugme u zvučnim kabinama i čuti glasove slavnih glumaca kako izgovaraju najpoznatije stihove iz Šekspirovih komada. Međutim, najveća zabava je u interaktivnim kabinama - možete dodati svoj glas u već snimljenoj sceni nekog komada koje izvode glumci Glouba. Rezultat, koji može biti neprijatan, jeste emitovanje nove verzije sa vašim glasom preko zvučnika.

Rekonstrukcija Šekspirovog Glouba (otvoren pre 12 godina) zamisao je pokojnog američkog glumca i reditelja Sema Vanamejkera. Vanamejkerove reči o nepopustljivoj istrajnosti ostale su zapamćene."To je Sveti Gral, san, ambicija. Proveo sam četvrtinu života u pokušaju da to ostvarim".


vesti po rubrikama

^kultura

15:07h

Ovogodišnja letnja atrakcija - izložba o Šekspiru u teatru Gloub

15:12h

Na Jugoslovenskom filmskom festivalu u Herceg Novom

15:23h

Svetski pisci na Trgu pjesnika

15:35h

Na Festivalu u Edinburgu: Mono balet "Zelle"

15:41h

Na Festivalu muzike u Grčkoj: Hoakin Kortes na Akropolju

15:53h

U Kanadskoj ambasadi otvoren promotivni centar

16:04h

Goran Nikolić Orge o (ne)očekivanim aktivnostima "Neočekivane sile"

16:12h

Festival hip-hopa u Novom Sadu i Beogradu

      


FastCounter by LinkExchange