[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 5. avgust 2000. - Nedelja, 6. avgust 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

04. Aug 2000 17:49 (GMT+01:00)

Advokat Nenad Vukasović o sudovima na Kosovu i Metohiji i o suđenjima za genocid

Jezik sile i arogancije

Presudama za genocid mora se pokazati da su Srbi genocidan narod, čime bi se dobilo opravdanje za agresiju i sadašnja dešavanja u južnoj pokrajini

Uredba Bernara Kušnera, specijalnog izaslanika generalnog sekretara OUN, kojom je regulisano i organizovano pravosuđe pokazala se kao nepremostiva prepreka suđenja šesnaestogodišnjem V.V. i Miroslavu Vučkoviću (52), iz Suvog Dola koji su pred Okružnim sudom u Kosovskoj Mitrovici optuženi za genocid nad albanskim narodom. Vučkovića optužnica tereti da je sa izvesnim Božurom Biševcem, koji je u bekstvu, od kraja marta do maja prošle godine opljačkao i palio kuće albanskog življa. U ovom procesu imamo do sada nezabeleženu situaciju u istoriji, da šesnaestogodišnjak bude optužen za genocid. Beogradski advokat Nenad Vukasović, koji sa Veljkom Guberinom brani Vučkovića i maloletnog V.V. decidirano o svemu ovome kaže:
- Kušnerovo pravosuđe je izraz sile i arogancije. Genocid je po stanovištu svih međunarodnih pravnih eksperata "zločin nad zločinima" i u svetu je do danas bilo samo nekoliko suđenja optuženima za genocid. Zato smo zahtevali da se prekine krivični postupak i da se reše fundamentalna pitanja koja se tiču legaliteta i legitimiteta suda u Kosovskoj Mitrovici.

Šta to konkretno znači i koja su to pitanja?
- Sudije i javni tužioci koje je izbrala Narodna skupština Republike Srbije prestali su da rade na Kosovu i Metohiji zbog akata nasilja koje su počinili OVK i Kfor, a ne zbog akata prava. Ne postoji ni jedan pravni akt Unmika koji je ukinuo ove sudove i tužilaštva. Tako nešto u svetu ni prećutno nije moguće učiniti. I da postoje takvi pravni akti, oni bi bili protivni Rezoluciji Saveta bezbednosti 1244 i pravnoj civilizaciji. S toga se postavlja više pitanja: Koji pravni akt sprečava sudije izabrane od strane Narodne skupštine da vode postupak u Kosovskoj Mitrovici? Kako pretres može da zakaže sud koji nijednim pravnim aktom nije osnovan i čija stvarna i mesna nadležnost nije određena? Koji principi optuženom Miroslavu Vučkoviću, ili bilo kome drugome, garantuju fer suđenje?

Kako je trebalo gospodin Kušner da postupi, a da ne prekrši Rezoluciju 1244?
- Ako u sudovima na Kosovu i Metohiji nisu radile sudije i tužioci albanske narodnosti, postavlja se pitanje zašto ih gospodin Kušner nije doveo i postavio u tim sudovima i tužilaštvima da bi uspostavio etničku ravnotežu. Umesto da zadrži postojeće sudove on je uredbama predvideo uvođenje međunarodnih sudija i tužilaca čiji je osnovni zadatak pomoć pravosuđu na teritoriji Kosova i Metohije. U praksi se međutim pokazalo da te sudije i tužioci apsolutno vladaju predmetima i da se ponašaju kao da su u nekom međunarodnom sudu. To je najočitije bilo u slučajevima maloletnog V. V. i Miroslava Vučkovića koje mi branimo. U predmetu šesnaestogodišnjeg V. V. pojavio se gospodina Majkl Hartman, koji se predstavio kao tužilac iz Sjedinjenih Američkih Država. Posle naše primedbe kako jedan maloletnik može biti svestan krivičnog dela genocida, on se zapanjio i uzeo predmet stopirajući slučaj protivno Zakonu o krivičnom postupku. Po mom dubokom ubeđenju, on je zapravo naredio da se sve prekine i suđenje odloži za 15. avgust.

Kako ste argumentovali razloge da se ne održi suđenje Miroslavu Vučkoviću?
- Pre početka pretresa postavili smo pitanje koji je to sud pred kojim postupamo, s obzirom da smo došavši u sud uočili da na zgradi nema vidljive oznake na kojoj bi pisalo o kojem se sudu radi, a u sudnicama nismo videli zastavu SRJ već zastavu OUN. Pitali smo i koji će se procesni zakoni i materijalno pravo primenjivati na šta nam je odgovoreno - savezni Krivični zakon i Zakon o krivičnom postupku. Ovo je interesantno zato što su uredbom gospodina Kušnera svi propisi i zakoni koji su doneti posle 1989. godine stavljeni van snage, tako da se primenjuju zakoni SAP Kosovo.

Zašto bi u ovom slučaju primenili zakone SRJ?
- Zato što pokrajinski zakon ne reguliše krivično delo genocida. Postavili smo i pitanje Konvencije o genocidu iz 1948. godine koju je ratifikovala SFRJ i kojom je predviđeno da genocid mogu da sude samo sudovi država ili međunarodni sud kada bude osnovan. Pošto međunarodni sud nije formiran, pozvali smo se na 6. član Konvencije i izneli stav da u ovom slučaju može da sudi samo sud države. Zato smo i postavili pitanje - da li to je sud Jugoslavije, sud države Kosovo ili možda sud države Švedske, s obzirom da se i o ovom veću našao međunarodni sudija - Šveđanin Krister Kafamar. Tražili smo i zvanično tumačenje pravnih eksperata OUN i sud je prekinuo suđenje. Sutradan su nas obavestili da su obavili konsultacije sa pravnicima Unmika, ali nam ništa pismeno nisu dostavili. Teza konvencije nijednom rečju nije opovrgnuta, a tako nešto ne možemo da prihvatimo jer smo tražili izvorno tumačenje eksperata OUN.

Da li su okružni sudovi na Kosovu i Metohiji međunarodni sudovi?
- To su sudovi sastavljeni na jednonacionalnoj osnovi u kojima su članovi veća sudije iz inostranstva, što po našem zakonu nije dozvoljeno. Gospodin Kušner je u Kosovskoj Mitrovici de fakto osnovao kvazi međunarodni sud na koji on, kao specijalni izaslanik generalnog sekretara OUN, nema pravo. Taj sud ima samo zadatak da kroz presude prema Srbima verifikuje političke odluke Zapada i Srbe proglasi jedinim krivcima za ono što se dogodilo i što se sada događa na Kosovu i Metohiji. Ako jedan narod proglasite za genocidan narod, a genocidan narod je opasan i mora se izolovati, tako dobijate opravdanje za sve ono što je učinjeno i što će se učiniti. A što je najstrašnije, kroz sudske odluke bi se dao legitimitet prošlogodišnjoj vojnoj intervenciji NATO-a.

Siniša Stanimirović


vesti po rubrikama

^intervju

17:49h

Advokat Nenad Vukasović o sudovima na Kosovu i Metohiji i o suđenjima za genocid

17:52h

Vanesa Zečević, portparol sarajevske centrale međunarodne Komisije za vraćanje imovine u Bosni i Hercegovini

      


FastCounter by LinkExchange